Το ένα από τα δίδυμα μωρά παίρνει λιγότερο βάρος με το θηλασμό

Το ένα από τα δίδυμα μωρά παίρνει λιγότερο βάρος με το θηλασμό

Έχω δίδυμα κοριτσάκια δύο μηνών. Γεννήθηκαν πρόωρα, 34η εβδομάδα, με βάρος Μωρό Α: 2120 Μωρό Β: 1500. Μείνανε στη ΜΕΝΝ 13 και 29 ημέρες αντίστοιχα, λόγω προωρότητας και χαμηλού βάρους. 

Άρχισα τις αντλήσεις από την πρώτη στιγμή και το έδινα στη μονάδα, οπότε έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα και με μεθόδους φιλικές στο θηλασμό (σύριγγα, calma). Το Μωρό Α θηλάζει αποκλειστικά. Το Μωρό Β τρέφεται με μητρικό που αντλώ κυρίως (400-500ml ημερησίως) και με ενδιάμεσους θηλασμούς για συμπλήρωμα ή παρηγοριά. Και οι δύο βρέχουν 4-6 πάνες και κάνουν 3-4 κενώσεις. 

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ενώ το Μωρό Α παίρνει 200+ γρ. την εβδομάδα (είναι 3600gr σήμερα) το Μωρό Β με το ζόρι παίρνει 150γρ. (2800gr). Είναι βέβαια χαρούμενο και ενεργητικό και ξεκινάει να τρώει με όρεξη, αλλά κουράζεται εύκολα κai μπορεί να της πάρει και μία ώρα να πιει 70ml. Η παιδίατρος είπε ότι είναι φυσιολογικό για θηλάζον βρέφος και να της δώσω συμπλήρωμα για πρόωρα που θερμιδικά είναι πιο ενισχυμένο αν με αγχώνει. 

Τα ερωτήματα είναι τα εξής: Πως είναι δυνατόν να έχουν τόση διαφορά τα δύο μωρά στην πρόσληψη βάρους και αν η τόσο αργή πρόσληψη βάρους μπορεί να επηρεάσει την συνολική και πνευματική της ανάπτυξη. Με αυτά τα δεδομένα πότε και με ποιο τρόπο πιστεύεται ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε σε αποκλειστικό θηλασμό χωρίς να κινδυνεύει η ανάπτυξη του μωρού;

Kατερίνα, Αθήνα

24/3/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καταρχήν μπράβο σας που σιτίζετε τα μωρά σας αποκλειστικά με μητρικό γάλα! Θηλάζετε το πρώτο σας μωρό, κάνετε αντλήσεις, δίνετε αποκλειστικά μητρικό γάλα στο δεύτερο μωρό σας και το θηλάζετε… Όλα αυτά μαζί δεν είναι καθόλου εύκολα!

Το δεύτερο μωρό σας εκτός από πρόωρο, γεννήθηκε και με χαμηλό βάρος και μεγαλώνει με αργό μεν, φυσιολογικό δε ρυθμό. Και, απ΄όσο περιγράφετε, δεν του λείπει το γάλα αλλά κουράζεται και ίσως τρώει λιγότερο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στο να μεγαλώνει διαφορετικά από το άλλο σας μωρό.

Αν θέλετε μπορείτε να αυξήσετε τις θερμίδες που παίρνει, δίνοντάς της μητρικό γάλα με περισσότερο λίπος. Δηλαδή το γάλα που υπάρχει στο στήθος στο τέλος του γεύματος. Μπορείτε να κάνετε αντλήσεις μετά το τέλος των γευμάτων και να προσπαθείτε να αδειάζετε το στήθος σε κάθε άντληση έτσι ώστε να δίνετε στο μωρό σας περισσότερη ποσότητα από το λεγόμενο hindmilk. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορείτε να κάνετε μαλάξεις, οι οποίες επίσης θεωρείται ότι αυξάνουν το λίπος στο γάλα που λαμβάνει το παιδί.

Το πότε θα είναι έτοιμο το μωρό σας να μεταβεί στον αποκλειστικό θηλασμό είναι κάτι στο οποίο θα σας οδηγήσει τελικά το ίδιο. Όσο λιγότερο κουράζεται τόσο περισσότερο θα θηλάζει. Μπορείτε κι εσείς σιγά σιγά να τη βάζετε συχνότερα στο στήθος.

Όσον αφορά τη συνολική ανάπτυξη των μωρών σας, παρακολουθείτε τακτικά την εξέλιξή τους με την παιδίατρό σας, όπως ήδη κάνετε. Το μητρικό γάλα παρέχει τις καλύτερες βάσεις όχι μόνο για τη σωματική ανάπτυξη αλλά και για την νευροαναπτυξιακή εξέλιξη των τελειόμηνων και κυρίως των πρόωρων βρεφών.

Κάνετε πραγματικά το καλύτερο για τα παιδιά σας!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *