Το μωρό δεν τρώει την κρεατοχορτόσουπα. Τι να κάνω;

Το μωρό δεν τρώει την κρεατοχορτόσουπα. Τι να κάνω;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας και Χριστός Ανέστη.
Έχω ένα αγοράκι 7,5 μηνών τον οποίο θηλάζω ακόμη. Από 6 μηνών ξεκινήσαμε φρουτόκρεμα το πρωί και κρεατοχορτόσουπα το μεσημέρι. Από 7 μηνών προσθέσαμε το απόγευμα και γιαουρτάκι.

Το πρόβλημά μου είναι ότι ο μικρός δεν τρώει με τίποτα την κρεατοχορτόσουπα. Του έχω κάνει διάφορους συνδυασμούς με κρέας και λαχανικά (πότε μοσχάρι, πότε κοτόπουλο), διάφορες υφές (νερουλό, πηχτό, κρεμώδες), διάφορες θερμοκρασίες (ζεστό, κρύο), δεν τρώει με τίποτα.

Ούτε τη φρουτόκρεμα την τρώει με ευχαρίστηση, με το ζόρι 7 κουταλάκια (βάζω μέσα μήλο, μπανάνα, αχλάδι, ακτινίδιο και 2 μπισκότα μιράντα). Αντιθέτως το γιαούρτι το τσακίζει (τρώει 1 ολόκληρο κεσεδάκι γιαούρτι).

Τα υπόλοιπα γεύματα είναι μητρικό γάλα. Ούτε νερό θέλει να πιει. Στα κιλά του είναι πολύ καλά (85η θέση στην καμπύλη ανάπτυξης).

Θα ήθελα να ρωτήσω: Δεδομένου ότι έχω ιστορικό χαμηλού σιδήρου υπάρχει περίπτωση το μωρό μου να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα μ’ εμένα ή καλύπτονται οι διατροφικές του ανάγκες σε σίδηρο με το μητρικό γάλα και το γιαούρτι; Τι θα μπορούσα να του δώσω εναλλακτικά αντί για κρέας; Υπόψιν, ο μικρός δεν έχει βγάλει ακόμη δοντάκια.

Σας υπερευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο σας
Νικολέττα, Γιαννιτσά

22/05/2013

Αγαπητή Νικολέττα
Σε αυτή την ηλικία δεν είναι επαρκής ο θηλασμός για να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο παρόλο που καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες. Αν δεν τρώει τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως κρέας, πράσινα λαχανικά και όσπρια, τότε ίσως χρειαστεί συμπλήρωμα σιδήρου.

Καλό είναι να δοκιμάσεις διάφορους συνδυασμούς συχνά αλλά και κάποιες γεύσεις από μόνες τους όπως και κομματάκια φαγητού. Μπορείς να βάλεις ντομάτα βρασμένη και μυρωδικά για να αλλάξει η γεύση και να αυξηθεί το ενδιαφέρον.

Στα φρούτα δεν θα έβαζα μπισκότα ή κάτι άλλο γλυκό αλλά θα δοκίμαζα βρώμη και βρασμένα πλιγούρι, κεχρί ή κινόα.

Καλή επιτυχία.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

1 Σχόλιο

  1. Συμφωνώ, βρώμη σκέτη με νερό ή με λίγη κανέλα μέσα, ή ανακατεμένη με φρούτα, ή με ένα ξερό δαμάσκηνο. Στην αλμυρή της εκδοχή με κρεατόζουμο ή κοτόζουμο και λίγο τυράκι ή λαχανικά.
    Πολύ καλό φαγάκι είναι και ο τραχανάς μαγειρεμένος με νερό ή κρεατόζουμο/κοτόζουμο, σκέτος ή με λίγο ντομάτα μέσα, με λαχανικά, με τυράκι, κ.λπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *