Άρνηση του μωρού να θηλάσει από το μικρότερο στήθος

Άρνηση του μωρού να θηλάσει από το μικρότερο στήθος

Καλησπέρα σας και θερμά συγχαρητήρια για το έργο σας, είναι πολύ βοηθητικό για εμάς! 

Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 μηνών και τη θηλάζω αποκλειστικά! Αυτό έχει επέλθει με πολύ μεγάλο κόπο μιας και έχω ανισομαστία (και ενθέματα σιλικόνης) καθώς και μια μικρή δυσμορφία στη θηλή…
 
Η γενική εικόνα ήταν ότι είχα λιγότερο γάλα στον μικρότερο μαστό ενώ πολύ μεγάλη ποσότητα στον άλλο. Αλλά συνέχιζα έτσι (έμενε 20′ στον καθένα). Τις τελευταίες μέρες το στήθος μου μαλάκωσε αισθητά, μέχρι που χθες ο μικρότερος μαστός δεν βγάζει καθόλου γάλα! 

Το παιδί τότε έκλαιγε σχεδόν όλη μέρα και όποτε το πλησίαζα στη συγκεκριμένη θηλή ούρλιαζε από το κλάμα και έκανε προς τα πίσω… Δεν ξέρω τι να κάνω… Δε θέλω να σταματήσω το θηλασμό παρ’ όλες τις δυσκολίες αλλά πως μπορώ να τη βοηθήσω;

Ένα τελευταίο στοιχείο είναι ότι την προηγούμενη μέρα από αυτό μου ήρθε περίοδος… Διαδραματίζει κάποιο ρόλο αυτό; Λέτε να μου κόβεται το γάλα;

Ευχαριστώ παρά πολύ και καλή συνέχεια! 

Χριστίνα, Πελοπόννησος

4/4/2016
Απαντά o επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η ανάπτυξη του μωρού σας είναι απόλυτα φυσιολογική (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας στείλατε) και το γάλα σας θα συνεχίσει να παράγεται και να ικανοποιεί το μωρό σας όσο το χρειάζεται.

Συμβαίνει συχνά το ένα στήθος να είναι μικρότερο από το άλλο. Συμβαίνει επίσης το μωρό να προτιμά το ένα στήθος, με αποτέλεσμα το άλλο να μην ερεθίζεται, να μην αδειάζει αποτελεσματικά και η παραγωγή του γάλακτος σταδιακά να μειώνεται.

Λόγω της επέμβασης μπορεί να έχει πάθει κάποια βλάβη το 4ο μεσοπλεύριο νεύρο και η διέγερση για την έκλυση του αντανακλαστικού ροής του γάλακτος από αυτό το στήθος να μην είναι τόσο αποτελεσματική.

Με την έλευση της περιόδου, κάποιες γυναίκες παρατηρούν παροδικά αυξημένη ευαισθησία της θηλής, μείωση της παραγωγής και αλλαγή της γεύσης του γάλακτος.

Μετά το 2ο μήνα επειδή η παραγωγή του γάλακτος έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του μωρού, οι μαστοί εμφανίζουν μαλακή σύσταση χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση στη παραγωγή του γάλακτος.

Η άρνηση του μωρού να θηλάσει από το μικρότερο στήθος μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι οφείλεται σε συνδυασμό ανεπαρκούς αντανακλαστικού ροής και μειωμένης παραγωγής με αποτέλεσμα να απομακρύνεται εκνευρισμένο εφόσον δεν ικανοποιείται άμεσα η πείνα του.

Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να θηλάζετε από το μεγαλύτερο στήθος και να αντλείτε από το μικρότερο τόσες φορές όσες θηλάζετε.

Αποφεύγουμε την πιπίλα και ενθαρρύνουμε το μωρό να ανακουφίζεται στο στήθος όταν δεν θηλάζει για να διεγείρεται με το θήλασμα και να παράγει περισσότερο γάλα.

Προετοιμάζουμε το στήθος πριν βγάλουμε το γάλα με το χέρι ή με μηχανικό τρόπο. Η έκκριση της ωκυτοκίνης και το αντανακλαστικό της ροής διεγείρονται με εξωτερικό ερέθισμα π.χ. με το κλάμα του μωρού μέσα από το κινητό τηλέφωνο, τη θέα μιας φωτογραφίας του, τη μυρωδιά από μία κουβέρτα του ή με απαλό κράτημα του μαστού.

Η μητέρα φροντίζει να κάθεται αναπαυτικά, να ακούει απαλή μουσική να είναι ήρεμη και με θετικές σκέψεις. Ελευθερώνει το μαστό και με τις άκρες των δαχτύλων της κάνει εντριβές από την περιφέρεια προς τη θηλαία άλω.

Καθώς το πέρασμα με τα δάχτυλα εντείνεται, αποφεύγουμε το έντονο τρίψιμο του δέρματος και τον ερεθισμό του στήθους. Τα ζεστά επιθέματα διευκολύνουν τη ροή του γάλακτος στους γαλακτοφόρους πόρους.

Οι εντριβές του μαστού και η εναλλαγή μηχανικής άντλησης με άντληση με το χέρι στη διάρκεια κάθε συνεδρίας, αυξάνουν την ποσότητα του γάλακτος. Καλό είναι όσο διαρκεί η μηχανική άντληση να καλύπτονται τα δοχεία συλλογής του γάλακτος με ένα ύφασμα για να μην είναι ορατά από τη μητέρα.

Το μωρό να τοποθετείται στο μικρότερο στήθος μετά το θηλασμό για παθητικό πιπίλισμα που θα το διεγείρει για να ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή. Αν κριθεί σκόπιμο μπορεί να χορηγηθεί και γαλακταγωγό φάρμακο.

Σε περίπτωση που αρχίσει η παραγωγή, τοποθετείται το μωρό πρώτα στο μεγαλύτερο στήθος για να μισοχορτάσει και μετά στο μικρότερο που ταυτόχρονα συμπιέζεται για να αυξηθεί η ροή του γάλακτος. Τα στήθη προσφέρονται εναλλάξ για 2-3 φορές στο ίδιο γεύμα.

Αν παρά ταύτα η προσπάθειες μείνουν χωρίς αποτέλεσμα, ο θηλασμός συνεχίζεται από τον ένα μαστό ο οποίος ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μωρού με αυξημένη παραγωγή και ο θηλασμός πετυχαίνει απόλυτα.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

    Όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις σελίδες του mitrikosthilasmos.com έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *