Σακχαρώδης διαβήτης κύησης και θηλασμός

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης και θηλασμός

Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης
Ενδοκρινολόγος MD, Phd, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.familywellness.gr

Καλησπέρα, στην εγκυμοσύνη είχα σακχαρώδη διαβήτη κύησης, τώρα έχω γεννήσει. Έχω ακούσει ότι μετά την γέννα φεύγει το ζάχαρο της εγκυμοσύνης, ισχύει; και αν ναι πότε;

Οι φυσιολογικές τιμές είναι ίδιες με αυτές όταν ήμουν έγκυος; Και ακόμα ήθελα να ρωτήσω, το έμβρυο επηρεάζεται από το ζάχαρο μέσω του θηλασμού;

Έλσα, Αθήνα
23/10/2014
Προς επιβεβαίωσή σας -γιατί φαντάζομαι ότι όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν απαντηθεί από τον γιατρό που σας παρακολουθούσε για τον ΔΚ- στο συντριπτικό ποσοστό των γυναικών με ΔΚ, ο διαβήτης άμεσα μετά τον τοκετό παύει να υπάρχει. Πάντως 2 μήνες μετά τοκετό κάνουμε μια καμπύλη σακχάρου για να το επιβεβαιώσουμε.

Οι φυσιολογικές τιμές σακχάρου αίματος εκτός εγκυμοσύνης είναι διαφορετικές -υψηλότερες σε σχέση με την εγκυμοσύνη- (υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες πάνω σ’ αυτό, ανάλογα με την ώρα μέτρησης, αν το αίμα είναι φλεβικό ή αρτηριακό κλπ., που μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας).

Το έμβρυο μέσω του θηλασμού βεβαίως και δεν επηρεάζεται λόγω σακχάρου: κατ’ αρχήν γιατί όπως είπαμε δεν υπάρχει συνήθως σάκχαρο μετά τον τοκετό ή και αν υπάρχει ακόμη, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο νεογνό.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *