Πρέπει να μειώσω το γεύμα θηλασμού ώστε να μην κάνει εμετό το μωρό;

Πρέπει να μειώσω το γεύμα θηλασμού ώστε να μην κάνει εμετό το μωρό;

Γεια σας. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στην ομάδα σας για το αξιοθαύμαστο υποστηρικτικό σας έργο. Με είχατε βοηθήσει με το πρώτο μου παιδί το οποίο θήλασα επιτυχώς για 2 χρόνια αποκλειστικά.

Θέλω να σας ρωτήσω για το μωρό μου σήμερα 45 μερών. Το θηλάζω αλλά το μωρό κάνει εμετούς τις περισσότερες φορές. Η παιδίατρος μας λέει ότι το μωρό τρώει πολύ, έχει πάρει υπερβολικό βάρος και πρέπει να του δίνω 550 ml/24ωρο, ήτοι 65 ml/θηλασμό. Το ερώτημά μου είναι πώς μπορώ να μετράω πόσο πίνει κάθε φορά και πού να τον σταματάω;

Σας παραθέτω κάποιες λεπτομέρειες του βάρους και της συμπεριφοράς του μωρού: Αγόρι – Βάρος γέννησης – 3.050 γρ. Βάρος εξόδου: 2.840 γρ, Βάρος 30 ημερών: 4 κιλά, Βάρος σήμερα: 4.5 κιλά.

Το μωρό έχει κολικούς, πολλές φορές αποζητά το στήθος για παρηγοριά, πίνει λαίμαργα πάνω στον πόνο του, τον σταματώ για να ηρεμήσει, προσπαθώ πλέον να τηρώ το 3ωρο στο θηλασμό, προσπαθώ να βγάζω το γάλα μου με το θήλαστρο για να μετρώ πόσο πίνει το μωρό, αλλά δεν τα καταφέρνω τις περισσότερες φορές.

Με στενοχωρεί που κάνει εμετό, αλλά δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.

Κωνσταντίνα, Αθήνα

24/3/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Δούμα, Μαία, Εκπαιδευτικός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

    Συμπληρωματικές διευκρινιστικές ερωτήσεις ειδικού / απαντήσεις μαμάς:
    Κωνσταντίνα γεια σου! Θα μου ήταν χρήσιμο αν μπορούσες να απαντήσεις στις εξής διευκρινιστικές ερωτήσεις:


    1) Πώς είναι οι εμετοί; Είναι ρουκετοειδείς ή αναγωγές (μικρή ποσότητα γάλακτος που βγαίνει χωρίς ιδιαίτερη ορμή);

    2) Πόση ώρα περίπου μετά το γεύμα έχει εμετούς


    3) Θηλάζεις δίνοντας ένα στήθος σε κάθε γεύμα; Και τα δύο ή κάνεις ακόμα περισσότερες εναλλαγές; (Π.χ. στις περιπτώσεις που το μωρό σταματάει λόγω πόνου και αφού το καθησυχάζεις, μήπως δίνεις μετά το άλλο στήθος πολύ νωρίς, προτού προλάβει να αδειάσει το πρώτο στήθος;


    4) Θα μπορούσες να περιγράψεις το χρώμα και την υφή των κενώσεων;


    Ευχαριστώ!

    – Καλησπέρα, 
    Ευχαριστώ για την ανταπόκριση!
    α. Οι εμετοί ήταν ρουκέτες, γουλίτσες βγάζει όπως όλα τα μωρά, αλλά επρόκειτο για ρουκέτες και τις περισσότερες φορές ακριβώς μετά, κατά το ρέψιμο. Μιλάω σε παρατατικό διότι στο ενδιάμεσο προσπάθησα κι εγώ να κάνω το εξής: όταν το βγάζω του το δίνω σε δυο δόσεις, όταν θηλάζει, δίνω και τα δυο στήθη καθ’ υπόδειξη της γυναικολόγου μου, με διαφορά ενός τέταρτου. Δεν κάνει πλέον ρουκέτες, βγάζει όμως εμετούλη μέχρι τα χείλη του.

    β. Οι κενώσεις του όταν σας έγραψα ήταν πρασινωπές κατά βάση και ξηρές, σαν να βγάζει χόρτα. Τώρα 
    είναι κίτρινες υδαρείς με κόκκους. Το μωρό πίνει λαίμαργα και πιστεύω ότι δεν βοηθάει και κατάλαβα ότι έφταιγε ότι δεν χορταίνει, σαν μου είπε η γιατρός μας ότι δεν πρέπει να του δίνω όσο θέλει τον άφηνα και πλάνταζε, μας είχε πει να μην τον παίρνουμε αμέσως μόλις πεινάει αλλά μετά από 10′ και συγκεκριμένη ποσότητα. Το μωρό μου όμως θέλει να τρώει πολύ, τι μπορώ να κάνω;

    Ευχαριστώ! 
    Θα αναμένω τις παρατηρήσεις σας.
    Κωνσταντίνα

Αγαπητή Κωνσταντίνα, να σου ζήσει το μωράκι!

Το μωρό σου έχει πάρει πολύ καλό βάρος, Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά παίρνουν μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα περίπου 155-241gr την εβδομάδα, ενώ μετά τον τέταρτο μήνα και μέχρι τον έκτο ο ρυθμός πρόσληψης βάρους πέφτει στα 92-126gr την εβδομάδα. Το μωρό σου βρίσκεται στα ανώτερα φυσιολογικά όρια.

Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν πολύ γρήγορα βάρος τους πρώτους μήνες της ζωής τους, αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί, γιατί το μητρικό γάλα είναι το ιδανικό από πλευράς σύστασης για τον οργανισμό τους και δεν οδηγεί σε παχυσαρκία.

Μεγαλώνοντας και καθώς γίνονται πιο κινητικά ο ρυθμός αυτός μειώνεται. Ένα υγιές βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά συνήθως διπλασιάζει το βάρος γέννησής του μέχρι τον 5ο-6ο μήνα και το τριπλασιάζει γύρω στο έτος.

Η ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται ένα βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά, αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς τις πρώτες εβδομάδες και στη συνέχεια φτάνει σε μία ποσότητα που παραμένει σταθερή από τον 1ο μέχρι και τον 6ο μήνα. Η ποσότητα αυτή κυμαίνεται μεταξύ 570-900 ml την ημέρα, με μέσο όρο τα 750 ml. Η ημερήσια ποσότητα που συστήνει η γιατρός σου είναι κάτω από το κατώτερο αυτό όριο.

Λόγω του γεγονότος πως οι εμετοί που αναφέρετε ήταν ρουκετοειδείς, καθώς και του ότι το μωρό πονούσε (κολικοί), καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο παιδογαστρεντερολόγο για έλεγχο και αξιολόγηση, ώστε να διερευνηθεί η περίπτωση γαστροϊσοφαγικής παλλινδρόμησης (ΓΟΠ) και να σας δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης.

Άλλες αιτίες για του εμετούς και τη συμπεριφορά του μωρού σου (πόνος-κολικοί), σε συνδυασμό με τον πολύ γρήγορο ρυθμό πρόσληψης βάρους και τις πράσινες κενώσεις που είχε, εκτός από την ΓΟΠ μπορεί να είναι και η υπερπαραγωγή γάλακτος ή/και το έντονο αντανακλαστικό έκθλιψης γάλακτος.

Δεν ευθύνεται η γρήγορη πρόσληψη βάρους για τους εμετούς και τον πόνο του μωρού και δεν είναι σκόπιμο να μειώσουμε την πρόσληψη γάλακτος στο μωρό, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα δεν υπάρχει κίνδυνος τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά να σιτίζονται υπερβολικά, καθώς ρυθμίζουν μόνα τους -εφόσον ο θηλασμός γίνεται ακολουθώντας τα σημάδια πείνας που εκείνα δίνουν και δεν χορηγούνται άλλα υγρά ή δεν γίνεται χρήση πιπίλας- την πρόσληψη γάλακτος που τους είναι απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού τους και κυρίως, του νευρικού συστήματος που είναι ραγδαία κατά τους πρώτους μήνες ζωής.

Η οδηγία που δόθηκε, να σιτίζεται το μωρό με μικρότερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεται και να το κρατάτε νηστικό για συγκεκριμένη ώρα είναι λανθασμένη και επικίνδυνη, ενώ δεν συμβάλλει καθόλου στη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε και μάλιστα οδηγεί το μωρό στο να έρχεται στο στήθος πολύ πεινασμένο και ανήσυχο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεργαστεί καλά για να προσκολληθεί στον μαστό, να καταπίνει πολύ αέρα και κατά συνέπεια το πρόβλημα με τις αναγωγές να γίνεται χειρότερο.

Αυτό που μπορεί να γίνει για να βελτιωθούν τα συμπτώματα που εμφανίζει το μωρό σου, όπως ο πόνος και οι εμετοί, είναι να μια διαφορετική διαχείριση του τρόπου που θηλάζετε.

  • Μπορείς να προσφέρεις το ίδιο στήθος για περισσότερα από ένα γεύματα, πχ. μπορείς να δίνεις το ίδιο στήθος για 3-4 ώρες, ανακουφίζοντας το άλλο στήθος σε περίπτωση που νιώθεις δυσφορία βγάζοντας λίγο γάλα με το χέρι, τόσο όσο θα σου επιτρέψει να αισθάνεσαι καλύτερα.
  • Σε περίπτωση που το μωρό διακόψει τον θηλασμό λόγω πόνου μπορείς να το σηκώσεις λίγο να ηρεμήσει ή/και να ρευτεί και στη συνέχεια να το ξαναβάλεις στο ίδιο στήθος, ώστε να αδειάσει το στήθος καλά και να πάρει και το λιπαρό γάλα.

Για το έντονο αντανακλαστικό έκθλιψης, μπορείς:

  • να θηλάζεις ξαπλωμένη προς τα πίσω σε ελαφριά ανάκλιση (έχοντας το μωρό λίγο ψηλότερα από το επίπεδο του στήθους) ή ξαπλωμένη στο πλάι ή σε θέση ράγκμπι.
  • Βοηθάει πριν προσφέρεις στο μωρό το στήθος να βγάζεις λίγο γάλα με το χέρι, τόσο μέχρι να σταματήσει το γάλα να τρέχει με έντονη ροή από τη θηλή και μετά να τοποθετήσεις το μωρό.
  • Η οδηγία που έδωσε η γυναικολόγος, σε γενικές γραμμές μπορεί να ακολουθηθεί, όχι όμως μετρώντας 15 λεπτά πριν ξαναβάλεις το παιδί στο στήθος, αλλά απλά διακόπτοντας τον θηλασμό συχνά και σηκώνοντας το μωρό σε θέση ρεψίματος.
  • Από τις πληροφορίες που δίνεις, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να αντλείς και να δίνεις το γάλα σου με μπιμπερό, ούτε να μετράς την ποσότητα που πίνει το μωρό σου και να προσπαθείς να το σιτίζεις με μικρότερη ποσότητα. Αυτό μάλιστα, μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο

Σε κάθε περίπτωση, ο θηλασμός πρέπει να είναι ανεμπόδιστος και απεριόριστος σύμφωνα με τα σημεία πείνας του μωρού.

Σκόπιμο είναι να εξεταστεί το μωρό από εξειδικευμένο για τα θέματα ΓΟΠ γιατρό και Πιστοποιημένο Σύμβουλο Γαλουχίας, ώστε να βρεθεί ο λόγος των εμετών και του πόνου του μωρού και να σου προτείνουν την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση.

Καλή συνέχεια στο όμορφο ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας!

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *