Σε απώλεια βάρους του μωρού το επόμενο βήμα είναι το συμπλήρωμα;

Σε απώλεια βάρους του μωρού το επόμενο βήμα είναι το συμπλήρωμα;

Γεια σας,
Σε ένα τυχαίο ζύγισμα μετά από το μπανάκι της μικρής μου διαπίστωσα ότι έχει χάσει βάρος. Δεν είχα καμία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, απλώς επειδή έχω κρατήσει το βρεφοζυγό, μπορεί να τη ζυγίσω 1 φορά στις 10 ημέρες για να δω πού βρισκόμαστε.

Την επόμενη μέρα επισκέφθηκα την παιδίατρο για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το βρεφοζυγό μας και πράγματι προέκυψε η ίδια μέτρηση.

Γενική ούρων καθαρή και μεθαύριο περιμένουμε τα αποτελέσματα της καλλιέργειας τα οποία αναμένει η παιδίατρος να είναι και αυτά καθαρά. Στην περίπτωση που όντως δεν έχουμε θέμα με την καλλιέργεια η παιδίατρος με συμβούλευσε να προσφέρω συμπλήρωμα πρωί και βράδυ, μετά το θηλασμό.

Τώρα σε σχέση με το παιδί, όπως προανέφερα δεν είχα καμία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι όσο ενεργητική και ευδιάθετη/κακοδιάθετη όσο ήταν πάντα. Τρέφεται όλο το 24ωρο 8-10+ φορές.

Ενδεχομένως να φαίνονται πολλοί οι θηλασμοί για την ηλικία της αλλά έχω συνηθίσει να τη βάζω πριν και μετά από κάθε ύπνο (κάνει 3 ύπνους την ημέρα) και κάποιες φορές στο ενδιάμεσο γιατί την ηρεμεί όταν έχει νευράκια.

Το βράδυ από την άλλη στην ουσία δε θηλάζει, την ταΐζω 21:15, μετά την ξυπνάω για να τη θηλάσω γύρω στις 23:30-24:00 (μήπως και προλάβω ενδεχόμενο ξύπνημα νωρίς το πρωί) και συνήθως το πάει σερί μέχρι 08:30-09:30 (με ξυπνήματα στο ενδιάμεσο που όμως δεν καταλήγουν σε κλάμα, συνήθως ξανακοιμάται μετά από κάποια λεπτά).

Αυτό συμβαίνει εδώ και 2-3 εβδομάδες περίπου. Σήμερα πρώτη φορά ζύγισα τη μικρή πριν/μετά το τάισμα. Το πρωί στο 1ο τάισμα είχε πάρει 210gr, μετά από 2 ώρες που επανέλαβα 60gr.

Η ερώτηση είναι, μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος για την απώλεια βάρους πέρα από την ποιότητα ή την ποσότητα του δικού μου γάλακτος; Συμφωνείτε με τη χορήγηση συμπληρώματος; Αν το γάλα μου δεν είναι όντως θρεπτικό τί θα μπορούσα να κάνω;

Συγγνώμη αν κάτι από τα παραπάνω δεν είναι απολύτως σαφές αλλά καμιά φορά είναι δύσκολο να γράψει κανείς με μωράκι.

Ευχαριστώ πολύ
Έρη, Αθήνα

14/08/2015
Απαντά η Σοφία Αλεβιζάκη, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα,
θα πρότεινα να συζητήσετε με τη παιδίατρο σας τη χρήση των καμπυλών αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι οι πιο κατάλληλες για το μωρό που θηλάζει. Οι αντίστοιχες του βιβλιαρίου υγείας δυστυχώς συχνά οδηγούν σε αδικαιολόγητο άγχος και σε οδηγίες αποθηλασμού, όπως αυτές που ακολουθείτε τώρα.

Πετάξτε το βρεφοζυγό μια και δεν αξιολογούμε μόνο τα γραμμάρια που παίρνει κάθε μήνα το μωρό.

Εφόσον η παιδίατρος κρίνει ότι δεν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα αυξήστε τα γεύματα θηλασμού και όχι εκείνα του σκονογάλακτος.

Προτιμότερο αυτό να γίνει με τη συχνότερη τοποθέτηση του παιδιού σας στο στήθος (προσέξτε να υπάρχουν αρκετές καταποτικές κινήσεις!). Αν αυτό δεν είναι εφικτό προμηθευτείτε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο και αρχίστε να αντλείτε εντατικά ανά 2-3 ώρες.

Δώστε το πολύτιμο σας γάλα με σύριγγα ή κύπελο ή συμπληρωματικό σύστημα θηλασμού-σταδιακά θα αυξηθούν οι ποσότητες που θα παράγετε μέσω του θηλάστρου. Μη ξεχνάτε ότι το καλύτερο θήλαστρο είναι το μωρό σας!

Καλή επιτυχία!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *