Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη στήλη σας.Γέννησα στις 20/3/2016 έναν μπέμπη. Γεννήθηκε 3.330γρ. και την τρίτη μέρα της ζωής του εμφάνισε πυρετό.
Παρέμεινε στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου για 6 μέρες και πήρε αντιβίωση ενδοφλεβίως για πιθανή λοίμωξη (δεν βρέθηκε κάτι από τις αιματολογικές του εξετάσεις). Όταν πήρε εξιτήριο, ζύγιζε 3.300 γρ.Όσο καιρό παρέμεινε στη μονάδα, πήγαινα και τον θήλαζα ανά δύο ώρες και επίσης πήγαινα και δικό μου που έβγαζα με θήλαστρο, έτσι κατάφερα να πάρει μόνο μια φορά ξένο γάλα. Από τη στιγμή που τον πήραμε σπίτι θηλάζω αποκλειστικά.
Το μωρό βάζει ικανοποιητικά βάρος και έτσι την 1/5 είχε φτάσει αισίως τα 5.200 γρ. Δεν δέχεται πιπίλα με τίποτα, ούτε σιλικόνης, ούτε καουτσούκ.
Το θέμα μου είναι το εξής: δεν κοιμάται αρκετές ώρες μέσα στη μέρα και όλη την ώρα θέλει να είναι στο στήθος, να κοιμάται εκεί και όταν πάω και τον αφήνω στο κρεβατάκι του ξυπνάει και με αναζητάει. Επίσης, συνήθως τις απογευματινές ώρες, έχει επιπλέον γκρίνια και έχει τύχει να γκρινιάζει και ενώ θηλάζει (προς το τέλος του γεύματος).
Να σημειώσω ότι παρατηρημένα δεν τρώει όλες τις ώρες που είναι στο στήθος. Το γεύμα του κρατάει 20 λεπτά, τον υπόλοιπο χρόνο απλά πιπιλάει. Κατά πάσα πιθανότητα, έχω και υπερπαραγωγή και στους δύο μαστούς, καθώς έχω δει να πετάγεται διπλός πίδακας από το στήθος μου και το μωρό να πνίγεται.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω πως να τον απασχολήσω τις ώρες που είναι ξύπνιος, καθώς θέλει όλη την ώρα να είναι στήθος, δεν ενδιαφέρεται ούτε για βόλτα, ούτε για κουδουνίστρες, ούτε για ρηλάξ, ούτε για τίποτα.
Ο μόνος τρόπος που έχω βρει να τον ηρεμώ όταν κλαίει απαρηγόρητα είναι προφανώς το στήθος και η εναλλακτική η μουσική και εγώ να χορεύω έχοντάς τον αγκαλιά. Είναι φυσιολογικό αυτό και τι μου προτείνετε;
Αναστασία, Αθήνα
Αγαπητή Αναστασία,
Να σας ζήσει ο μικρούλης! Κάποια μωρά είναι “αυξημένων αναγκών” και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για αγκαλιά. Αυτό είναι φυσιολογικό. Θα βοηθούσε κάποιος μάρσιπος προκειμένου να σας ελευθερώσει τα χέρια, και το μωρό να είναι χαρούμενο.
Το ότι γκρινιάζει προς το τέλος του γεύματος ίσως να έχει σχέση με τη ροή, π.χ. να μειώνεται η ροή και να πρέπει ή να χρησιμοποιήσετε τις συμπιέσεις με το χέρι για να βοηθήσετε να κατέβει γάλα ή να αλλάξετε στήθος.
Για να είστε σίγουρη ότι όλα πάνε καλά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε από κοντά κάποιο πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας για να εκτιμήσει αν η “γκρίνια” του μωρού είναι φυσιολογική, να σας βοηθήσει πιθανώς με πρακτικές συμβουλές και να σας στηρίξει ψυχολογικά.
Βασιλική Δανηλάτου, Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com