Απότομη διακοπή γάλακτος από τον ένα μαστό

Απότομη διακοπή γάλακτος από τον ένα μαστό

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Καλησπέρα σας, καταρχήν συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας που αποτελεί πολύτιμη βοήθεια στις θηλάζουσες μητέρες…!

Έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών. Το πρόβλημά μας είναι ότι από τον πρώτο περίπου μήνα και σχεδόν α-π-ό-τ-ο-μ-α το μωρό έκλαιγε όταν το έβαζα στο αριστερό στήθος. Θεώρησα ότι δε “βολεύεται”
στη θέση αυτή και προσπάθησα να αλλάξω στάση θηλασμού, όμως με ελάχιστη βελτίωση. Κάποιες φορές δεν καθόταν κ-α-θ-ό-λ-ο-υ στο ΑΡ στήθος και κάποιες άλλες πολύ λίγο και με το ζόρι.

Όταν δοκίμασα να βάλω θήλαστρο διαπίστωσα ότι από το στήθος αυτό έβγαινε ελάχιστο γάλα (πχ από σταγόνες-15ml AΡ και 100-120ml ΔΕ). Άλλωστε το στήθος αυτό δεν έδινε την εντύπωση στήθους γυναίκας που θηλάζει σε αντίθεση πάντα με το άλλο και προοδευτικά η διαφορά αυτή μεγέθους έγινε πιο έντονη!

Στη συνέχεια άρχισε να μη χορταίνει το μωρό από το θηλασμό, κάποιες φορές να κλαίει και αναγκάστηκα να αρχίσω να της δίνω -όσο το δυνατόν λιγότερο- συμπλήρωμα (συνήθως 1-2 φορές την ημέρα με max 120ml συνολικά).

Τώρα έχω επιστρέψει στη δουλειά, αντλώ το 8ωρο που λείπω 2 φορές (πχ160ml ΔΕ και 10mlΑΡ) και το υπόλοιπο της ημέρας συνεχίζω να τη θηλάζω προσπαθώντας να τη βάζω και στο ΑΡ στήθος, είναι όμως δύσκολο να την καταφέρω να μείνει πάνω από λίγα λεπτά, ειδικά όταν είναι πεινασμένη.

Να σημειώσω επίσης ότι το πρώτο 2μηνο θήλαζα με ψευδοθηλές, γιατί έχω επίπεδες θηλές, ωστόσο η θηλή από το ΑΡ στήθος ήταν πάντα καλύτερη! Δοκίμασα επίσης να βάζω το θήλαστρο κατά τη διάρκεια της μέρας κάθε 2-3 ώρες για περίπου 10 min τη φορά, έστω και χωρίς να βγάζω τίποτα, μόνο για να διεγείρω το στήθος χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Να σημειώσω ότι έχω ένα κοριτσάκι 3 ετών, το οποίο θήλασα μέχρι την ηλικία των 2 ετών, όχι αποκλειστικά δυστυχώς! Τότε δε συνέβη κάτι ανάλογο με το στήθος και όταν στη δουλειά χρησιμοποιούσα θήλαστρο έβγαζα περίπου την ίδια ποσότητα και από τα 2 στήθη!!!

Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω… υπάρχει πλέον περίπτωση να καταφέρω να πετύχω “επαναγαλακτισμό” στο στήθος αυτό ή πρέπει πια να πάψω να προσπαθώ και να κουράζω και το μωράκι μου;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντησή σας
Ισιδώρα, Κοζάνη

22/04/2013

Αγαπητή Ισιδώρα
Η απότομη διακοπή γάλακτος από τον ένα μαστό σου, οφείλεται σε συνδυασμό προβλημάτων όπως λανθασμένη τεχνική ή άβολη στάση θηλασμού, χρήση ψευτοθηλών, χορήγηση συμπληρώματος.

Θα μπορούσες σίγουρα να δοκιμάσεις να κάνεις επαναγαλακτισμό.  Το πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού γράφει αναλυτικές οδηγίες.

Για καλύτερα αποτελέσματα θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς από κοντά κάποιον σύμβουλο θηλασμού, ο οποίος θα εκτιμήσει από κοντά το μαστό σου και την τεχνική θηλασμού, θα σου δώσει εξατομικευμένες οδηγίες για επαναγαλακτισμό και θα κρίνει αν παράλληλα είναι απαραίτητη η χρήση  γαλακταγωγών.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *