Νομοσχέδιο “φιλικό προς το θηλασμό” προωθεί το υπουργείο Υγείας

Νομοσχέδιο “φιλικό προς το θηλασμό” προωθεί το υπουργείο Υγείας

 

H Ελλάδα με καθυστέρηση συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 152 χώρες που εφαρμόζουν φιλικούς προς το θηλασμό θεσμούς!

Ένα νέο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί ως το τέλος του μήνα στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη προκειμένου να ενισχυθεί η προαγωγή του μητρικού θηλασμού και η βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας στη χώρα.

Το νομοσχέδιο που προωθείται, εστιάζοντας στην αύξηση των ποσοστών των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους και στη διατήρηση του θηλασμού για ακόμη περισσότερους, προβλέπει τη δημιουργία φιλικών προς τα βρέφη νοσοκομείων και σταθμών θηλασμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Παράλληλα, προβλέπει και τη δημιουργία Περιγεννητικών Κέντρων σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές.

Η σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει τα εξής:

Δημιουργία Σταθμών Θηλασμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους

Σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, αερολιμένες, λιμένες, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους άθλησης, εμπορικά κέντρα καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Σταθμοί θηλασμού στην εργασία

Εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας (ο οποίος θα ονομάζεται σταθμός-χώρος θηλασμού στην εργασία) και κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους, οι θηλάζουσες μητέρες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό τους γάλα.

Η ίδρυση, η οργάνωση, η λειτουργία και η εποπτεία των Σταθμών Θηλασμού σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, καθώς και στην εργασία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας και των συναρμόδιων υπουργών έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για τον Μητρικό Θηλασμό.

Η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas είναι η 1η εταιρεία στην Ελλάδα που ανέπτυξε την πρωτοβουλία Πρόγραμμα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού στην Εργασία και ήδη από τον περασμένο Μάρτιο διαθέτει στα κεντρικά της γραφεία ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο σταθμό θηλασμού.

Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία (ΦΒΝ)

Στα δημόσια νοσοκομεία, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΙΔ και σε ιδιωτικές κλινικές προωθείται η ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» (ΦΒΝ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να ενισχυθεί η προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Ήδη έχουν ανακηρυχθεί από τη UNICEF δύο δημόσια νοσοκομεία ως «Φιλικά προς τα Βρέφη», το «Έλενα Βενιζέλου» και το «Αττικόν», ενώ τη σχετική πιστοποίηση έχει λάβει και ιδιωτικό μαιευτήριο της Αθήνας στο οποίο αναμένεται σύντομα να γίνει η σχετική τελετή απονομής τίτλου.

Τράπεζες Γάλακτος

Στα δημόσια νοσοκομεία, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΙΔ και στις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν μονάδα νεογνών προβλέπεται δημιουργία Τράπεζας Γάλακτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη τράπεζα γάλακτος στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 1947 και λειτουργεί μέχρι σήμερα στο “Έλενα Βενιζέλου”.

Περιγεννητικά Κέντρα σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές

Το νομοσχέδιο προβλέπει παράλληλα τη δημιουργία Περιγεννητικών Κέντρων (τριτοβάθμιες νοσηλευτικές μονάδες) σε όλα τα νοσοκομεία, δημόσια, πανεπιστημιακά και ιδιωτικά, για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τις επίτοκες, λεχωίδες και των εμβρύων-νεογνών τους καθώς και ενημέρωση στα θέματα περιγεννητικής φροντίδας.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας και έπειτα από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας καταρτίζεται πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της Περιγεννητικής Φροντίδας στη χώρα, ενώ στο πλαίσιο ανάπτυξης του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, οργανώνονται προγράμματα και δράσεις προαγωγής του μητρικού θηλασμού, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των γυναικών και φορέων με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας των υπηρεσιών και παρεμβάσεων και μετά την έξοδο από το μαιευτήριο. Τέλος, στο υπουργείο Υγείας, συστήνεται “Μητρώο Επιμορφωτών για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *