Ενημερώθηκα ότι πρέπει να επιστρέψω στην εργασία μου για σύντομο χρονικό διάστημα (1-2 βδομάδες για 5 ώρες την ημέρα ) το μωράκι μου είναι 2 μηνών και θηλάζω αποκλειστικά.
Προσπαθήσαμε ανεπιτυχώς να δώσουμε δικό μου γάλα με μπιμπερό
η μαμά μου και ο άντρας μου… Επίσης χρησιμοποιήσαμε κουταλάκι και σύριγγα αλλά ούτε αυτά είχαν αποτέλεσμα.Ο μπέμπης κλαίει γοερά δεν πιάνει τη θηλή του μπιμπερό και με την σύριγγα ή το κουταλάκι τρώει με το ζόρι 30μλ και αυτά κλαίγοντας κατά την διάρκεια του ταΐσματος (τα περισσότερα τα βγάζει). Προσπαθούμε περίπου 5 μέρες για 2-3 φορές την ημέρα.
Πρέπει να δίνω σε κάθε γεύμα μπιμπερό για να μάθει και καθόλου στήθος; πρώτα μπιμπερό και μετά στήθος; είμαι πολύ μπερδεμένη…
Πρέπει να γυρίσω στην δουλειά και ανησυχώ ότι το μωράκι μου θα μείνει νηστικό έχω 20 μέρες ακόμα για να μάθει… Αν έχετε να μου προτείνετε κάποιους τρόπους τρικ να μπορέσει σιγά σιγά να φάει χωρίς να είναι μαρτύριο γι’ αυτόν…
Ευχαριστώ εκ των προτέρων…
Άρτεμις, Ηλιούπολη
Αγαπητή Άρτεμις
κατανοώ απόλυτα την ανησυχία σας αλλά προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμη και είμαι σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση για τα γεύματα του μωρού σας κατά την απουσία σας.
Προσπαθήστε όταν δοκιμάζουν η μητέρα ή ο σύζυγος σας να προσφέρουν στο μωρό σας αντλημένο γάλα, εσείς να λείπετε από το σπίτι διότι τα περισσότερα μωρά όταν αντιλαμβάνονται ότι η μητέρα τους είναι στο χώρο, αρνούνται να φάνε. Κάνετε δοκιμές όταν το μωρό δείχνει πρώιμα σημάδια πείνας και πριν αρχίσει να κλαίει και να εκνευρίζεται.
Με οποιοδήποτε μέσο κι αν προσφέρουν το γάλα οι συγγενείς σας καλό είναι να φροντίσουν να κρατούν το μωρό στην αγκαλιά, όπως το κρατάτε εσείς για να θηλάσετε, σε στενή επαφή, σε ήρεμο περιβάλλον, ενώ μπορούν να περπατούν και να του μιλούν γλυκά. Εάν το μωρό είναι συνηθισμένο να ακούει λευκούς ήχους (σκούπα, σεσουάρ, απορροφητήρα, τρεχούμενο νερό) η χρήση τους κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να βοηθήσει.
Όταν οι συγγενείς προσφέρουν μπιμπερό καλό είναι να μην πιέζουν τη θηλή στα χείλη του παιδιού για να το κάνουν να ανοίξει το στόμα του. Τρίβοντας ελαφρά τη θηλή του μπιμπερό στα χειλάκια ή στα μαγουλάκια του μωρού απελευθερώνεται το αντανακλαστικό αναζήτησης και το μωρό ανοίγει μόνο του το στόμα ψάχνοντας τη θηλή.
Δοκιμάστε διάφορες θηλές. Ο μαστός είναι μαλακός οπότε μπορεί μια θηλή σιλικόνης να φαίνεται πολύ σκληρή και ξένη στο μωρό. Βράστε σε νερό θηλές καουτσούκ αρκετές φορές προκειμένου να μαλακώσουν πολύ και δοκιμάστε και με αυτές.
Κάτι που θα βοηθούσε για τη σίτιση με σύριγγα είναι να εισάγετε εσείς ή ο πατέρας ένα δαχτυλάκι στο στόμα του μωρού σε διάφορες φάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αρχίσει να το συνηθίζει σαν πιπίλα. Τα νύχια θα πρέπει να είναι κοντά κομμένα και καθαρά ενώ το μαλακό μέρος του δακτύλου θα ακουμπά τον ουρανίσκο και το νύχι θα ακουμπά στη γλώσσα.
Φροντίστε να επιτρέπετε στο μωρό να αντλεί το δάχτυλο όσο βαθιά θέλει εκείνο μέσα στο στοματάκι του. Αν το μωρό συνηθίσει το δάκτυλο του μπαμπά σαν πιπίλα ίσως δεχτεί να πιει και γάλα με αυτόν τον τρόπο. Στην περίπτωση αυτή του “finger feeding” το γάλα θα μπορούσε να ρέει εκτός από τη σύριγγα και από ένα σωληνάκι. Στο εμπόριο υπάρχει ένα ειδικό σύστημα το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί και στο δάκτυλο εκτός από το στήθος.
Σε καμία περίπτωση μη διακόψετε το θηλασμό για να εκπαιδευτεί το μωρό σε άλλη μέθοδο σίτισης. Τα μωρά αργά ή γρήγορα προσαρμόζονται και μαθαίνουν. Έτσι και ο γιος σας θα καταλάβει πως η μαμά προσφέρει στήθος και οι υπόλοιποι ένα άλλο μέσο σίτισης. Φροντίστε να θηλάσετε πριν να φύγετε για τη δουλειά και ενημερώστε αυτόν που θα είναι με το μωρό όσο λείπετε, να μην το ταΐζει λίγο πριν επιστρέψετε, για να το βρίσκετε πεινασμένο. Καλό είναι να κάνετε μία άντληση όσο θα βρίσκεστε στην εργασία σας για να αποφύγετε την υπερφόρτωση.
Επίσης θα πρότεινα να επανεξετάσετε το ενδεχόμενο να σας φέρνει κάποιος το παιδί στη δουλειά για να το θηλάσετε αν τυχόν τελικά το μωρό σας αποτελέσει την εξαίρεση και δε δεχτεί με κανέναν τρόπο το γάλα. Τέλος έχετε υπ’ όψιν σας πως τα μωρά ακόμη και από αυτήν την ηλικία μπορεί να αντιληφθούν τη συστηματική απουσία της μητέρας τους και να επιλέξουν να κοιμηθούν για το διάστημα που εκείνη απουσιάζει! Πολλά μωρά κοιμούνται τη μέρα που λείπει η μαμά στη δουλειά και την απολαμβάνουν τη νύχτα με πολλούς θηλασμούς και αγκαλιές για να αναπληρώσουν χαμένο χρόνο και θερμίδες!!
Εύχομαι κάτι από όλα αυτά να σας βοηθήσει. Μην απελπίζεστε. Όλα θα πάνε καλά.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Κυπελλάκι, σύριγγα ή μπιμπερό για να αποφύγω τη σύγχυση θηλών;
- Τρόποι λήψης υγρών από μωρό
- Πώς θα εξοικειωθεί με το μπιμπερό;
- Πώς θα μάθει το μπιμπερό που δεν το θέλει;
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Μαία, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό