Γιατί μπορεί ένα μωρό που θηλάζει να είναι ανήσυχο και να δυσανασχετεί;

Γιατί μπορεί ένα μωρό που θηλάζει να είναι ανήσυχο και να δυσανασχετεί;

Πραγματικά συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείτε. 

Η μπέμπα μας είναι 2 μηνών και την θηλάζω αποκλειστικά από την πρώτη ημέρα. Αρχικά δυσκολεύτηκα πολύ γιατί είχαν πληγωθεί οι θηλές μου (είτε επειδή είναι επίπεδες είτε λόγω εσφαλμένης προσκόλλησης) και πονούσα τρομερά. 

Η γιατρός τον πρώτο μήνα δεν ήταν ικανοποιημένη με το βάρος που πήρε το μωρό αλλά πλέον φαίνεται ότι παίρνει κανονικά. Τον τελευταίο καιρό κάνει γουλιές σχεδόν μετά από κάθε γεύμα ενώ έχει κάνει και κάποιους εμετούς (ρουκέτες). Επίσης ιδίως τα βράδια ακόμη και ενώ κοιμάται φαίνεται να δυσανασχετεί, σφίγγεται, μουγκρίζει και την ανακουφίζει να είναι ξαπλωμένη μπρούμυτα επάνω στο στέρνο μου. Τέλος, πολύ συχνά ενώ θηλάζει βάζει τα κλάματα, αφήνει το στήθος, το ξαναπιάνει, σαν κάτι να την ενοχλεί. 

Η παιδίατρος μου πρότεινε να κόψω γαλακτοκομικά, αυγό, ντομάτα, σοκολάτα, κρεμμύδι κ.α. γιατί μπορεί να έχει δυσανεξία στην λακτόζη. Εντούτοις, μετά από δύο εβδομάδες, δεν έχω δει κάποια διαφορά στα ανωτέρω τρία ζητήματα που σας ανέφερα. Τι προτείνετε; 

ΌλγαΑθήνα

22/7/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Ο πρώτος καιρός με ένα μωρό που θηλάζει μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολος. Είναι όμως απόλυτα φυσιολογικό και όπως θα δείτε και στη συνέχεια, τα μωρά περνούν από πολλές αλλαγές στις συνήθειες και στη συμπεριφορά τους. Τα έχετε καταφέρει όμως ήδη μια χαρά: έχετε ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά και (σύμφωνα και με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δώσατε) μεγαλώνει πολύ καλά!

Οι λόγοι που ένα μωρό είναι ανήσυχο και δυσανασχετεί μπορεί να είναι πολλοί. Μπορεί να φταίει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που δημιουργεί και τις αναγωγές και τους εμετούς, μπορεί να φταίει όντως κάποια τροφή που καταναλώνετε ή να δυσανασχετεί λόγω αυξημένης ή μειωμένης ροής γάλατος.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να τη θηλάζετε σε πιο όρθια στάση, να την κρατάτε όρθια μετά τα γεύματα για να ρευτεί και αν τη βολεύει να τη βάζετε και μπρούμητα πάνω σας. Γενικά ότι πιστεύετε ότι τη βοηθάει, το κάνετε!

Αν θεωρήσουμε ότι για την ανησυχία του μωρού φταίει κάποια τροφή, συστήνουμε συνήθως τη διακοπή των γαλακτοκομικών. Η δίαιτα πρέπει να είναι αυστηρή και να τη διατηρήσετε για περίπου ένα μήνα. Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση, δοκιμάζετε την αποφυγή και άλλων τροφών.

Η συμπεριφορά της κόρης σας βέβαια, μπορεί απλά να οφείλεται στην πολύ μικρή της ηλικία και η όλη ανησυχία να υποχωρήσει μεγαλώνοντας.

Καλή συνέχεια!

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *