Θηλασμός και συμπλήρωμα. Υπάρχει τρόπος να αυξήσω το γάλα μου;

Θηλασμός και συμπλήρωμα. Υπάρχει τρόπος να αυξήσω το γάλα μου;

Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα σας. Στις 4 Δεκεμβρίου γέννησα ένα κοριτσάκι 3530! Μετά από 3 μέρες που βγήκαμε από το νοσοκομείο το μωρό ζύγιζε 3330! Ο παιδίατρος με ρωτούσε ξανά και ξανά μήπως της έδινα συμπλήρωμα γιατί ήταν πολύ καλά τα κιλά της, εγώ απαντούσα πως όχι αφού την θήλαζα αποκλειστικά!

Όταν έγινε 10 ημερών ήρθε να μας δει. Τη ζύγισε και ήταν 3460. Μου είπε να κάνω καταγραφή γευμάτων να δούμε τι φταίει και έτσι ξεκίνησα να βγάζω με θήλαστρο. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι έβγαζα περίπου 60 μλ και από τα δύο στήθη τη φορά.

Του το είπα και μου είπε ότι το παιδί μου πεινάει και μας ξεκίνησε συμπλήρωμα 30 μλ μετά από κάθε φορά που της έδινα δικό μου με μπιμπερό. Αν το φάει όλο είπε να της δώσω 60 μλ από το συμπλήρωμα στο επόμενο γεύμα.

Να σημειώσω επίσης ότι δεν την έχω ακούσει ποτέ να κλαίει μέχρι σήμερα για φαγητό. Δεν ξυπνάει να φάει από μόνη της, πάντα την ξυπνάω εγώ κάθε 3-4 ώρες και το βράδυ ξυπνάει στις 5 και περιμένει να την ταΐσω χωρίς να κλάψει.

Έχω αγχωθεί πολύ γιατί φοβάμαι μην μου σταματήσει το γάλα που έχω επειδή το βγάζω με θήλαστρο και φοβάμαι μην τυχών και μάθει το μπιμπερό και μετά δεν θέλει να θηλάσει, δεν θέλω να σταματήσω να θηλάζω.

Υπάρχει τρόπος να αυξήσω το γάλα μου; Σήμερα το πρωί για πρώτη φορά έβγαλα με το θήλαστρο 90 μλ. Βγάζοντας κάθε 2 ώρες θα έχω μεγαλύτερη παραγωγή;

Ευχαριστώ!!!
Ελένη, Σάμος

24/12/2013

Καλημέρα σας
Αναγνωρίζω μια αγωνία στην ερώτησή σας όσον αφορά την συνέχεια και την αποτελεσματικότητα του μητρικού  θηλασμού. Το βρέφος σας με βάση τα διαγράμματα της Π.Ο.Υ αναπτύσσεται φυσιολογικά και δεν υπάρχει ούτε υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή για το παιδί αλλά και σχέση αγάπης, προσφοράς, σιγουριάς, ασφάλειας και πολλά άλλα.

Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να ξανατοποθετήσετε το μωρό σας στο στήθος προσφέροντας του ξανά όλα αυτά που έχει στερηθεί και έχετε στερηθεί από  την σίτιση με το μπουκάλι.

Η ποσότητα γάλακτος που παράγετε  μπορεί να αυξηθεί με:

  • Συχνός θηλασμός όσο θέλει το μωρό και όσο συχνά θέλει.
  • Προσπαθήστε να είστε πολύ ώρα δέρμα με δέρμα
  • Συνεχίστε τις αντλήσεις 8-10 φορές το 24ωρο
  • Και όταν κάνετε άντληση, συνεχίστε να αντλείτε και λίγο μετά την τελευταία σταγόνα 
  • Ταΐζετε το μωρό σας με μια άλλη μέθοδο σίτισης και όχι με το μπουκάλι

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *