Η μικρή μας γεννήθηκε στις 16/4/15 και από τότε τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Την ζυγίσαμε την Τετάρτη που μας πέρασε και ήταν 4995kg. Σήμερα το πρωί ήταν 4905kg.
Ο παιδίατρος μας είπε ότι αυτό είναι κακό και πρέπει να της δώσουμε ξένο γάλα. Το μωρό όμως τρέφεται πολύ καλά από την μαμά, δεν έχει δείξει κάποιο σημάδι να μην της φτάνει το γάλα και μας κακοφαίνεται να δώσουμε συμπληρώσουμε με ξένο τόσο εύκολα.Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής: Συμφωνείτε να της δώσουμε κατευθείαν ξένο γάλα; Η μικρή μας πρέπει να είναι αλλεργική στο ξένο, γιατί είχε βγάλει αίμα στα κακάκια της και ύστερα από μια δίαιτα 3 εβδομάδων χωρίς γαλακτοκομικά, αυγά και ψάρια σταμάτησε το αίμα. Συνεπώς αν αγοράσουμε ξένο γάλα πρέπει να είναι υποαλλεργικό. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο να μας προτείνετε;
Μήπως ότι αδυνάτισε η μικρή έχει να κάνει με την διατροφή της μαμάς που έχει κόψει τα γαλακτοκομικά και γενικά η διατροφή της δεν είναι ολοκληρωμένη;
Αναμένω την απάντησή σας.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Αντώνης-Κατερίνα-Μπέμπα, Αθήνα
13/07/2015 |
Η ανάπτυξη του μωρού σας είναι σε φυσιολογικά πλαίσια. Πράγματι το τελευταίο τετραήμερο το μωρό φαίνεται να έχει χάσει ελάχιστο βάρος που ίσως οφείλεται στην απώλεια ούρων και κοπράνων λίγο πριν το ζύγισμα και δεν σημαίνει ότι θα πάψει να αναπτύσσεται φυσιολογικά, δεδομένου ότι η ανάπτυξη τους πρώτους δύο μήνες είναι πολύ γρήγορη και από τον 3ο μήνα συνεχίζεται με βραδύτερο ρυθμό.
Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν περίοδοι τους πρώτους μήνες που η παραγωγή γάλακτος από τη μητέρα υπολείπεται και δεν συμβαδίζει με την απότομη αύξηση της ζήτησης από το μωρό. Οι περίοδοι αυτές εκδηλώνονται συχνά την 7η μέρα, την 3η έως 6η εβδομάδα και στον 3ο μήνα.
Αν η μητέρα δεν είναι ενημερωμένη, τότε θα ανταποκριθεί προσφέροντάς του συμπληρωματικά γεύματα με ξένο γάλα και να μη μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του. Αν όμως αντιληφθεί την αύξηση της πείνας του και το βάζει να θηλάζει σε συχνότερα διαστήματα και το γάλα της θα αυξηθεί και το μωρό σύντομα θα προσαρμοστεί στο προηγούμενο σχήμα διατροφής του.
Το φαινόμενο αυτό είναι συνηθισμένο και παροδικό και μπορείτε να αυξήσετε πάλι την παραγωγή στο γάλα σας για να συνεχίζετε να ικανοποιείτε τις ανάγκες του μωρού σας με τον καλύτερο τρόπο, αν είστε αποφασισμένη να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές.
Η διατροφή σας μπορεί κάλλιστα να είναι επαρκής και να ικανοποιεί πλήρως τις δικές σας ανάγκες και τις ανάγκες του μωρού σας χωρίς να επηρεάζεται η γαλακτοφορία εφόσον είναι ισορροπημένη και περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφών, παρά την αποφυγή γαλακτοκομικών, αυγού και ψαριού.
Καλό είναι να αποφύγετε τον πειρασμό, και να μη δώσετε υποαλλεργικό γάλα εφόσον επιθυμείτε να συνεχίσετε το θηλασμό και η επιτυχία του με τη συγκεκριμένη στρατηγική θα είναι εξασφαλισμένη
Παροδική μείωση στην παραγωγή μπορεί να συμβεί μετά από έντονη στενοχώρια ή σωματική κόπωση ή νόσηση της μητέρας, π.χ. στη διάρκεια μετακόμισης, ή μετά από οικογενειακά προβλήματα υγείας.
Πρέπει να αποκλεισθεί επίσης η περίπτωση ενδοκρινολογικής διαταραχής όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός, η λήψη αντισυλληπτικών που περιέχουν οιστρογόνα, η περίπτωση χειρουργηθέντος μαστού και το κάπνισμα.
Οδηγίες για αύξηση της παραγωγής:
- Σωστή τοποθέτηση και πρόσφυση του μωρού. Αφιερώνουμε χρόνο για άμεση δερματική επαφή με το μωρό.
- Συχνός θηλασμός, 8-12 φορές το 24ωρο, ανά 2-3 ώρες, μέρα νύχτα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πείνας του μωρού χωρίς να επιβάλλουμε ωράρια ή να συντομεύουμε τη διάρκεια του θηλασμού.
- Προσφέρουμε και τα δύο στήθη. Ξεκινάμε πρώτα από το ένα στήθος μέχρι να αδειάσει και αν θέλει το μωρό συνεχίζουμε με το άλλο μέχρι να ικανοποιηθεί.
- Συμπιέζουμε συνεχώς το μαστό όσο διαρκεί ο θηλασμός για να αυξηθεί η ροή του γάλακτος. Μόλις η ροή λιγοστέψει αλλάζουμε στήθος και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές ή και περισσότερο μέχρι να ικανοποιηθεί το μωρό και να σταματήσει να θηλάζει.
- Αντλούμε ανάμεσα στα γεύματα με ηλεκτρική αντλία.
- Αποφεύγουμε την πιπίλα και ενθαρρύνουμε το μωρό να ανακουφίζεται στο στήθος όταν δεν θηλάζει. Με αυτό τον τρόπο το θήλασμα διεγείρει το στήθος για να παράγει περισσότερο γάλα.
- Αν κοιμάται το ξυπνάμε. Για να το κρατήσουμε ξύπνιο και να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον του, αλλάζουμε συχνά τα στήθη, αλλάζουμε θέση θηλασμού, το ξεντύνουμε ή παίζουμε στη διάρκεια που θηλάζει με τα ποδαράκια του.
- Πάρτε το μωρό στο κρεβάτι σας (λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας) για 2-3 μέρες για απεριόριστες ευκαιρίες θηλασμού, χαλαρώστε, ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό.
- Ικανοποιείτε τη δίψα ακόμη και την ώρα που θηλάζετε και την πείνα με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, χωρίς όμως υπερβολές. Η υπερβολική λήψη τροφής ή υγρών δεν αυξάνει την παραγωγή γάλακτος. Δοκιμάστε να τρώτε μία φορά την ημέρα κουάκερ που αυξάνει τη γαλακτοφορία.
- Αποφεύγουμε τη χορήγηση στο μωρό χαμομηλιού ή άλλων υγρών εκτός από μητρικό γάλα.
Στην περίπτωση που παρά τις δικές σας προσπάθειες μέσα σε λίγες μέρες η ποσότητα του γάλακτος δεν αυξάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, μόνο μετά από εκτίμηση της κατάστασης από παιδίατρο-ειδικό σύμβουλο γαλουχίας, θα μπορούσε να σας χορηγηθεί το γαλακταγωγό φάρμακο domperidone, το οποίο συνήθως αυξάνει τη γαλακτοφορία έως και 40%.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία.
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Παιδίατρος, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό