Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον, καθώς και για την καθοδήγηση που έχω λάβει όλους αυτούς τους μήνες από τη σελίδα σας.
Η ερώτηση αφορά το κοριτσάκι μου, που έκλεισε πριν λίγες μέρες τους 9 μήνες. Θήλασε αποκλειστικά τους 6 πρώτους μήνες και συνεχίζει να πίνει μόνο μητρικό γάλα. Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για πιπίλα, αντιπαθεί το μπιμπερό και προτιμά το καλαμάκι για να πίνει νερό.Καθώς είναι το δεύτερό μου παιδάκι, ξεκίνησα με σχετική αυτοπεποίθηση να της ετοιμάζω τα πρώτα μικρά της γεύματα φρούτων και λαχανικών. Η ποσότητα φρουτόκρεμας ή σούπας λαχανικών που κατανάλωνε αρχικά ήταν 40-70 γραμμάρια.
Μετά από ένα διάστημα, πρόσθεσα μια κρέμα το απόγευμα -πρόκειται για αλεσμένα δημητριακά χωρίς ζάχαρη, που της ετοιμάζω σε συνδυασμό με κατσικίσιο βρεφικό γάλα, καθώς έχει παρουσιάσει αλλεργία στο αγελαδινό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής μου σύστησε η παιδίατρος μας στη Γερμανία, όπου μένουμε.
Η πρόσβασή της στο στήθος εξακολουθούσε να είναι ελεύθερη και μετά τον έκτο μήνα, και σας διαβεβαιώ ότι έκανε πλήρη χρήση του δικαιώματός της!! Κάνει ακόμα πολλούς θηλασμούς ημερησίως και ξυπνάει 2-3 φορές κάθε βράδυ.
Ο προβληματισμός μου είναι ότι, τρεις μήνες μετά, εξακολουθεί να τρώει πολύ πολύ μικρές ποσότητες (50-80 γραμμάρια)… παράλληλα τρέφει πραγματική απέχθεια για την αλεσμένη σούπα, δε θέλει ούτε να τη βλέπει, σε σημείο που βλέπει κουταλάκι και παίρνει έκφραση απελπισίας!
Σκέφτηκα λοιπόν να την “ακούσω” και να της προσφέρω το κρεατάκι και τα λαχανικά σε κομματάκια, πράγμα που βοήθησε πολύ τις πρώτες μέρες γιατί αν και με δύο μόνο δόντια, τα κατάφερνε αρκετά καλά. Σύντομα όμως ξεθύμανε κι αυτό!
Στη συνέχεια στέφθηκαν με αποτυχία όλες οι προσπάθειές μου να της κινήσω το ενδιαφέρον (μπιφτεκάκια από κιμά και αλεσμένα λαχανικά, γιουβαρλάκια, ζυμαρικά με κοκκινιστό κιμά, μπουκίτσες κρέατος κρυμμένες σε πατάτα ή ψωμάκι και πολλές άλλες παραλλαγές, πιστέψτε με!).
Κάθε φορά τρώει μερικά κομματάκια και μετά αρνείται πεισματικά το φαγητό, δεν ανοίγει το στόμα, δεν ξεγελιέται και είναι ανώφελο να την πιέσω. Καταφέρνω να της δώσω μερικές κουταλιές φρουτόκρεμας και μετά λίγα κομματάκια φρούτου στο χέρι. Επίσης, κάποιες μέρες τρώει λίγη απογευματινή κρέμα. Το μεγάλο μας πρόβλημα, όμως, είναι το κρέας, από το οποίο τρώει ελάχιστο πραγματικά, και με μεγάλη προσπάθεια από μέρους μου!
Στις τελευταίες εξετάσεις της πριν ένα μήνα διαπιστώθηκε ότι ο σίδηρος και η φερριτίνη είναι λίγο χαμηλότερα του κανονικού, έχει όμως πολύ καλό αιματοκρίτη. Η παιδίατρος τότε με καθησύχασε. Πόσο όμως μπορεί να συνεχίσει έτσι;
Σημειωτέον, ότι όσες φορές της έδωσα μπουκίτσες από δικό μας φαγητό (μπριάμ, κοτόπουλο με πατάτες, που είναι όμως μαγειρεμένα κανονικά, με το λάδι και το αλάτι τους), την ενθουσιάζουν πολύ περισσότερο. Γενικά, δείχνει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ό,τι είναι στο δικό μας πιάτο, δεν είναι όμως ακόμα πολύ μικρή για να τρώει ό,τι τρώμε;
Μαζί με όλα αυτά, εδώ και λίγες μέρες κατεβαίνουν οι δύο πάνω κοπτήρες, και η όρεξή της είναι ακόμα πιο μειωμένη. Όλη μέρα ζητάει μόνο γάλα! Φαίνεται ευχαριστημένη, είναι πολύ ενεργητική, αλλά δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι κατά πόσο την καλύπτει η διατροφή της. Το μόνο που την ενδιαφέρει διατροφικά είναι το γάλα και απλά μας “κάνει τη χάρη” να δοκιμάσει και κάποια πράγματα από αυτά που της προσφέρουμε…
Πραγματικά, πώς μπορεί να “πείσει” κάποιος ένα βρέφος να φάει;Σας ευχαριστώ θερμά,
Μαρία Τ., Γερμανία
Αγαπητή Μαρία
Μπράβο για την επιμονή και υπομονή σου.
Μπορούμε να μαγειρεύουμε για τα παιδιά αλλά δεν μπορούμε να τα αναγκάσουμε να φάνε.
Το μητρικό γάλα μπορεί να είναι το κύριο μέρος της διατροφής για τον πρώτο χρόνο για κάποια παιδιά περισσότερο και για άλλα λιγότερο μαζί πάντα με συμπληρωματικές τροφές. Είναι σημαντικό σε αυτή την ηλικία η ανεξαρτησία.
Το κοριτσάκι σου θέλει να πειραματιστεί και να σας μιμηθεί. Άσε την να τρώει μαζί σας ( προσοχή στο αλάτι) τα δικά σας φαγητά και άσε την να τρώει μόνη της ενώ της δίνεις και εσύ κάποιες μπουκιές.
Πρόσεξε τις ώρες που θα τρώτε να μην πεινάει υπερβολικά αλλά ούτε να είναι πολύ κουρασμένη γιατί θα προτιμήσει να θηλάσει παρά το φαγητό. Δώσε της την ευκαιρία να περάσει καλά με την υπόλοιπη οικογένεια τρώγοντας.
Καλή σας όρεξη
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Παιδίατρος MB ChB (Sheffield-UK), MRCPCH, IBCLC
Πτυχιούχος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας των Παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου
Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό