Καλησπέρα. έχω ένα αγοράκι 38 ημερών και θηλάζουμε αποκλειστικά! Τις τελευταίες 10 μέρες περίπου όταν τον βάζω να θηλάσει στο δεξί το στήθος το μωρό ενώ θηλάζει καλά τα πρώτα 5 λεπτά μετά αρχίζει και δυσφορεί και τραβάει έντονα τη θηλή μου.
Παρατήρησα πως αν πατήσω το στήθος μου εκείνη τη στιγμή το γάλα εκτοξεύεται σα συντριβάνι από 2-3 πίδακες. Το πρόβλημα υπάρχει μόνο με το δεξί το στήθος που είναι και το μικρότερο από τα δύο.Υπερπαραγωγή δεν έχω και τα κακά του μωρού είναι κανονικά. Δοκίμασα να αλλάξω στάσεις θηλασμού αλλά τίποτα. Επίσης δοκίμασα να το βγάλω εκείνη τη στιγμή το μωρό να ρευτεί ή να το αλλάξω στήθος και να το ξαναβάλω αλλά πάλι τα ίδια…
Τι να κάνω; έχω απελπιστεί γιατί έχει αρχίσει και τραυματίζεται το στήθος μου…
Κατερίνα, Αθήνα
05/11/2015 |
Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Τις 4 πρώτες εβδομάδες η ροή του γάλακτος είναι έντονη και στο επόμενο διάστημα μειώνεται και σταδιακά προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες του μωρού. Επίσης τους πρώτους 2 μήνες η ανάπτυξή του είναι πολύ γρήγορη.
Αν λάβουμε υπόψη το μικρότερο μέγεθος του δεξιού μαστού και τη μικρότερη πιθανόν αποθηκευτική του ικανότητα, η αντίδραση του μωρού δικαιολογείται εφόσον μετά από 5 λεπτά θηλασμού η ροή και η ποσότητα του γάλακτος δεν είναι αυτή που έχει συνηθίσει αλλά μικρότερη από πριν και δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες του απαιτήσεις πλέον.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, απομακρύνετε το μωρό από το δεξί στήθος λίγο πριν αντιδράσει και τοποθετείστε το στο άλλο στήθος μέχρι να τελειώσει το γεύμα του. Μετά μπορεί να αντληθεί το γάλα που έχει μείνει στο δεξί στήθος για να διατηρηθεί η γαλακτοφορία του και το γάλα προσφέρεται στο επόμενο γεύμα με SNS από το δεξιό στήθος αφού πρώτα θηλάσει με ηρεμία πριν εκδηλώσει κάποια αντίδραση. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μη χρειαστεί να τοποθετείται κάθε φορά και στο αριστερό.
Ο θηλασμός πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει από το ένα στήθος κάθε φορά, για να παράγεται γάλα υψηλής θερμιδικής αξίας. Σε ένδειξη πείνας πρέπει να προσφέρεται και το άλλο στήθος. Το μωρό μπορεί να αλλάζει από το ένα σχήμα στο άλλο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του.
Δοκιμάστε επίσης να τοποθετείτε το μωρό στο δεξί στήθος όταν είναι μισοκοιμισμένο ή μισοξύπνιο ή ενώ ακόμη κοιμάται.
Σε κάθε περίπτωση το μωρό πρέπει να τοποθετείται στο στήθος πάντοτε με το σωστό τρόπο και μόλις εκδηλώσει τις πρώτες ενδείξεις πείνας. Αν περιμένουμε πρώτα να κλάψει, θα πεινά περισσότερο, δεν θα έχει υπομονή και θα αντιδράσει πιο γρήγορα με τον ίδιο τρόπο.
Συμβαίνει επίσης αρκετά συχνά το μωρό να προτιμά το ένα στήθος και να αρνείται να θηλάσει από το άλλο στήθος χωρίς φανερή αιτία.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι με τη δική σας υπομονή και τη συχνή άμεση δερματική επαφή με το μωρό σας, θα ξεπεράσετε το πρόβλημα έτσι ώστε να συνεχίσετε να του προσφέρετε ως εκδήλωση της χωρίς όρια μητρικής αγάπης, το δικό σας γάλα με το οποίο μέχρι τώρα αναπτύσσεται πάρα πολύ καλά.
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Παιδίατρος, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό