Το συναισθηματικό κομμάτι του τοκετού

Το συναισθηματικό κομμάτι του τοκετού

Η στιγμή της γέννησης ενός παιδιού είναι ιερή. Ο τοκετός, είναι η μετάβαση από το ζευγάρι στην οικογένεια, από τη γυναίκα στην μητέρα, από την μία στους δύο.

Στο συναισθηματικό κομμάτι του τοκετού, έχουμε γυναίκες που θα βιώσουν μια θετική εμπειρία, μια ευχάριστη και θριαμβευτική γέννηση. Αυτό μπορεί να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει τα πάντα στη ζωή της.

Όμως, εκτός από αυτές τις τυχερές γυναίκες, έχουμε και γυναίκες που θα βιώσουν αρνητικά συναισθήματα και θα αισθανθούν βιασμένες, δυσλειτουργικές και αποτυχημένες και θα τους είναι δύσκολο να αφήσουν στο παρελθόν αυτά τα συναισθήματα.

Αυτές οι γυναίκες θα είναι αυτές που ίσως ακούσουν στην αίθουσα τοκετού ή και πιο πριν, πως δεν υπάρχει πρόοδος, πως η λεκάνη τους είναι στενή, πως δεν μπορούν να προχωρήσουν στον τοκετό μόνες τους κ.α.

Αυτή η φωνή που θα τους πει αυτά τα αρνητικά σχόλια θα γίνει η φωνή μέσα στο μυαλό τους και θα τις ακολουθεί για καιρό μετά την γέννα.

Τα συναισθήματα γύρω από την γέννα, θα μείνουν βαθιά χαραγμένα μέσα στη ψυχή της γυναίκας είτε είναι αρνητικά είτε θετικά. Ας μην τα υποτιμούμε και ας μην υποτιμούμε και την δύναμη που έχει η φωνή των ανθρώπων που μας κουράρουν (θετική ή αρνητική).

Ψάχνουμε και βρίσκουμε ανθρώπους υποστηρικτικούς και αποφεύγουμε ανθρώπους που βλέπουν μόνο προβλήματα σε μας, στο σώμα μας, στην ηλικία μας, στο μωρό μας, κ.ο.κ.

ΠΗΓΗ: Γεωργία Δανέζη
Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος

 

Διαβάστε επίσης:

  1. Η ψυχολογική στήριξη της εγκύου προλαμβάνει την επιλόχεια κατάθλιψη
  2. 50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης έχουν οι θηλάζουσες
  3. Πώς να ηρεμήσετε το νεογέννητό σας από το σοκ του τοκετού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *