Πρέπει σε κάθε γεύμα να θηλάζει και από τα δύο στήθη;

Πρέπει σε κάθε γεύμα να θηλάζει και από τα δύο στήθη;

Απαντά η Συντακτική Ομάδα ΜΘ

Καλημέρα σας.
Θα ήθελα να με πληροφορήστε εάν πρέπει σε κάθε γεύμα του νεογέννητου μωρού μου (θα γεννηθεί σε έναν περίπου μήνα) να το θηλάζω και από τα δύο στήθη κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος.

Δηλ. θα πρέπει να διακόπτω το θηλασμό από το ένα στήθος, να το χτυπάω στην πλατούλα να ρευτεί και μετά να συνεχίζω στο άλλο στήθος ή πρέπει να το αφήνω στο στήθος μέχρι αυτό να το αφήσει;

Είναι το 4ο παιδάκι μου αλλά μέχρι και το 2009 που είχα γεννήσει το τελευταίο μου παιδί, στη κλινική μου έλεγαν να θηλάζω 10 λεπτά από το ένα στήθος και 10 από το άλλο στο ίδιο γεύμα. Όμως εμένα η απορία μου δεν αφορά την διάρκεια (έχω δει αναρτήσεις σας και έχω κατανοήσει ότι πρέπει να θηλάζει το μωρό όσο θέλει), αλλά αφορά το αν θα πρέπει κατά το ίδιο γεύμα να θηλάζει και από τα δύο στήθη.

Ελπίζω να μη σας κούρασα.
Ευχαριστώ πολύ. Με εκτίμηση,
ΚωνσταντίναΆργος

12/09/2013

Αγαπητή Κωνσταντίνα
Με το καλό να πάρεις αγκαλιά και το 4ο παιδάκι σου!

Το ερώτημά σου απασχολεί πολλές μητέρες με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία θηλασμού. Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρώς κανόνας που θα πρέπει να τηρείται τόσο στην αρχή όσο και αργότερα στην πορεία του θηλασμού, κάθε δυάδα μαμάς-μωρού είναι μοναδική και κάθε περίπτωση διαφορετική!

Γενικά, είναι καλό κατά τις πρώτες 2-6 εβδομάδες από τη γέννηση του μωρού (τότε που γίνεται η εγκατάσταση του θηλασμού), το κάθε γεύμα να γίνεται και από τα δύο στήθη ώστε να τους δίνεται εξίσου το ερέθισμα και να αυξάνεται η παραγωγή.

Ωστόσο φροντίζουμε να ακολουθούμε τα σημάδια που μας δίνει το ίδιο το μωρό, δλδ, του δίνουμε το ένα στήθος, μέχρι να το αφήσει μόνο του και να μας δείξει ότι τελείωσε το γεύμα του, το βάζουμε να ρευτεί (μπορεί και να μη ρευτεί!) και μετά του δίνουμε και το άλλο στήθος. Αν θέλει, θα θηλάσει κι άλλο και τότε περιμένουμε πάλι να το αφήσει μόνο του, αν δεν θέλει, δεν το πιέζουμε, ίσως τώρα θέλει μόνο να πιπιλίσει που είναι και αυτό θεμιτό καθώς και ο μη παραγωγικός θηλασμός έχει τον ρόλο του καθώς ικανοποιεί συναισθηματικά το μωρό και βοηθάει να “κατέβει” το γάλα!

Σου ευχόμαστε καλούς θηλασμούς και ότι χρειαστείς είμαστε δίπλα σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *