Γιατί τα βρέφη εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και τι συστήνουν οι ειδικοί

Γιατί τα βρέφη εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και τι συστήνουν οι ειδικοί

Η αξία της βιταμίνης D στη βρεφική και παιδική ηλικία

 

Η βιταμίνη D είναι μία από τις πλέον σημαντικές βιταμίνες για τον οργανισμό, ζωτικής σημασίας τόσο για την σκελετική, όσο και για την εξωσκελετική υγεία των παιδιών. Μια από τις πιο σημαντικές της δράσεις είναι η προαγωγή της απορρόφησης του ασβεστίου από το έντερο και η εναπόθεσή του στα κόκκαλα.

Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί ελάττωση της απορρόφησης του ασβεστίου, με αποτέλεσμα τη λεγόμενη υπασβεστιαιμία. Με την σειρά της αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ραχίτιδα, δηλαδή την παραμόρφωση των οστών και του σκελετού.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο σήμερα τα βρέφη εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με την γέννηση τους και στη χώρα μας, είναι διότι οι έγκυες μητέρες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν μεριμνούν καταλλήλως για την αποκατάσταση τους.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει στους παιδιάτρους να προτείνουν στους γονείς των βρεφών, τα οποία είτε θηλάζουν, είτε καταναλώνουν λιγότερο από ένα λίτρο βρεφικής φόρμουλας καθημερινά, την ενίσχυση της κατανάλωσης σε βιταμίνη D, μέσω ειδικών συμπληρωμάτων.

Το πρόβλημα

Το ζήτημα βέβαια για έναν γονέα είναι πόσο εύκολα μπορεί να χορηγήσει στο μωρό την απαραίτητη βιταμίνη και κατά πόσο το ίδιο θα τη λάβει, χωρίς να τη βγάλει, δεδομένου ότι πολλές φορές τα συμπληρώματα δεν έχουν ωραία γεύση και υφή και πολλά παιδιά – που πήραν την πρώτη φορά – την επόμενη φορά που είναι να τα πάρουν, αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν το στόμα ή – επίσης συχνό – την λαμβάνουν και κάνουν εμετό, άρα στην ουσία δεν τη λαμβάνουν καθόλου… Οπότε, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Η λύση

Στα παιδιά που αντιδρούν μπορεί να τους χορηγηθεί το συμπλήρωμα είτε υπογλώσσια είτε σε μορφή σπρέι. «Ο μηχανισμός απορρόφησης μέσω της υπογλώσσιας πρόσληψης έχει αποδειχθεί ως η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την πρόσληψη βιταμινών μέσα από κάποιο συμπλήρωμα.

Ο συγκεκριμένος τρόπος απορρόφησης βασίζεται στο πλούσιο φλεβικό σύστημα, που βρίσκεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας, ικανό να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος» εξηγεί ο Dr Charles Heard, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Cardiff.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν, επίσης, ειδικά συμπληρώματα διατροφής, σε μορφή στοματικού σπρέι, που είναι εύκολα για χρήση σε νεογνά και βρέφη.

«Σύμφωνα με μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία, έχει αποδειχτεί ότι η απορρόφηση της βιταμίνης D3 στη φαρμακοτεχνική μορφή αερολύματος, από τον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας, είναι σημαντικά καλύτερη από άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές, ιδιαίτερα όταν ο ψεκασμός γίνεται στο υπογλώσσιο.

Σε σύγκριση με τη φαρμακοτεχνική μορφή της μαλακής κάψουλας, η χορήγηση με ψεκασμό φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό πάνω από δύο φορές» επισημαίνει ο Δρ. Νικόλαος Δρακούλης, επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Μεγαλύτερα παιδιά

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειάζονται όχι μόνο στα βρέφη, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά, δεδομένου ότι ενδεχομένως να μην προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα από τις τροφές, αλλά ούτε και από τον ήλιο (τα μωρά έως έξι μηνών δεν κάνει να τα βλέπει ο ήλιος, ενώ τα μεγαλύτερα πρέπει να φορούν πάντα αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας και να μην εκτίθενται ποτέ στην υπεριώδη ακτινοβολία, όταν οι ακτίνες είναι κάθετες).


Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από εξετάσεις (25(ΟΗ)D) και στη δοσολογία που έχει υποδείξει ο παιδίατρος.

Δημοσίευση: 27/9/2016
ΠΗΓΗ: stogiatro.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *