Το παιδί μου είναι 25 μηνών. Θέλει να θηλάζει όλη την ώρα. Το βλέπει ως τροφή, παρηγοριά, ως πιπίλα, ως ανάγκη για σωματική επαφή. Το βράδυ ξυπνάει 3-7 φορές και ζητάει γάλα. Όμως έχω αρχίσει να κουράζομαι.
Πέρασα πολλά, αλλά δεν το σταμάτησα. Όπως πληγωμένες θηλές, μαστίτιδες περίπου 12. Τις περισσότερες φορές όταν θηλάζω πονάω ακόμα και τώρα. Ο άντρας μου δεν με στήριξε και εξακολουθεί να μου λέει να το σταματήσω. Όμως τώρα πιστεύω πως ήρθε η ώρα να σταματήσω το θηλασμό αν και η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και πολύ έτοιμη.Δεν θέλω να του δημιουργήσω ψυχολογικά. Του έδωσα να δοκιμάσει ξένο γάλα (διαφορετικό κάθε φορά) δεν το θέλει. Έβγαλα δικό μου και του έδωσα σε ποτήρι, σε μπιμπερό. Είδε ότι είναι δικό μου. Λέει “γάλα μαμάς” όμως δεν το πίνει. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσω το θηλασμό χωρίς να δημιουργήσω στο γιο μου πρόβλημα; Μου είναι πολύ δύσκολο.Αθανασία, Χανιά
Έχετε περάσει 12 μαστίτιδες και ακόμα και τώρα, 2 χρόνια από τη γέννηση του μωρού σας, ακόμα πονάτε όταν θηλάζετε! Όμως ο θηλασμός δεν θα έπρεπε να πονάει! Αν υπάρχει πόνος, αυτό είναι ένδειξη πως υπάρχει κάποιο θέμα, το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί και να λυθεί. Και οι συχνές μαστίτιδες που αναφέρετε, δείχνουν πως ίσως να μην αδειάζει καλά το στήθος.
Ίσως αυτό να σχετίζεται και με τους πολλούς θηλασμούς του παιδιού (υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να μεταφέρει αποτελεσματικά γάλα από το στήθος και κατά συνέπεια να κάνει πολλούς και συχνούς θηλασμούς για να πάρει την απαραίτητη ποσότητα).
Θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας, να εξετάσει εσάς και το μωρό, κυρίως σε σχέση με το στόμα του μωρού, την κινητικότητα της γλώσσας κλπ, να δει τον τρόπο που θηλάζει και να σας καθοδηγήσει ώστε ο θηλασμός να μην είναι επώδυνος για εσάς.
Η συμπεριφορά του παιδιού σας, ενός παιδιού 2 ετών που θηλάζει είναι φυσιολογική. Ακόμα και το γεγονός πως ξυπνάει πολλές φορές τη νύχτα και ζητάει να θηλάσει, και αυτό είναι συχνό σε μερικά παιδιά της ηλικίας του που θηλάζουν.
Όπως γράφετε και η ίδια, θηλάζει για να τραφεί, για παρηγοριά για επαφή με τη μαμά. Λέτε επίσης πως βλέπει τον θηλασμό ως πιπίλα… Ο θηλασμός δεν είναι υποκατάστατο της πιπίλας, το αντίθετο, η πιπίλα είναι υποκατάστατο του θηλασμού!
Εφόσον δεχόμαστε πως ένα παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να έχει ανάγκη τη χρήση πιπίλας για ανακούφιση και για να ηρεμήσει ή για να κοιμηθεί, τότε δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει που τα ίδια πράγματα τα επιτυγχάνει με τον θηλασμό του οποίου υποκατάστατο είναι η πιπίλα ώστε να χρησιμοποιηθεί από μωρά που δεν θηλάζουν ή που δεν θηλάζουν τόσο συχνά όσο το έχουν ανάγκη.
Αναφέρετε επίσης πως το παιδί σας είναι κοινωνικό, χαίρεται με τις δραστηριότητες έξω και με τον κόσμο, δεν ζητάει να θηλάσει όταν είναι ανάμεσα σε κόσμο και ασχολείται με πράγματα που του αρέσουν.
Το ότι όταν είστε μόνοι σας στο σπίτι ζητάει συνεχώς να θηλάσει, είναι κάτι γνωστό στις θηλάζουσες με νήπια αυτής της ηλικίας. Οι περισσότερες μάλιστα έχουν παρατηρήσει πως όσο είναι όρθιες και κάνουν δουλειές, τα μωρά «ξεχνάνε» να ζητήσουν θηλασμό και μόλις κάθονται τότε τα μωρά τους ζητάνε αμέσως να θηλάσουν! Η συμπεριφορά του λοιπόν δεν είναι τέτοια που να μας προβληματίζει.
Αν ο νυχτερινός θηλασμός σας εξαντλεί, μπορείτε να δοκιμάσετε να περιορίσετε τους νυχτερινούς θηλασμούς, στην ηλικία που είναι το μωρό, μπορείτε να του μιλήσετε, να του εξηγήσετε, να συμφωνήσετε μαζί του πως θα θηλάζετε πχ για να κοιμηθεί και μετά πάλι όταν βγει ο ήλιος κλπ.
Αν αντιδρά έντονα, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να μειώσετε απλώς τον αριθμό, πχ μέχρι 3 φορές αντί για 7 ή μέχρι 4 ή όσες λιγότερες δέχεται μετά από συζήτηση και αφού του εξηγήσετε και σταδιακά να μειώνετε κι άλλο εφόσον το δέχεται.
Το αν θα αποθηλάσετε είναι μια απόφαση που εσείς θα πάρετε. Τα έχετε πάει περίφημα μέχρι τώρα, προσφέρατε στο μωρό σας το καλύτερο τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
Εάν εσείς επιθυμείτε να συνεχίσετε ακόμα να θηλάζετε, θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα του πόνου κατά τον θηλασμό και των φλεγμονών (μαστίτις) με τη βοήθεια εξειδικευμένου συμβούλου. Καμία μαμά δεν πρέπει να υπομένει πόνο κατά τον θηλασμό, ούτε για μία μέρα πόσο μάλλον για δύο χρόνια που αναφέρετε!
Εάν τελικά αποφασίσετε να αποθηλάσετε, αυτό μπορεί να γίνει ήπια και πολύ σταδιακά, σεβόμενη τις ανάγκες του παιδιού ώστε να μην τραυματιστεί από τον αποθηλασμό.
Το αγελαδινό γάλα δεν είναι η μοναδική τροφή που προσφέρει ασβέστιο στο παιδί και δεν είναι απαραίτητο για ένα παιδί σε αυτή την ηλικία! Με την καθοδήγηση του παιδιάτρου σας θα προσφέρετε στο παιδί άλλες τροφές οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες του σε ασβέστιο.
Σας εύχομαι καλή συνέχεια!
-
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “
-
- “
Σχετικά άρθρα:
- Φυσικός απογαλακτισμός
- Με το θηλασμό καλά! Τώρα… πώς σταματάμε;
- Η ψυχολογική πλευρά του αποθηλασμού
- H αναπτυξιακή φάση που βρίσκεται το παιδί σε σχέση με το πώς αντιδρά στον αποθηλασμό
- Μετά από 24 μήνες πώς θα απογαλακτίσει χωρίς συναισθηματικό κόστος;
- Μετά από 2 χρόνια θηλασμού, θέλω να αποθηλάσω
- Σταδιακός αποθηλασμός. Πότε πρέπει να ξεκινήσω την διαδικασία και τι πρέπει να κάνω;
- Αποθηλασμός μετά από 22 μήνες!
Μαία, Εκπαιδευτικός, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό