Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: Η σωστή παρακολούθηση πρέπει να ξεκινά από νωρίς

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια, γιατί επηρεάζει πολύ την υγεία της γυναίκας αλλά και του εμβρύου.


Γράφει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology | www.παιδογυναικολογος.gr

Οι επιπτώσεις της πάθησης δεν αφορούν μόνο την εποχή της εγκυμοσύνης αλλά και μετά από αυτή (όπως η γέννηση νεογνών με πολύ μεγάλο βάρος γέννησης ή η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη για το υπόλοιπο της ζωής των γυναικών). Για το λόγο αυτό, έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη.

Πρόληψη

Σημαντική παράμετρος είναι να εξετάσουμε αν υπάρχει διαβήτης πριν από την εγκυμοσύνη. Άλλωστε ο διαβήτης εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις νεαρές ηλικίες, ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουν οι ασθενείς.

Ακόμα και μόνο η μέτρηση του σακχάρου στην αρχή της εγκυμοσύνης, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την διερεύνηση αυτής της πάθησης.

Επίσημοι επιστημονικοί φορείς προτείνουν ως δεύτερο βήμα την εξέταση με καμπύλη γλυκόζης σε όλες τις έγκυες. Κάποιοι ερευνητές διαφωνούν με τη στρατηγική αυτή την οποία θεωρούν υπερβολική και περιττή και προτείνουν την καμπύλη γλυκόζης μόνο σε όσες έγκυες έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου.

Αντιμετώπιση

Το τρίτο μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης, όταν ο διαβήτης κύησης  διαγνωστεί.

Σίγουρα ο τρόπος διαβίωσης και η παχυσαρκία είναι σημαντικότατοι παράγοντες στην δημιουργία του προβλήματος και για αυτό και η σωστή αντιμετώπιση ξεκινά από το να δώσουμε τις σωστές συμβουλές.

Η άσκηση και η σωστή διατροφή θα περιορίσει την αύξηση βάρους και θα τις προστατεύσει από διαβήτη κύησης.

Όταν όμως η γλυκόζη του αίματος είναι αρκετά αυξημένη τότε χρειαζόμαστε φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ινσουλίνη αποτελεί την πρώτη και πιο πολυχρησιμοποιημένη θεραπευτική εκλογή. Ανάλογα με το πότε μέσα στο 24ωρο εμφανίζεται η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μπορούμε να καθορίσουμε και τη φαρμακευτική αγωγή.

Ακόμα και μετά τον τοκετό πολλές γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, που θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Πιο συγκεκριμένα, έως και στις μισές γυναίκες μπορεί το πρόβλημα να παραμείνει για πάντα και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η επανεξέταση τους, μετά από λίγους μήνες από τον τοκετό και μετά από αυτό σε ετήσια βάση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εύκολα καταλαβαίνουμε ότι, οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη πρέπει να ελέγχονται συστηματικά και με προσοχή για διαβήτη κύησης ώστε να βάλουμε τη διάγνωση, όσο το δυνατό γρηγορότερα και να προλάβουμε τις συνέπειες του προβλήματος.

Δημοσίευση: 13/11/2015

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *