Τι μπορεί να φταίει για την έντονη ανησυχία του μωρού;

Τι μπορεί να φταίει για την έντονη ανησυχία του μωρού;

Εδώ και δύο βδομάδες το βρέφος παρουσιάζει κολικούς και έντονη ανησυχία με συμπτώματα που περιγράφω (ΓΟΠ κλπ) και κενώσεις με αέρια.

Το βλέπω που τρώει και διακόπτει για να ενεργηθεί και νιώθει μεγάλη ανακούφιση και άλλοτε πονεί και ζορίζεται. Ακόμα και στον ύπνο του φαίνεται έχει ενοχλήσεις. 

Επίσης ανησυχώ σε τι μπορεί να οφείλεται όλο αυτό και πως θα το ξεπεράσουμε. Δεν είμαι σίγουρη αν φταίει η διατροφή μου… θα μπορούσε να φταίει όμως το συμπλήρωμα σιδήρου που παίρνω με ασπαρτάμη (3×80), η αντιβίωση (klaroxin, μόλις ξαναπήρα επειδή τελικά σήμερα βγήκαν τα ράμματα) συμπλήρωμα κουρκουμά που πήρα γιατί νόμιζα ότι βοηθούσε, αλλά μπορεί αυτό να προκάλεσε την σύγχυση με υπερπαραγωγή (αυξάνει την οστραδιόλη και την προγεστερόνη) ή ακόμα και η ψυχολογική κατάσταση μου (άγχος αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα, στρες και κούραση, εμμονή με την επούλωση από την καισαρική επειδή δεν είχαν αφαιρεθεί σωστά τα εξωτερικά ράμματα).

Τέλος τα βότανα όπως η μαντζουράνα μπορούν να είναι επικίνδυνα ή όχι με μια πολύ μικρή ποσότητα; Ακόμα και χαλινό μου είπαν ότι μπορεί να έχει λόγω των κενώσεων που φαίνεται να δημιουργούνται λόγω αέρα που καταπίνει. Η παιδίατρος όμως είπε ότι όλα είναι φυσιολογικά. Σήμερα λόγω ζέστης χρησιμοποίησα κλιματισμό πρώτη φορά και ήταν πιο ήρεμο.

Ευχαριστώ

Ελένη, Χανιά

27/6/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Τον πρώτο καιρό είναι φυσικό τα μωράκια να παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα. Η παραμυθένια εικόνα ενός μωρού ήρεμου, που θηλάζει ανά τρίωρο, ήσυχο και συγκεντρωμένο, κοιμάται σαν πουλάκι κι όταν έχει κένωση χαμογελάει ευτυχισμένο, είναι… όντως παραμυθένια! Δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε.

Αν οι ενοχλήσεις του μωρού σας αποδοθούν στη γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, καλό είναι να θηλάζετε το μωρό σας σε σχετικά όρθια θέση. Να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα, όπως ήδη κάνετε φαντάζομαι, και να κρατάτε το μωρό σας όρθιο μετά τη σίτιση για να ρευτεί ή και ανάμεσα στα γεύματα αν το έχει ανάγκη.

Αν πάλι τον ενοχλεί η αυξημένη ροή γάλακτος, μπορείτε να σταματάτε για λίγο τον θηλασμό όταν αισθάνεστε ότι η ροή είναι αυξημένη, να μειώνεται λίγο η ροή και να συνεχίζετε τον θηλασμό μετά από ένα-δύο λεπτά. Επίσης βοηθάει να είστε σε ημικλινή θέση και το παιδί ξαπλωμένο πάνω σας.

Όσον αφορά τη διατροφή σας, αν όντως κάτι τον ενοχλεί, τα πρώτα τρόφιμα που ενοχοποιούνται συνήθως είναι τα γαλακτοκομικά. Αλλά αυτό θα το συζητήσετε με την παιδίατρό σας.

Ουσίες που απαγορεύονται στον θηλασμό είναι πολύ λίγες, όπως κάποια συγκεκριμένα φάρμακα. Η χρήση βοτάνων σε λογική ποσότητα δεν απαγορεύεται.

Ο κοντός χαλινός προκαλεί συνήθως πόνο στη μαμά, πληγωμένες θηλές, μειωμένη πρόσληψη βάρους στο βρέφος και είναι κάτι που θα το είχατε συζητήσει με την παιδίατρό σας.

Όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνει το παιδί σας, η καθημερινότητα γίνεται πιο εύκολη (συνήθως…).

Καλή συνέχεια!

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *