Έντονος πόνος και κάψιμο στο στήθος, μετά το θηλασμό

Έντονος πόνος και κάψιμο στο στήθος, μετά το θηλασμό

Καλησπέρα σας. Παρακολουθώ την σελίδα σας εδώ και καιρό ήθελα να θέσω κι εγώ το πρόβλημα μου μήπως με βοηθήσετε περισσότερο από όσους έχω ρωτήσει.
 
Έχω ένα κοριτσάκι 9 μηνών σήμερα. Το τρίτο παιδί μου, που θηλάζει και το οποίο έχει θηλάσει μετ’ εμποδίων, αν και πίστευα ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο με την εμπειρία των προηγούμενων 2 θηλασμών. 

Το τελευταίο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι εδώ και 3 μήνες, συνήθως 1-2 ώρες μετά τον θηλασμό, αρχίζει έντονος πόνος στο στήθος, κάψιμο θα τον χαρακτήριζα και διαπεραστικό τσίμπημα που κρατάει σχεδόν 3 ώρες, χωρίς να υπάρχει κάτι που να βοηθάει να υποχωρήσει νωρίτερα. 

Ακόμη και depon που παίρνω το κάψιμο συνεχίζει. Έχω κάνει υπέρηχο στήθους, δεν δείχνει τίποτα, να είναι μύκητας το απορρίπτω γιατί θα είχα κι άλλα συμπτώματα και θα φαινόταν και στο μωράκι. Μια μαστίτιδα θα διαρκούσε τόσο πολύ; 

Το στήθος μου φαίνεται φυσιολογικό χωρίς σκληρύνσεις, χωρίς εξωτερικούς ερεθισμούς, χωρίς αλλαγή χρώματος ή θερμοκρασίας. Η αλήθεια είναι ότι η μικρή είναι πολύ παιχνιδιάρα και της άρεσε να δαγκώνει και να τραβάει τη θηλή, αλλά από τότε που φύτρωσαν τα δοντάκια της σταμάτησε. 

Δεν θέλω να διακόψουμε ακόμη. Θα ήθελα αυτή τη φορά να αποφασίσει το παιδί και όχι οι συνθήκες. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΕύηΒόλος

3/3/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Ξανθίππη Πασχαλίδου Iατρός, ειδ/νη Παιδοψυχιατρικής, Ειδικός Βελονισμού, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Εύη, καλημέρα,

Ο πόνος που περιγράφεις ακούγεται αλήθεια ιδιαίτερα ενοχλητικός. Είναι όμως πολύ δύσκολο να κάνουμε κάποια διάγνωση για ένα τέτοιο σύμπτωμα μέσα από γράμματα.

Αυτό που μπορώ να σου πω, είναι ότι δεν έχει τα χαρακτηριστικά της μαστίτιδας. Το ενδεχόμενο της μυκητίασης των θηλών όμως θα το εξέταζα με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει εκτεταμένη ιστική βλάβη στη μυκητίαση, μπορεί να φανερώνεται με ήπια αλλαγή χρώματος της θηλής. Επίσης, το ότι το μωράκι σου – ευτυχώς- δεν εμφανίζει συμπτώματα δεν είναι από μόνο του ικανό να μας κάνει να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο.

Το παιχνίδι που περιγράφεις με τη θηλή τους προηγούμενους μήνες -τράβηγμα και δάγκωμα του στήθους- ενδεχομένως να προκάλεσε μικρούς τραυματισμούς και επιμόλυνση με μύκητες.

Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε, επίσης, και κάποια αντίδραση του στήθους στις τροφές που έχουν εισαχθεί στη δίαιτα του μωρού, ή ερεθισμό του στήθους από τα ένζυμα που περιέχονται στο σάλιο του, που εκκρίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά την διάρκεια της οδοντοφυΐας. Κάποιες μητέρες έχουν ανακουφισθεί από τον πόνο ξεπλένοντας το στόμα του μωρού αφού έχει φάει και πριν τον επόμενο θηλασμό ή ξεπλένοντας τη θηλή μετά το θηλασμό, αντίστοιχα. ‘

Ο,τι όμως και να πούμε από μακριά, το θέμα που αντιμετωπίζεις χρειάζεται εξέταση από κάποιον έμπειρο επαγγελματία υγείας, ώστε να βρεθεί η αιτία και να μπορέσεις να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το θηλασμό χωρίς προβλήματα. 

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *