Για ποιους λόγους μπορεί ένα μωρό να προτιμά το ένα στήθος από το άλλο;

Για ποιους λόγους μπορεί ένα μωρό να προτιμά το ένα στήθος από το άλλο;

Ο θηλασμός μέχρι πριν δέκα μέρες ήταν χωρίς πρόβλημα και η ροή από τα δύο στήθη ίση. Τότε παρατήρησα προτίμηση του μωρού στον αριστερό μαστό κατά το θηλασμό (γκρίνιαζε και δυσανασχετούσε στο δεξί στήθος και δεν θήλαζε κανονικά). Άλλαζα στήθος και στο αριστερό έτρωγε κανονικά.

Τρεις μέρες αφότου εμφανίστηκε το πρόβλημα, ο δεξιός μαστός εμφάνισε ελαφριά μαστίτιδα, την οποία πέρασα χωρίς χορήγηση αντιβίωσης. Η ροή στο δεξί στήθος επανήλθε, ενώ στο αριστερό έχει μειωθεί. Αυτό το καταλαβαίνω και από τις αντλήσεις και από την ώρα θηλασμού του μωρού στην αριστερή πλευρά, παρότι όταν πιέζω τη θηλή, το γάλα πετάγεται με πίεση. 

Υπάρχει περίπτωση να διακόπτεται ο θηλασμός από το ένα στήθος; Τι μπορώ να κάνω για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο;

Βασιλική, Αθήνα

5/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Βασιλική,
Να σας ζήσει το μωράκι σας και συγχαρητήρια για την απόφαση σου να το θήλασεις.

Αρχικά θέλω να επισημάνω πως, όπως και τα υπόλοιπα δυαδικά μέρη του σώματος (πχ πόδια, μάτια), έτσι και οι δυο μαστοί διαφέρουν μεταξύ τους. Εκτός από το μέγεθος ενδέχεται να διαφέρουν και στην παραγωγή και στη ροή του γάλακτος. Σε άλλες γυναίκες η διαφορά είναι πιο έκδηλη και σε άλλες λιγότερο φανερή.

Αν αυτή η ασυμμετρία, στο μέγεθος ή στην παραγωγή, δεν δημιουργεί πρόβλημα στη μητέρα, ακόμα και για αισθητικούς λόγους, και το μωρό είναι υγιές και παίρνει βάρος, δεν χρειάζεται κάποια αντιμετώπιση. Στην δική σας περίπτωση το μωρό μεγαλώνει πολύ ικανοποιητικά.

Γενικά, είναι σημαντικό οι μητέρες που παρουσιάζουν ασυμμετρία, να μην προσφέρουν μόνο το μαστό που νιώθουν πως παράγει το περισσότερο γάλα γιατί με αυτό τον τρόπο ατονεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή στον “μικρότερο” μαστό. Με βάση το νόμο προσφοράς και ζήτησης που ισχύει στη γαλουχία, είναι απαραίτητο να δίνεται ίδιο ερέθισμα και στους δυο μαστούς μέσα στη μέρα.

Για ποιους λόγους όμως μπορεί ένα μωρό να προτιμά το ένα στήθος από το άλλο; Η πρώτη σκέψη είναι πάντα πως το μωρό προτιμά το στήθος που έχει περισσότερο γάλα! Η αλήθεια όμως είναι πως η προτίμηση του μωρού μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την παραγωγή του γάλακτος.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν το νεογνό έχει κάποιο τραυματισμό κατά τον τοκετό, ιδιαίτερα στο κεφάλι, όπως κεφαλαιμάτωμα ή ραιβόκρανο. Αν έχει ωτίτιδα ή αν πονά στο σημείο του εμβολιασμού μπορεί ξαφνικά να εμφανίσει μια παροδική προτίμηση στο ένα στήθος. Ή μπορεί απλά να βολεύεται περισσότερο από τη μια πλευρά, ειδικά μετά τους 3 μήνες.

Φυσικά και οι ανατομικές διάφορες του στήθους και της θηλής μπορεί να παίζουν το ρόλο τους. Σε ένα στήθος με υπερφόρτωση μπορεί να μην προσκολλάται καλά το μωρό και το στήθος με μαστίτιδα να μην το προτιμά γιατί το γάλα έχει ελαφρώς αλατισμένη γεύση.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το μωρό μπορεί να προτιμά το μαστό που παράγει το λιγότερο γάλα! Αυτό παρατηρείται σε υπερπαραγωγή και σε έντονο αντανακλαστικό εξώθησης όταν το μωρό πνίγεται και δυσφορεί στο στήθος.

Αν αφήνεις το μωρό σου να θηλάσει ελεύθερα όσο συχνά θέλει και χωρίς χρονικό περιορισμό, θα πάρει το γάλα που χρειάζεται και θα ρυθμίσει και την παραγωγή για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε μωρά που μπορεί να θηλάζουν αποκλειστικά και μόνο από τον ένα μαστό για διάφορους λόγους.

Εσείς τα έχετε ήδη καταφέρει πολύ καλά και σας εύχομαι να συνεχίσετε έτσι για όσο καιρό επιθυμείτε!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *