Θηλάζω αποκλειστικά την 3 μηνών κόρη μου. Λόγω πληγών που μου είχε κάνει τις πρώτες μέρες, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ ψευδοθηλή. Τώρα προσπάθησα να την αφαιρέσω και να την θηλάζω με την θηλή μου όμως δεν το δέχεται.
Κλαίει και κάνει εκφράσεις αηδίας. Το ίδιο και όταν δοκίμασα να της δώσω δικό μου γάλα σε μπιμπερό. Δεν ξέρω τι να κάνω.Μαριλένα, Κύπρος
Μαριλένα,
να σου ζήσει η μικρούλα και συγχαρητήρια για την επιμονή σου να θηλάσεις, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια.
Αναφέρεις πως ξεκίνησες να χρησιμοποιείς τις ψευδοθηλές από τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού σου γιατί είχες πληγωμένες θηλές.
Οι πληγωμένες θηλές οφείλονται ή σε κακή τοποθέτηση του μωρού για να θηλάσει ή σε ανατομικά στοιχεία στο στόμα του μωρού (χαλινός γλώσσας). Άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν ψευδοθηλές, είναι όταν το μωρό δεν μπορεί να πιάσει το στήθος λόγω εισεχουσών θηλών της μαμάς.
Η σύσταση για τις ψευδοθηλές είναι να γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιούνται περιστασιακά και να παύει η χρήση τους όσο συντομότερα γίνεται.
Το μωρό σου, θηλάζοντας με τις ψευδοθηλές παίρνει πολύ καλό βάρος όπως δείχνουν τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δίνεις. Παρ’ όλα αυτά όμως, πολύ σωστά προσπαθείς να συνεχίσεις τον θηλασμό χωρίς αυτές.
Είναι λογικό το μωρό να αντιδρά στην αφαίρεσή τους, καθώς τρεις μήνες τώρα έχει συνηθίσει σε αυτόν τον τρόπο. Σε περίπτωση που υπάρχει και ανατομικό θέμα στο στόμα, είναι πιθανό να δυσκολεύεται ακόμα να συλλάβει σωστά το στήθος και να θηλάσει αποτελεσματικά.
Καλό είναι η όποια προσπάθεια για αφαίρεση της ψευδοθηλής και θηλασμού χωρίς αυτήν να γίνεται όταν το μωρό είναι ήρεμο και θα συνεργαστεί καλά. Εάν αντιδρά έντονα, συνεχίζεις τον θηλασμό με την ψευδοθηλή και δοκιμάζεις κάποια στιγμή αργότερα ή στον ίδιο ή σε επόμενο θηλασμό.
Γενικά, βοηθάει πολύ να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερη επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό (skin to skin), δηλαδή να έχεις το μωρό γυμνό, μόνο με την πάνα του στην αγκαλιά σου και ενώ κι εσύ δεν θα φοράς μπλούζα, ώστε να έχετε δερματική επαφή. Βοηθάει επίσης να δοκιμάσεις να θηλάσεις όταν θα είσαστε μέσα στην μπανιέρα με χλιαρό νερό, που προάγει την ηρεμία και χαλάρωση και των δύο σας.
Μπορείς να ξεκινήσεις να θηλάζεις με τη θηλή και όταν θα έχει αρχίσει να ρέει γάλα από το στήθος, και το μωρό θα είναι ήρεμο, να δοκιμάσεις να το βγάλεις από το στήθος και γρήγορα να το ξαναβάλεις χωρίς τη θηλή.
Αν δεν το δεχτεί αυτό και σε περίπτωση που παίρνει και τους δύο μαστούς σε κάθε θηλασμό, να ξεκινήσεις με την ψευδοθηλή στον ένα μαστό και να συνεχίσεις με τον άλλο μαστό χωρίς την ψευδοθηλή.
Ίσως το να αντλήσεις λίγο ώστε να επιμηκυνθεί ελαφρά η θηλή σου ή να περάσεις ένα παγάκι επάνω στη θηλή ώστε αυτή να επιμηκυνθεί και να σκληρύνει ελαφρώς, πριν βάλεις το μωρό να θηλάσει, να βοηθήσει το μωρό να τη δεχτεί καλύτερα.
Σε περιπτώσεις που το μωρό δυσκολεύεται να δεχτεί και να κρατήσει τη θηλή, βοηθάει επίσης να πιάσουμε με τα δάχτυλά μας τη θηλή, στο σημείο λίγο πιο έξω από τη θηλαία άλω (το σκούρο χρώμα γύρω από τη θηλή) και να σχηματίσουμε έτσι μια «μπουκίτσα», σαν ένα σάντουιτς, με τη θηλαία άλω και τη θηλή, καθώς έτσι η άλως γίνεται πιο σταθερή και δίνει στο μωρό παρόμοια αίσθηση με αυτή της ψευδοθηλής και το βοηθά να κρατήσει στο στόμα του το στήθος καλύτερα. Κρατάμε έτσι το στήθος μέχρι το μωρό, ανοίγοντας καλά το στόμα να πάρει το μεγαλύτερο μέρος της άλω στο στόμα του και να θηλάζει καλά και μετά μπορούμε να το απελευθερώσουμε.
Εάν το μωρό αντιδρά πολύ έντονα, δεν επιμένουμε, αλλά το θηλάζουμε με την ψευδοθηλή, καθώς είναι απαραίτητο το μωρό να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά για να συνεργαστεί. Μπορούμε να δοκιμάσουμε πάλι αργότερα, ιδιαίτερα σε κάποια στιγμή της ημέρας που το μωρό θα είναι ήρεμο, σχετικά χορτάτο και νυσταγμένο.
Μπορείς να παρατηρήσεις ποιες ώρες της ημέρας το μωρό σου είναι πιο δεκτικό και αρχικά να δοκιμάζεις να αφαιρέσεις την ψευδοθηλή εκείνες τις ώρες.
Συνήθως αν το μωρό θηλάσει μία δύο φορές χωρίς την ψευδοθηλή, μετά σχετικά εύκολα δέχεται να θηλάσει χωρίς αυτήν σε όλους τους θηλασμούς.
Σε μερικά μωρά η μετάβαση γίνεται εύκολα, μέσα σε λίγες ημέρες, σε άλλα χρειάζεται περισσότερος χρόνος (μερικές εβδομάδες)
Το σημαντικό είναι το μωρό να σιτίζεται επαρκώς (σωστή πρόσληψη βάρους και αρκετές βρεγμένες με ούρα πάνες) και ο θηλασμός να είναι μια ευχάριστη εμπειρία τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό.
Οι γκριμάτσες που κάνει το μωρό σου όταν προσπαθείς να το θηλάσεις χωρίς τη θηλή, δεν δείχνουν πως το μωρό δεν θέλει το στήθος, αλλά πως δυσκολεύεται να συλλάβει και να κρατήσει το στήθος στο στόμα ώστε να θηλάσει.
Ενώ το θέμα με το μπιμπερό που αναφέρεις, μπορεί να ξεπεραστεί (αν χρειαστεί να δώσει κάποιος άλλος γάλα στο μωρό όταν εσύ λείπεις πχ), δίνοντάς το με ένα μικρό ποτηράκι ή μια σύριγγα (χωρίς τη βελόνα!).
Δεν υπάρχει λόγος εσύ να προσπαθείς να δώσεις μπιμπερό στο μωρό, καθώς εάν το μωρό δεν δέχεται να θηλάσει χωρίς την ψευδοθηλή, το να θηλάζει χρησιμοποιώντας την ψευδοθηλή είναι η αμέσως καλύτερη λύση και όχι η χρήση μπιμπερό.
Εάν το μωρό δείχνει να έχει σημαντική δυσκολία να κρατήσει στο στόμα το στήθος χωρίς την ψευδοθηλή, καλό θα ήταν να γίνει εκτίμηση από πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στο υπέροχο ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας!
Σχετικά άρθρα:
Μαία, Εκπαιδευτικός, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό