Ασυμμετρία στο θηλασμό και στη σίτιση με μπιμπερό

Ασυμμετρία στο θηλασμό και στη σίτιση με μπιμπερό

Οποιαδήποτε ασυμμετρία στον τρόπο σίτισης ενός βρέφους πρέπει να διερευνάται και να αντιμετωπίζεται

Γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν μικρές ασυμμετρίες ανάμεσα στους δύο μαστούς με αποτέλεσμα μερικές φορές να δημιουργείται η αίσθηση ότι ο ένας μαστός “έχει πιο πολύ γάλα” ή ότι το βρέφος “προτιμά τον ένα μαστό”.


Γράφει ο Dr Παναγιώτης Μαυρίδης
Παιδίατρος, Νεογνολόγος MSc, PhD. Α.Π.Θ.,
Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC | mavridispaidiatros.gr

Σε μερικές περιπτώσεις αυτή η διαφορά είναι μεγάλου βαθμού και μπορεί να οφείλεται σε αίτια που σχετίζονται είτε με το βρέφος (ραιβόκρανο, τραυματισμοί κατά τον τοκετό) είτε με το μαστό (φλεγμονή, ιστορικό επεμβάσεων).

Η σημαντική ασυμμετρία πρέπει να διερευνάται το ταχύτερο δυνατό. Αρχικά πρέπει να ανακαλύψουμε το αίτιο έτσι ώστε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και να μην παγιωθεί η κατάσταση (με αποτέλεσμα ελαττωμένη παραγωγή από τη μία πλευρά). Αν αμελήσουμε, η διαφορά στην παραγωγή θα γίνει μεγαλύτερη στην πορεία και θα εγκατασταθεί μόνιμη ασυμμετρία στο πρότυπο σίτισης.

Αυτή η κατάσταση έχει επίπτωση στη διάπλαση του βρέφους, καθώς θα καθιερωθεί μια προτιμώμενη θέση, με αποτέλεσμα να υπάρχει και προτίμηση στο ελεύθερο χέρι του, καθώς και στο μάτι που έχει το μεγαλύτερο μέρος του οπτικού πεδίου ελεύθερο. Οι διάφορές αυτές είναι πιθανό να έχουν επίπτωση στην κινητική εξέλιξη του βρέφους.

Τα παραπάνω είναι περισσότερο συχνά στις περιπτώσεις των βρεφών που σιτίζονται με μπιμπερό και οι γονείς προτιμούν να τα σιτίζουν από τη μία μεριά, αντί να έχουν εναλλαγές. Παρόμοια εικόνα όμως έχω παρατηρήσει και σε θηλάζοντα βρέφη που κατέληξαν (επειδή έλαβαν λανθασμένες συμβουλές) να θηλάζουν από τον ένα μόνο μαστό.

Δημοσίευση: 26/09/2013

Σχετικά άρθρα:

1 Σχόλιο

  1. Καλημέρα σας κ σας ευχαριστούμε ακόμα μια φορά για τα διαφωτιστικα σας άρθρα. Μου δημιουργήθηκε η απορία όμως καθότι θηλάζω μεν κ από τα 2 στήθη αλλά πάντα πάπλωμα στο αριστερό πλευρό αφού όταν ήταν 2 μηνών η μικρή δεν ήθελε με τπτ από την άλλη κ έτσι καθιερώθηκε. Κ σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν οι επιπτώσεις στην κινητική της εξέλιξη; Τώρα είμαστε σχεδόν 5 μηνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *