Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για την επέμβαση που θα κάνει;

Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για την επέμβαση που θα κάνει;

Ψυχολόγος

Αξιότιμη ομάδα του ΄Μητρικού Θηλασμού΄για ακόμα μία φορά ζητώ την βοήθειά σας: η κόρη μου (3 ετών και 4 μηνών) πρόκειται σε ένα μήνα περίπου να κάνει αφαίρεση κρεατάκια και υγρό από τα αυτιά σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης από τον ιατρό ήταν συνεργάσιμη και ήρεμη, όπως την είχαμε συμβουλεύσει. Όταν πόνεσε κάποια στιγμή, δάκρυσε, μα έμεινε ακίνητη, όπως της είπε ο ΩΡΛ.

Θα γίνει ολική αναισθησία και την επομένη ημέρα θα πάρουμε εξιτήριο. Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ πολύ για την ολική αναισθησία. Προσωπικά, σαν παιδί, δεν είχα ουδέποτε νοσηλευθεί και τώρα για το παιδί μου, μου φαίνεται σαν να μην μπορώ να τη βοηθήσω, αφού δεν έχω εμπειρία σχετική.

Επίσης, τα διαδικαστικά: λήψη αίματος, η στιγμή που θα κοιμηθεί από την νάρκωση κ.α. , όλα αυτά με τρομάζουν… Δεν θέλω να νιώσει τον φόβο μου… Πώς θα μπορέσω να την προετοιμάσω για την επέμβασή της αυτή; Θα βοηθούσε κάποιο παιδικό βιβλίο; Τα παιχνίδια του ιατρού που έχουμε, μπορούν να μας φανούν χρήσιμα;

Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας (και εκ μέρους όλων των γονέων).
Παρασκευή, Καματερό 

23/05/2013

Πρώτα από όλα, η επέμβαση που θα κάνει η κόρη σας θα  αναστατώσει όλη την οικογένεια και όχι μόνο την ίδια. Καλό είναι να ενημερώσετε τη μικρούλα για τη νοσηλεία της και την επέμβαση που θα κάνει.

Λόγω ηλικίας καλό είναι να γίνουν μικρές επαναλαμβανόμενες συζητήσεις.Ο τόνος της φωνής σας πρέπει να όσο πιο χαλαρός και ήρεμος γίνεται. Οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε  προκειμένου να περιγράψετε στο παιδί το νοσοκομείο, πρέπει να είναι απλές και κατανοητές.

Όταν θα μπείτε στο νοσοκομείο, κρατάτε το χεράκι της μικρούλας όταν σας λέει ότι φοβάται και εξηγήστε ότι οι γιατροί είναι όλοι καλοί και ότι τους εμπιστεύεστε. Είναι πολύ σημαντική η έννοια της εμπιστοσύνης, το παιδί εμπιστεύεται εσάς τους γονείς πρώτα από όλα.

Πάρτε μαζί σας ένα αγαπημένο αρκουδάκι για παράδειγμα,ένα βιβλίο, ένα ραδιόφωνο εάν θέλει να ακούει μουσική, ένα μπλοκ ζωγραφικής. Ρωτήστε την ίδια τι θα ήθελε να πάρει μαζί της. Πολύ σημαντικό είναι να πάρετε μια κούκλα που θα παίζετε μαζί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και θα της κάνετε μια ένεση, θα της δίνετε σιρόπι θα κάνει γενικά εξετάσεις. Το θεατρικό παιχνίδι βοηθάει πολύ τα παιδιά αυτής της ηλικίας (η κόρη μου μόνο έτσι πίνει το σιρόπι της όταν είναι άρρωστη, πρώτα το πίνει η κούκλα!).

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου όλα να πάνε καλά! Η μικρούλα σας έχει γονείς που θα κάνουν να τα πάντα για να νιώσει ασφαλής, εγώ είμαι στη διάθεση σας ότι χρειαστείτε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *