Θηλασμός, άρνηση φρουτόκρεμας και δυσκοιλιότητα

Έχω ένα μωράκι 10 μηνών το οποίο αρνείται πεισματικά να φάει τη φρουτόκρεμά του το πρωί και αρκείται σε 2 γεύματα το μεσημεριανό και μπορεί και το βραδινό.

Το φαγητό του αποτελείτε από κρέας με λαχανικά αλεσμένο και δεν έχω χρησιμοποιήσει καθόλου κρέμες εμπορίου. Τώρα του έβαλα και το αυγό και τον τραχανά.Δεν θέλει το γιαούρτι και τρώει επιλεκτικά μερικά κομματάκια φρουτάκια από ότι έχω παρατηρήσει τις απογευματινές ώρες.

Όμως εδώ και αρκετό καιρό αντιμετωπίζουμε θέμα δυσκοιλιότητας που μπορεί να φτάνει και τις 6-7 ημέρες. Σπάνια βάζω ρύζι και ζυμαρικά στο γεύμα του λόγο του θέματος.

Επισκεφτήκαμε την παιδίατρό μας και μου είπε ότι το μωρό δεν ενεργείτε γιατί πολύ απλά δεν έχει φυτικές Ίνες αρκετές στο στομαχάκι του για να ενεργηθεί.Με λίγα λόγια ότι το μωρό υποσιτίζεται…. παρότι οι μετρήσεις του την ικανοποίησαν!

Δηλαδή η καμπύλη ανάπτυξής του μας είπε ότι είναι καλή αλλά ότι δεν τρώει αρκετά. Ότι πρέπει να τον πιέσω να φάει τη φρουτόκρεμά του γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και τα γεύματά του να είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα από 1 με 2 κουταλιές της σούπας που τρώει τώρα.

Επίσης να φτάσω σε σημεία να μην του δίνω γάλα (να κλάψω να στενοχωρηθώ αλλά να μην του δώσω) έτσι ώστε να πεινάσει και να φάει. Η άποψή της για το γάλα είναι ότι δεν του προσφέρει τίποτα από μόνο του και ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η θρέψη από την τροφή για το 2ο εξάμηνο και μετά. 

Λοιπόν εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί δεν μου φαίνεται καθόλου σωστό να εκβιάζω το μωρό μου κατά αυτό τον τρόπο.

Το μωρό ξυπνάει κατά τις 9.30 το πρωί και ξανακοιμάται στις 12 για καμιά ώρα. Μέτα ξανακοιμάται γύρω στις 5 ή στις 7 εκεί για καμιά ωρίτσα και πάλι το βράδυ κατά τις 9 ή και στις 11. 

Εσείς πού πιστεύετε ότι είναι το πρόβλημα; Μπορεί να ισχύει αυτό που είπε η παιδίατρος με την ποσότητα; Μήπως να τον ξυπνάω νωρίτερα για να έχει μπροστά του πιο πολλές ώρες; Μήπως να του αλλάξω κάτι στη διατροφή του;

Δεν είναι λύση να χρησιμοποιούμε υπόθετο γλυκερίνης κάθε φορά για να ενεργείτε το μωράκι… Βοηθήστε με να βρούμε τη λύση. 

Ευχαριστώ πολύ!!

Ειρήνη, Πέραμα

25/7/2016
Απαντά o επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η ανάπτυξη του μωρού σας είναι απόλυτα φυσιολογική και (σύμφωνα και με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δώσατε) ακολουθεί σταθερά από τη γέννηση την ίδια καμπύλη που αντιστοιχεί στην 50ή εκατοστιαία θέση των διαγραμμάτων ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας (Π.Ο.Υ.). Εφόσον λοιπόν το μωρό σας είναι υγιές και η ανάπτυξή του σε φυσιολογικά πλαίσια, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει θέμα υποσιτισμού του.

Παρόλο που η διατροφή σε αυτή την ηλικία συχνά είναι παροδικά μονομερής, το μητρικό γάλα θα συνεχίζει και σε αυτή την ηλικία να καλύπτει σημαντικό τμήμα των διατροφικών αναγκών του, που συμπληρώνονται με την κρεατοχορτόσουπα, τον τραχανά, το αυγό και τα λιγοστά φρούτα.

Στην ηλικία αυτή βλέπουμε μωρά που τρώνε όλα τα γεύματα. Υπάρχουν όμως αρκετά που τρώνε μόνο τη κρεατοχορτόσουπα και αναγουλιάζουν μόλις ακουμπήσουν τα φρούτα και την κρέμα και άλλα που προτιμούν τα φρούτα και την κρέμα αλλά αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν τη χορτόσουπα.

Τα μισά παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 ετών, ποτέ δεν έχουν φάει κανονικά γεύματα, αλλά τσιμπολογούν μικρές ποσότητες συνεχώς όλη μέρα.

Αν οι μητέρες ερωτηθούν σχετικά, θα αναφέρουν ότι μέχρι την ηλικία των 4 ετών, ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός παιδιών έχει μεγαλώσει σχεδόν αποκλειστικά με γάλα και ελάχιστη ποσότητα τροφής.

Κανένα μωρό που σιτίζεται σχεδόν αποκλειστικά με μητρικό γάλα μέχρι τον πρώτο χρόνο ή και περισσότερο, δεν υστερεί σε ανάπτυξη και δεν στερείται από τα βασικά διατροφικά στοιχεία.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης, μιας μεταβατικής περιόδου του μωρού.

Επειδή ο άνθρωπος είναι ισχυρά μιμητικό ον και τα μωρά δεν θέλουν να υστερούν έναντι των άλλων, εκφράζουν την τάση να τρώνε όπως οι μεγάλοι χωρίς όμως να έχουν αναπτύξει όλα την ικανότητα μάσησης και την ικανότητα να χρησιμοποιούν κανονικά το κουτάλι.

Για τους λόγους αυτούς και λόγω της αδυναμίας να εστιάζουν την προσοχή τους για αρκετό διάστημα σε μία απασχόληση, εγκαταλείπουν το φαγητό εύκολα για να επανέλθουν αργότερα και να τσιμπολογήσουν κάτι ακόμη.

Στην ηλικία των 16 έως 18 μηνών οι αδυναμίες αυτές ξεπερνιούνται και από τα 2 χρόνια όλα σχεδόν τα παιδιά είναι ικανά να χρησιμοποιούν κανονικά το κουτάλι και να σιτίζονται μόνα τους.

Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας θα μπορούσατε να φτιάξετε μία κρέμα με κουάκερ (βρώμη) με νερό ή μητρικό γάλα και να προσθέσετε μέσα δύο ξηρά δαμάσκηνα και ένα βερύκοκο, ή ακτινίδιο ή αβοκάντο ή πεπόνι.

Στη σούπα του εκτός από τα βασικά (πατάτα, καρότο, κολοκυθάκι, σέλινο) μπορείτε να προσθέσετε κάθε μέρα εναλλάξ, φρέσκο φασολάκι, κρεμμύδι, αρακά, γλυκό ραδίκι, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, πράσο.

Η προσθήκη επί πλέον της καρδιάς μιας αγκινάρας σε καθημερινή βάση στη χορτόσουπά του θα μπορούσε να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη λύση του προβλήματος. Σπανάκι και παντζάρι χορηγούμε μετά το χρόνο.

Επίσης μπορείτε να μαγειρέψετε:

  • Σούπα με λίγες φακές, πατάτα, καρότο με κοφτό μακαρονάκι ή ρύζι ή κριθαράκι, ντομάτα, ελαιόλαδο και λίγο ξυσμένο τυρί κατσικίσιο
  • Σούπα με ξηρά φασόλια, καρότο, σέλινο, κοφτό μακαρονάκι, ελαιόλαδο, ντομάτα και 50γρ. κρέας από μοσχάρι.

 Αξίζει να τονιστεί ότι όταν μιλάμε για δυσκοιλιότητα, εννοούμε σκληρά κόπρανα που βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία και όχι για κενώσεις σχετικά μαλακής σύστασης κάθε λίγες ημέρες.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να συνεχίσετε να ικανοποιείτε το δικαίωμα του μωρού σας να πίνει το γάλα της μάνας του όσο το έχει ανάγκη.

Με το θηλασμό θα έχετε θέσει σε σταθερή βάση τα θεμέλια για την ψυχική και σωματική του ανάπτυξη. Στην αγκαλιά και στο στήθος σας θα καταφεύγει για παρηγοριά, όταν νιώθει κουρασμένο, όταν νυστάζει και σε περίπτωση αρρώστιας, με το μητρικό γάλα θα ενυδατωθεί και θα πάρει τα διατροφικά συστατικά και τα αντισώματα για να αναρρώσει.

Όταν θα έχει ικανοποιήσει τις συναισθηματικές του ανάγκες και έρθει η ώρα να απομακρυνθεί από το στήθος, τότε θα έχει πάρει τη πρώτη μεγάλη απόφαση της ζωής του και θα στραφεί προς στην κοινωνία ως άτομο χωρίς συναισθηματικά κενά, ανοιχτό προς τους άλλους, με κοινωνικότητα, ηρεμία και με υψηλότερο κατά 8 μονάδες διανοητικό πηλίκον έναντι των άλλων που δεν είχαν θηλάσει.

Σας εύχομαι καλή δύναμη.

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *