Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της εγκύου επηρεάζουν τη νοητική επίδοση του παιδιού;

Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της εγκύου επηρεάζουν τη νοητική επίδοση του παιδιού;

Ο σακχαρώδης διαβήτης, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα

Νέα μελέτη από τη Δανία έδειξε ότι, οι έγκυες με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη, που ελέγχουν καλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, έκαναν παιδιά που έχουν παρόμοιες επιδόσεις με τα παιδιά φυσιολογικών εγκύων.



Γράφει ο επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology | παιδογυναικολογος.gr

Είναι γνωστό ότι ο σακχαρώδης διαβήτης, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως:

  • εκ γενετής ανωμαλίες,
  • υπέρταση κύησης,
  • πρόωρο τοκετό,
  • πολύ μεγάλο βάρος γέννησης των νεογνών, αλλά και
  • υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση τους.

Νέα μελέτη από τη Δανία έδειξε ότι, οι έγκυες με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη, που ελέγχουν καλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, έκαναν παιδιά που έχουν παρόμοιες επιδόσεις με τα παιδιά φυσιολογικών εγκύων.

Οι επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο εξαρτώνται από το πόσο καλά οι μαμάδες ρύθμιζαν το σάκχαρο τους, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η έρευνα μελέτησε 707 παιδιά που γεννήθηκαν από διαβητικές μητέρες και που συγκρίθηκαν με τις επιδόσεις 60,000 άλλων παιδιών που γεννήθηκαν από υγιείς γυναίκες.

Όταν οι μητέρες διατηρούσαν καλό έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε πολύ καλό επίπεδο, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γεννούσαν παιδιά με καλύτερες επιδόσεις από τα παιδιά των υγιών γυναικών.

Όταν όμως οι μητέρες δεν πετύχαιναν καλό έλεγχο του σακχάρου, τότε τα παιδιά τους είχαν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις από τους συμμαθητές τους. Όσο μάλιστα χειρότερη ήταν η ρύθμιση του σακχάρου της εγκύου, τόσο χαμηλότερες ήταν και οι επιδόσεις του παιδιού.

Δεν είναι σίγουρο ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την νοητική επίδοση του παιδιού ή αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο και που διερευνώνται.

Αυτό γίνεται γιατί βρέθηκε ότι όσο χαμηλότερο ήταν το μορφωτικό επίπεδο της μαμάς τόσο χειρότερη ήταν και η ρύθμιση του σακχάρου, ενώ αντίθετα οι υψηλότερης μόρφωσης γυναίκες κατάφερναν να ρυθμίζουν καλύτερα το σάκχαρο τους.

Μήπως λοιπόν το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων επηρέαζε την σωστή ρύθμιση του σακχάρου αλλά και προδιαθέτει για χαμηλές σχολικές επιδόσεις και τα παιδιά τους;

Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι η μελέτη αφορά μόνο γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενο, «νεανικό» διαβήτη και όχι άλλους τύπους σακχαρώδη διαβήτη, όπως διαβήτη κύησης.

Δημοσίευση: 22/7/2016
ΠΗΓΗ: healthylady.gr
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *