5 οι κύριες ορμόνες που επηρεάζουν την ψυχολογία της εγκύου

5 οι κύριες ορμόνες που επηρεάζουν την ψυχολογία της εγκύου

Οι μεταπτώσεις από την χαρά στη κατάθλιψη και από τον πανικό ξανά στην ευτυχία!

Κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό υπάρχουν ορμόνες όπου εκκρίνονται για να ρυθμίσουν πολλές αλλαγές στο σώμα αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν και τα συναισθήματα της εγκύου. Βέβαια όμως και κατά τον τοκετό βοηθούν το έμβρυο να γεννηθεί με ασφάλεια.


Του Δρ Βασίλειου Αθανασίου, Μαιευτήρας – Χειρουργός, Γυναικολόγος

Μερικές από τις πιο σημαντικές ορμόνες είναι: τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η ωκυτοκίνη, η ρελαξίνη, οι ενδορφίνες και τέλος η προλακτίνη.

1 } Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη

Τα οιστρογόνα λειτουργούν μαζί με την προγεστερόνη και βοηθούν στην ανάπτυξη του εμβρύου, ιδιαίτερα στην ωρίμανση των οργάνων του και στην ανάπτυξη των σεξουαλικών του χαρακτηριστικών. Επίσης προετοιμάζει το στήθος (τους μαστικούς αδένες) για τον θηλασμό.

Επηρεάζουν σχεδόν τα πάντα αφού αυξάνει τη ροή του αίματος και στο δέρμα (κοκκινίλες στο δέρμα) και μαζί με την προγεστερόνη υπερτονίζει όλα τα συναισθήματα που νιώθει μια έγκυος κάνοντάς την συναισθηματικά πιο ευάλωτη, πιο αγχωμένη και με πιο έντονες τις αισθήσεις (π.χ. όσφρηση)

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη παράγονται από τον πλακούντα σε αυξημένες ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συναισθήματα συχνά κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης εξασθενούν. Τα επίπεδά τους πέφτουν αμέσως μετά τη γέννα.

2 } Η ωκυτοκίνη

Είναι η ορμόνη που προκαλεί την έναρξη των συσπάσεων της μήτρας κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου σταδίου του τοκετού. Ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης γιατί είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα μεταξύ της μαμάς και του νεογέννητου μωρού. Χρησιμοποιείται και σαν συνθετική ορμόνη (syntocinon) για πρόκληση τοκετού. Βοηθάει επίσης στην υστεροτοκία (αφαίρεση του πλακούντα από την ενδομήτρια κοιλότητα) αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

3 } Η ρελαξίνη

Είναι η ορμόνη που βοηθάει να μαλακώσει ο τράχηλος της μήτρας καθώς και όλοι οι σύνδεσμοι του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δίνοντας έτσι ελαστικότητα στη μέση και στη λεκάνη, κάτι που θα βοηθήσει σαφώς κατά την γέννηση του εμβρύου. Οι αρθρώσεις βέβαια γίνονται πιο ευάλωτες, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται έντονες αεροβικές κινήσεις και το τρέξιμο. Η ρελαξίνη φτάνει το μέγιστο της δράσης της στο πρώτο τρίμηνο της κύησης αλλά τα αποτελέσματά της διαρκούν μέχρι το τέλος.

4 } Οι ενδορφίνες

Η λειτουργία τους είναι γνωστή ως «χαρούμενες ορμόνες» και έχουν το ρόλο να απαλύνουν τον πόνο και το στρες. Αυτό επηρεάζει την κατάσταση του μυαλού κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι ενδορφίνες θα δίνουν ένα φυσικό αίσθημα ευεξίας και μια βοήθεια ανοχής του πόνου. Καθώς ο τοκετός εξελίσσεται, τα επίπεδα των ενδορφινών στο σώμα της εγκύου αυξάνονται. Αν μια έγκυος κάνει επισκλειρίδιο αναισθησία παραμένουν ίδια σε ένα σταθερό επίπεδο. Δυστυχώς όμως τα επίπεδα των ενδορφινών πέφτουν απότομα αμέσως μετά τη γέννα.

5 } Η προλακτίνη

Η ορμόνη αυτή βοηθάει στον έλεγχο του μεταβολισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και ο πιο βασικός της ρόλος είναι η προετοιμασία του σώματος για τον θηλασμό.

Επηρεάζει το στήθος, αφού είναι η βασική ορμόνη υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλατος αλλά και τη διατήρηση της για μήνες. Εμφανίζονται περισσότερο τα αποτελέσματά της όταν οι άλλες δύο κυρίαρχες ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) παύουν να εμποδίζουν την ροή γάλατος από τους μαστούς, δηλαδή μετά τη γέννα όπου θα χρειαστεί να ξεκινήσει ο θηλασμός.

Τα επίπεδά της θα παραμείνουν ψηλά για τις επόμενες 2 εβδομάδες μετά τη γέννα και μετά θα αρχίσουν να πέφτουν. Όμως ο θηλασμός ενεργοποιεί την έκκριση της προλακτίνης στη διάρκεια του χρόνου και παράλληλα καταστέλλει την έμμηνο ρύση για όσο συνεχίζεται να παράγεται προλακτίνη.

Διάφορες έρευνες πάνω στην ψυχολογία της εγκύου έδειξαν ότι σε μεγάλο πληθυσμό γυναικών ή ζευγαριών μειώνονται τα ποσοστά στρες άγχους και ονείρων σχετικά με την κύηση της εγκύου όταν ο επαγγελματίας υγείας αναλύει τις φυσιολογικές αλλαγές, είτε σωματικές, είτε ψυχολογικές που συμβαίνουν κατά την κύηση.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *