Επιτρέπεται η χρήση της ασπιρίνης στο θηλασμό;

Είμαι νέα θηλάζουσα μητέρα. Το μωράκι μου είναι αισίως 50 ημερών. Λόγω μιας πάθησης στο αίμα μου -ιδιοπαθής θρομβοκυττάρωση- ο αιματολόγος μου σύστησε να σταματήσω τις innohep που έπαιρνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι και τώρα και να συνεχίσω με salospir.

O γιατρός μου υποστηρίζει ότι μπορώ να συνεχίσω κανονικά τον θηλασμό παρόλα αυτά θα ήθελα και τη δική σας γνώμη.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Τάνια, Πεντέλη

10/07/2015
Απαντά η Βασιλική ΔανηλάτουΙατρός Αιματολόγος MD, PhD, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ | www.lactation.gr

Αγαπητή Τάνια,
Η χρήση της ασπιρίνης στο θηλασμό θεωρείται σχετικά ασφαλής (L2). Καθώς θα παίρνετε μικρή δόση, ο κίνδυνος παρενεργειών στο μωρό είναι ελάχιστος.

Η χρήση της ασπιρίνης στα παιδιά βέβαια έχει απαγορευτεί λόγω του κινδύνου του σ. Reye. To σύνδρομο αυτό εμφανίζεται όταν το παιδί περνά κάποια ίωση, και δεν είναι γνωστό αν έχει δοσοεξαρτώμενη σχέση. Γι’ αυτό και ο Th. Hale προτείνει να διακόπτεται προληπτικά η χρήση της στη θηλάζουσα μητέρα όταν το παιδί έχει ιογενή λοίμωξη. Από όσο γνωρίζω δεν έχει αναφερθεί ποτέ σ. Reye σε παιδί που θήλαζε και έπαιρνε η μητέρα του ασπιρίνη.

Βιβλιογραφία: Μedications and mother’s milk 2014. T. W. Hale, Ph.D., H. E. Rowe. Hale Publishing.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *