Γεια σας και συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείτε. Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και λίγων ημερών, το δεύτερό μου παιδάκι, το οποίο θηλάζω αποκλειστικά.
Τα γεύματά του συνήθως απέχουν 2 ώρες περίπου, εκτός από τα βράδια οπότε κοιμάται κατά τις 8, θηλάζει κατά τις 12 με 1 και έπειτα ανά 3 ώρες μέχρι το άλλο πρωί κατά τις 7:30- 8 που ξυπνάει οριστικά.Σε κάθε περίπτωση, του δίνω να φάει όποτε και όσο θέλει, από το ένα στήθος αρχικά και όταν το αφήνει και από το άλλο ώστε να χορτάσει.
Υπάρχουν όμως και μέρες που είναι ανήσυχος και κλαίει πάνω στο στήθος πιάνοντας-αφήνοντας τη θηλή απανωτά. Τότε τον καθησυχάζω και προσπαθώ να τον ξαναβάλω και αν επιμένει κλαίγοντας, δεν τον πιέζω, του βάζω πιπίλα και κάνουμε βόλτες μέχρι να ηρεμήσει.
Τα κακά του είναι πράσινα με “ρυζάκια”, ενίοτε και με κάποιες βλέννες. Γενικά, η διάθεσή του είναι πολύ καλή, χαμογελάει, παίζει κλπ.
Η παιδίατρός μας, μας έχει προειδοποιήσει πως μάλλον θα χρειαστεί να δώσουμε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, γιατί η μέση πρόσληψη βάρους του έπεσε πολύ τον τελευταίο μήνα ενώ τον πρώτο μήνα ήταν θεαματικά υψηλή. Παρόλ’ αυτά, η αύξηση ύψους και περιμέτρου κεφαλής του από μήνα σε μήνα είναι πολύ μεγάλη.
Υπάρχει τελικά όντως ανάγκη για συμπλήρωμα, είναι τόσο λάθος το μητρικό μου ένστικτο το οποίο μου λέει το αντίθετο;
Σαν παρένθεση, το πρώτο μου παιδί το θήλασα 3 μήνες αποκλειστικά και έπειτα, μετά από αντίστοιχες συστάσεις του παλαιού μας παιδιάτρου ο οποίος είχε επικαλεστεί αλλεργία, και εξετάσεις μάγερ κοπράνων που έδειξαν “υποψία αίματος” στα κακάκια του, του έδωσα συμπλήρωμα οπότε και μετά τον 5ο μήνα μειώθηκε δραματικά το δικό μου γάλα και σταματήσαμε δυστυχώς το θηλασμό. Τελικά όμως μετά από ειδικές εξετάσεις που κάναμε στο 1ο του έτος, ο παιδίατρος- αλλεργιολόγος του Λαϊκού νοσ. μας είπε πως δεν είχε αλλεργία ούτε τότε ούτε παλαιότερα, καθώς οι εξετάσεις ήταν καθαρές και η πρόσληψη βάρους του πριν τον 5ο μήνα ήταν φυσιολογική για παιδί που θηλάζει.
Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη σύστασή σας εκ των προτέρων!!
Γιώτα, Αθήνα
– Καθόλου αφρώδη.
– Ναι.
– Στο δεξί στήθος πλέον θηλάζει μόνο σε στάση ράγκμπι γιατί δεν τον βόλευε η κανονική, σαν κάτι να τον ενοχλούσε. Κατά τ’ άλλα, ζητάει πιο συχνά το στήθος.
– Το ίδιο, σε κάθε γεύμα θηλάζει και από τους δύο μαστούς, επειδή τελειώνοντας από τον ένα θέλει κι άλλο.
– Εδώ και 3 μέρες μετά το πρώτο πιπίλισμα νιώθω έντονο τσούξιμο, το οποίο υποθέτω είναι το γάλα που κατεβαίνει; Μέχρι τότε αφήνει-πιάνει τη θηλή κλαίγοντας και κάνοντας τόξο προς τα πίσω τη μέση του. Μετά ρουφάει κανονικά. Επιπλέον, επειδή ήθελα να αποκλείσω το ενδεχόμενο να έχει αλλεργία του έκανα προχθές Mayer και ήταν αρνητική.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας!
Αγαπητή Γιώτα,
συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θηλάσεις το μωρό σου.
Αρχικά να σου τονίσω ότι το βάρος του μωρού σου είναι πάρα πολύ καλό, ακολουθεί την καμπύλη ανάπτυξής του και δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για χορήγηση συμπληρώματος. Το γεγονός ότι έχει πέσει η μέση μηνιαία πρόσληψη είναι απολύτως φυσιολογικό, η πρόσληψη του βάρους σταδιακά μειώνεται μήνα με τον μήνα.
Όσο το μωρό σου έχει κατ’ απαίτηση ανεμπόδιστη πρόσβαση στο στήθος, χωρίς ωράρια και χρονικούς περιορισμούς, και φυσικά χωρίς παρεμβάσεις με πιπίλα και μπιμπερό, δεν έχεις κανέναν λόγο με τα σημερινά δεδομένα να ανησυχείς για το βάρος του.
Αναφορικά με τις κενώσεις του και τη δυσαρέσκεια στο στήθος, οι πράσινες κενώσεις με βλέννα μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ίωσης, μετά από εμβολιασμό, μπορεί να δηλώνουν υπερπαραγωγή ή τροφική αλλεργία.
Από τα στοιχεία που μου δίνεις και από τον τρόπο θηλασμού που περιγράφεις (σύντομοι θηλασμοί, εναλλαγές στο στήθος, δυσανασχέτηση του μωρού στο στήθος, εκρηκτικές πράσινες κενώσεις, αρνητική μάγερ) προκύπτει ότι -πιθανότατα λόγω του τρόπου θηλασμού- αυξήθηκε η παραγωγή σου και αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Παράλληλα το αντανακλαστικό έκθλιψης γάλακτος είναι έντονο (το γάλα έχει έντονη ροή την ώρα που ξεκινάει το μωρό σου να θηλάζει) γι’ αυτό είναι ανήσυχο και απομακρύνεται από το στήθος. Με την σωστή αντιμετώπιση, θα δεις άμεσα τα σημάδια που σε έχουν ανησυχήσει να εξαλείφονται.
Όσον αφορά το έντονο αντανακλαστικό:
- Άντληση μικρής ποσότητας γάλακτος πριν το φέρεις στο στήθος
- Αλλαγή στάσης θηλασμού, κάθεσαι σε ημιξαπλωτή θέση και τοποθετείς το μωρό από πάνω , ώστε να αξιοποιήσεις τη βαρύτητα.
- Θηλασμός όταν το μωρό είναι χαλαρό, ήρεμο
Μην χρησιμοποιείς πιπίλα όταν το μωρό σου δυσανασχετεί, χρησιμοποίησε τις προηγούμενες οδηγίες προσπάθησε να το ηρεμήσεις, πρόσφερε το στήθος ενώ περπατάς, κράτα το αγκαλιά.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της υπερπαραγωγής, οι συχνές αλλαγές στο στήθος -χωρίς να έχει αδειάσει αποτελεσματικά, αύξησαν την παραγωγή σου με αποτέλεσμα με αυτό το στυλ θηλασμού το μικρό σου να παίρνει μόνο το πρώτο μη λιπαρό γάλα. Αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής είναι οι εκρηκτικές, πράσινες με βλέννα κενώσεις αλλά και συχνά η στασιμότητα στο βάρος.
Αντιμετώπιση υπερπαραγωγής:
- Βελτίωση της τεχνικής του θηλασμού, επιβεβαίωσε ότι το μωρό προσκολλάται και αδειάζει αποτελεσματικά το στήθος.
- Απεριόριστη πρόσβαση στο στήθος (όχι χρονικοί περιορισμοί, ακολουθείς σημάδια πείνας, όχι χρήση πιπίλας)
- Θηλασμός μόνο από το ένα στήθος σε κάθε γεύμα (αναφέρεις ότι αφήνει το στήθος σύντομα, το κρατάς λίγο και ξαναπροσφέρεις το ίδιο στήθος) σε περίπτωση που το γεύμα είναι πολύ σύντομο ζητήσει σύντομα άλλο γεύμα, προσφέρεις ξανά το ίδιο στήθος.
- Στάσεις που βοηθάνε: ημιξαπλωτή, όπως περιγράφεται πιο πάνω, ξαπλωτή στο πλάι, στάση ράγκμπι.
- Αποφυγή έξτρα ερεθίσματος στο στήθος (αντλήσεις)
Προσοχή όσο προσφέρεις το ένα στήθος, σε περίπτωση που νιώθεις δυσφορία ή πρήξιμο στο άλλο, το αποσυμφορείς με το χέρι μέχρι να ανακουφιστείς και όχι να το αδειάσεις.
Ακολουθώντας τις οδηγίες, το συμπτώματα θα εξαλειφθούν τις επόμενες μέρες, σε αντίετη περίπτωση μπορεί να χρειάζεται και αξιολόγηση από κοντά.
Τέλος, όσον αφορά την διακοπή θηλασμού λόγω αλλεργιας που αναφερέις για το προηγούμενο παιδάκι σου, δυστυχώς η οδηγία που σου έδωσαν ήταν απολύτως λανθασμένη. Η ιδανική τροφή ειδικά για μωρά με αλλεργίες είναι το μητρικό γάλα, και υπαρχει τρόπος αντιμετώπισης με αποχή της μαμάς από τα τρόφιμα που προκακούν αλλεργια στο μωρό.
Ακολούθησε το μικρό σου, και καλούς θηλασμούς!
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com