Θηλασμός, αλλεργία και ελλιπής πρόσληψη βάρους

Θηλασμός, αλλεργία και ελλιπής πρόσληψη βάρους

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών. Γεννήθηκε 3860 κιλά, έκανε πάρα πολλούς εμετούς σαν νεογέννητο (όχι ρουκέτες), το θήλαζα αποκλειστικά. Λόγω αλλεργίας της κόρης μου (5 ετών) στα γαλακτοκομικά, σταμάτησα να τρώω και στον μπέμπη και είδα διαφορά (πιο ήρεμο το μωρό).

Μέχρι 2 μηνών έπαιρνε 250 με 300 γραμμάρια την εβδομάδα παρά τους ακόμα και 10 εμετούς μετά από κάθε γεύμα και 4 πόντους σε ύψος το μήνα. Ξαφνικά όμως σταμάτησε. Έκανε λιγότερους εμετούς -δεν σταμάτησαν-, έπαιρνε 80 γραμμάρια την εβδομάδα, πήρε μόνο 1 πόντο σε ύψος, παρόλα αυτά βέβαια γελάει συνέχεια.

Αναρωτιέμαι αν έχει “χαλάσει” το γάλα μου επειδή δεν τρέφομαι σωστά.

Του έδωσα ξένο almiron pepti. Πέραν του ότι το παίρνει με κλάμα, για ένα παιδί σχεδόν 7 κιλών, να τρώει 70 με 100 γραμμάρια δεν είναι λίγο; Δεν έκοψα θηλασμό απλά προσπαθούσα να του δώσω ένα γεύμα την ημέρα ξένο.

Χτες έφαγα για πρώτη φορά ένα γιαούρτι και σήμερα έβγαλε πολύ λίγο καθαρό κόκκινο αίμα στα κακά. Τι να κάνω; μου είναι δύσκολο να μην τρώω καθόλου γαλακτοκομικά και να θηλάζω αποκλειστικά, αλλά και πάλι γιατί δεν παίρνει βάρος;

ΒάναΑθήνα

05/11/2013

Αγαπητή Βάνα
η πρόσληψη βάρους του μωρού σου δεν πρέπει να σε ανησυχεί, κινείται λίγο κάτω από την 85η εκατοστιαία θέση στις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει εμφανίσει μέχρι τώρα κάποια ανησυχητική πτώση.

Τα μωρά που θηλάζουν μετά το δεύτερο με τρίτο μήνα της ζωής τους παίρνουν βάρος με πιο αργούς ρυθμούς.

Το μητρικό γάλα “δεν χαλάει”,  ούτε είναι ανεπαρκές σε θερμίδες παρά μόνο σε καταστάσεις ακραίου υποσιτισμού.  Όσο πιο συχνά θηλάζεις το μωρό σου τόσο πιο πολύ γάλα θα έχεις.

Τα μωρά που θηλάζουν κάνουν μικρά γεύματα συνήθως μέχρι 120 ml και είναι συχνό το φαινόμενο όταν παίρνουν μπιμπερό να μην τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες.

Επιπλέον τα υδρολυμένα γάλατα όπως αυτό που του έδωσες έχουν γεύση που δεν μοιάζει καθόλου με αυτή του μητρικού γάλακτος και αρκετά δυσάρεστη οπότε ένας πιθανός λόγος που δεν πίνει πολύ είναι και αυτός.

Αφού έχει διαγνωστεί αλλεργία στο αγελαδινό γάλα θα χρειαστεί πράγματι να κάνεις αποχή από τα γαλακτοκομικά ακόμα και από από προϊόντα που έχουν κρυμμένο γάλα όπως  μπισκότα, διάφορα γλυκά, αλλά και αρκετά ψωμιά και να παίρνεις το ασβέστιο από άλλες τροφές ίσως και κάποιο συμπλήρωμα.

Κατά διαστήματα το μωρό μπορεί να εμφανίζει μικρή ποσότητα αίματος στα κόπρανά του αλλά αν η γενική κατάσταση του μωρού είναι καλή και παίρνει βάρος δεν ανησυχούμε.

Να χαίρεσαι το μπέμπη σου, εύχομαι όλα να πάνε καλά και να συνεχίζεις να τον θηλάζεις δυναμικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *