Δε θέλω να σταματήσω να θηλάζω ούτε να συνεχίσω το ξένο… Τι μπορώ να κάνω;

Δε θέλω να σταματήσω να θηλάζω ούτε να συνεχίσω το ξένο… Τι μπορώ να κάνω;

Θα  ήθελα τη βοήθεια σας. Αφορά το δεύτερο παιδάκι μου. Είναι πέντε μηνών και όλο αυτό το διάστημα παλεύω να την θηλάσω λόγω παραγωγής…

Από την αρχή είχα γάλα και σταδιακά άρχισε να μειώνεται αλλά συνέχισα να παλεύω και τελικά μπήκαμε σε ρυθμό ανά τρίωρο…Τον τελευταίο μήνα όμως έπαθα δυο φορές μαστίτιδα και μια ίωση αλλά παρόλα αυτά προσπαθώ να θηλάσω ακόμη με βοήθεια ξένου γάλακτος γιατί δε φτάνει το δικό μου και το μωρό είναι ανήσυχο… Δε μπορεί να κοιμηθεί και να μείνει μόνο του…Δε θέλω να σταματήσω να θηλάζω ούτε να συνεχίσω το ξένο… Τι μπορώ να κάνω για να αυξηθεί η παραγωγή μου; Φτάνει μόνο για τρία με τέσσερα γεύματα τη μέρα και αν…

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Χριστίνα, Θεσσαλονίκη
26/9/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Δούμα, Μαία, Εκπαιδευτικός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Χριστίνα, να χαίρεσαι τα παιδάκια σου!

Αναφέρεις πως παλεύεις με την παραγωγή σου, «αλλά τελικά μπήκατε με το μωρό σε ρυθμό ανά τρίωρο»… Ο θηλασμός, όπως είναι γνωστό, δεν έχει σταθερό ρυθμό και συχνότητα, πρέπει να θηλάζεις ανεμπόδιστα, το μωρό να έχει απεριόριστη πρόσβαση στο στήθος, όποτε δείχνει σημάδια πείνας, ακόμα κι αν αυτό, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες και εβδομάδες μετά τον τοκετό σημαίνει πως θα είναι σχεδόν όλη την ημέρα στο στήθος. Αν προσπαθούμε να βάλουμε πρόγραμμα σε ένα μωρό, κινδυνεύουμε να μειώσουμε την παραγωγή μας και το μωρό μας να μην παίρνει καλό βάρος.

Το γεγονός πως τον τελευταίο μήνα έπαθες δύο φορές μαστίτιδα, ενώ δίνεις και συμπλήρωμα στο μωρό, μπορεί να σχετίζεται με μη καλό άδειασμα του στήθους (πχ ένα μωρό που δια διάφορους λόγους που χρειάζονται διερεύνηση δεν θηλάζει καλά ή λόγω χορήγησης συμπληρώματος, με αποτέλεσμα το στήθος να μην αδειάζει καλά και να δημιουργείται απόφραξη στους γαλακτοφόρους πόρους που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή-μαστίτιδα). Με το να δίνεις στο μωρό φόρμουλα, οδηγείσαι σε όλο και μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής σου και δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος.

Για να επαναφέρεις το μωρό στο στήθος και να το καλύψεις με δικό σου γάλα, θα πρέπει να ακολουθήσεις το πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού. Το θήλαστρο που έχεις (σύμφωνα με τα συμπλήρωματικά στοιχεία που μας έδωσες) δεν είναι κατάλληλο για να αυξήσεις το γάλα σου, χρειάζεται να αντλείς, σύμφωνα με το παραπάνω πρωτόκολλο, με ένα νοσοκομειακό θήλαστρο.
Όσο θα αυξάνεται η παραγωγή σου, τόσο το μωρό θα παραμένει περισσότερο χρόνο στο στήθος και θα θηλάζει, βοηθώντας έτσι σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.

Το γεγονός πως το μωρό τελευταία είναι πιο ανήσυχο απ’ ό,τι συνήθως, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων, οδοντοφυΐα, ενοχλήσεις από το πεπτικό κλπ. Το να ζητά αγκαλιά για να κοιμηθεί και να θέλει να σε νιώθει κοντά του είναι φυσιολογικό για την ηλικία του και ωφέλιμο για την ανάπτυξή του.

Επίσης, το να ξυπνά τη νύχτα είναι φυσιολογικό για την ηλικία του και μάλιστα το να θηλάζει τη νύχτα βοηθάει στην αύξηση της προλακτίνης και, κατά συνέπεια, στην αύξηση της παραγωγής σου. Εάν το μωρό δεν ξυπνά για να θηλάσει τη νύχτα, θα πρέπει να κάνεις τουλάχιστον μία νυχτερινή άντληση.

Καλό θα ήταν να εκτιμηθεί το μωρό και ο θηλασμός από έναν διεθνώς πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού, ώστε να αξιολογηθεί ο θηλασμός και να διερευνηθούν τυχόν προβλήματα που θα δημιουργούσαν δυσκολίες στην προσπάθειά σου και να έχεις σωστή υποστήριξη.

Καλή συνέχεια στο υπέροχο ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας και συγχαρητήρια για την υπομονή και επιμονή σου!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

1 Σχόλιο

  1. Θυλαζα κανονικά το μωρο Μέτα το είχα κόψει λίγο και έδινα το ξένο λόγου για ναην το ζοριζα με το βουβουλοκιλη που είχε αλλά τώρα δεν βγάζω πολλή γάλα και θέλω να συνεχίσω να θυλαζω χρειάζομαι βοήθεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *