Η χαμηλή πρόσληψη βάρους οφείλεται στην αλλεργία ή στην ποσότητα γάλακτος που πίνει το μωρό;

Η χαμηλή πρόσληψη βάρους οφείλεται στην αλλεργία ή στην ποσότητα γάλακτος που πίνει το μωρό;

Είμαι μητέρα δύο αγοριών, ο ένας τριών ετών και ο δεύτερος δύο μηνών. Ο πρώτος είχε αλλεργία στα γαλακτοκομικά και τον θήλασα κάνοντας αποχή για 20 μήνες. Παρά τις αιματηρές κενώσεις είχε πολύ καλή πρόσληψη βάρους. 

Το μικρότερός μου ξεκίνησε με καλή πρόσληψη βάρους τον πρώτο μήνα και μετά σταδιακά αυτό ανατράπηκε μέχρις ότου έχει φτάσει να παίρνει λιγότερο από 100 γραμμάρια την εβδομάδα.

Με τις οδηγίες του παιδιάτρου έχουμε αποκλείσει την ουρολοίμωξη και τον θυρεοειδή. Πριν 10 ημέρες εμφάνισε αίμα στα κακά και ξεκίνησα αποχή από τα γαλακτοκομικά και σόγια. 

Η απορία μου είναι η εξής: Με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεάσει η αλλεργία την πρόσληψη βάρους; Είναι δυνατόν η χαμηλή πρόσληψη να οφείλεται σε αυτό; Αν κάτι τέτοιο ισχύει, πότε μπορώ να ελπίζω ότι θα αποκατασταθεί η πρόσληψη βάρους του παιδιού; 

Πριν τρεις εβδομάδες, κατόπιν οδηγίας του παιδιάτρου, έκανα για δύο 24άωρα αντλήσεις και έδινα στο παιδί από μπιμπερό για να γνωρίζουμε πόσο πίνει. Τότε έπινε 740ml την ημέρα κατά μέσο όρο. Από χτες μετράω πάλι το γάλα που του δίνω με ζυγίσεις πριν και μετά το θηλασμό (νοίκιασα ζυγαριά που διαφημίζεται ως κατάλληλη γι’ αυτό) και αντλήσεις, και βλέπω ότι πίνει περίπου 650 με 700ml την ημέρα. Η ποσότητα αυτή δικαιολογεί την χαμηλή πρόσληψη βάρους; 

Σας ευχαριστώ θερμά

Νεφελη, Αθήνα

26/7/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου, Παιδίατρος MB ChB MRCPCH, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Νεφέλη,
Κάποτε σχετίζεται η αλλεργία με μειωμένη πρόσληψη βάρους αλλά θεωρώ ότι με τα όσα περιγράφεις ίσως το πρόβλημα οφείλεται στην ποσότητα γάλακτος που πίνει το μωρό.

Καλό είναι να συνεχίσεις την αποχή από γαλακτοκομικά αλλά και να αυξήσεις την συχνότητα και αποτελεσματικότητα των θηλασμών.

Ίσως είναι καλά να αξιολογήσει τον τρόπο που θηλάζετε ένας σύμβουλος θηλασμού.

Θα προσπαθούσα να αυξήσω την παραγωγή αυξάνοντας την ζήτηση με συχνούς θηλασμούς, μαλάξεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού, να τρώει καλά και να αδειάζει το ένα στήθος και μετά να προσφέρεις και το άλλο.

Η πρόσληψη βάρους του μωρού (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας έδωσες) είναι λίγο μειωμένη αλλά όχι ανησυχητική. Με τα πιο πάνω θεωρώ ότι θα βελτιωθεί.

Καλή επιτυχία.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *