Οι “ειδικοί” απαντούν # 81 – Θέμα: Μακροχρόνιος θηλασμός και πόνος στη θηλή

Οι “ειδικοί” απαντούν # 81 – Θέμα: Μακροχρόνιος θηλασμός και πόνος στη θηλή

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θηλάζω το παιδί μου ήδη 3 χρόνια τώρα! Το πρόβλημά μου είναι πως για πάνω από ένα μήνα τώρα, πονάω φρικτά στη μια θηλή… Αρχικά ένιωσα κάτι σαν σουβλιά ακριβώς πίσω από τη θηλή σε άσχετες στιγμές, όχι κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τότε δεν έδωσα και πολύ σημασία. Όμως σταδιακά άρχισα να πονάω και κατά τη διάρκεια του θηλασμού (όταν ρουφούσε το παιδί, ειδικά κατά τις πρώτες 2-3 ρουφηξιές πονούσα πολύ και ορισμένες φορές αισθανόμουν λες και ρουφούσε μια βελόνα από μέσα μου). Τώρα πια έχω φτάσει σε σημείο να πονάω πάρα πολύ στις πρώτες γουλιές (είναι φρικτό! Δεν θέλω να θηλάζω από δεξιά μα δεν μπορώ να κάνω καλά το μικρό μου που δεν καταλαβαίνει) αργότερα όμως όταν νιώθω πως η θηλή έχει επιμηκυνθεί περνάει σχεδόν τελείως ο πόνος.

Να σας πω επίσης δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα προϊόν για βοήθεια και πως δεν ανέχομαι ούτε το παραμικρό άγγιγμα επάνω της… ακόμη και το σουτιέν που τρίβεται με ενοχλεί! Όταν την ψηλαφώ και κάνω την κίνηση να την πιέσω όπως όταν θέλουμε να βγάλουμε γάλα με το χέρι, νιώθω πόνο πίσω από τη θηλή (σε βάθος περίπου 2 εκ.) σαν να έχω εσωτερική μελανιά…

Σημάδια ή αλλαγές στο χρώμα/σχήμα δεν βλέπω, διαφορά από την άλλη θηλή δεν βλέπω… Βελτίωση βρίσκω μόνο όταν θηλάζω ξαπλωτή και όχι καθιστή αλλά δεν μπορώ να το κάνω σε όλους τους θηλασμούς της ημέρας… και θηλάζει συχνά το παιδί… 4-5 φορές μέσα στη μέρα και ίσως 1 κάποια βράδια της εβδομάδας!

Τι έχω πάθει; Τι να κάνω; Ανησυχώ, μιας και σπάνια νιώθω κάτι πονάκια και στην άλλη… Θα ήθελα τη γνώμη σας! Ούτε σαν πρωτάρα δεν αντιμετώπισα τόσο σοβαρό θέμα!!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα, αλλά δεν μπορούσα με λιγότερα λόγια να σας εκφράσω το πρόβλημα γραπτώς!!

Μαρία Π.
, Αθήνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω τι συμβαίνει μέσα από ένα email. Χρειάζεστε επειγόντως κλινική εξέταση από γυναικολόγο, πιθανόν εξετάσεις όπως υπέρηχο/ μαστογραφία. Μην το αφήσετε γιατί μπορεί να είναι κάτι σοβαρό.

Γενικότερα πρέπει αν τονίσω το εξής: οι συμβουλές που παρέχονται σε αυτά τα μέιλ δεν αρκούν σε πολλές περιπτώσεις. Εάν πονάει το στομάχι σας, δεν το συζητάτε στο ίντερνετ αλλά βρίσκετε αμέσως έναν ειδικό γαστρεντερολόγο και κάνετε εξετάσεις.

Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τη γαλουχία. Δυστυχώς όμως, επειδή οι περισσότεροι επαγγελματίες δίνουν προς το παρόν λανθασμένες συμβουλές και επειδή οι επαγγελματίες με σωστή κατάρτιση σπανίζουν, η μέση γυναίκα στην Ελλάδα με πρόβλημα γαλουχίας σήμερα δεν βρίσκει σωστή βοήθεια αν απευθυνθεί συμβατικά. Για αυτό και έχει αξία αυτή η στήλη και το ίντερνετ, να πάρει μια έγκυρη γνώμη και να κινητοποιηθεί.

Μέχρι εκεί όμως. Όπως το ίντερνετ δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τις επισκέψεις σας στον παιδίατρο, έτσι και με το θηλασμό δεν μπορεί να είναι το αντικείμενο “κρυφό σχολειό”, να έχουμε πρόβλημα και να το λύνουμε αργά το βράδυ μυστικά πίσω από μια οθόνη. Τα προβλήματα είναι πραγματικά όπως και ο πόνος στο στομάχι και απαιτούν πραγματική αντιμετώπιση από πραγματικούς επαγγελματίες με αντικείμενο το στήθος και τη γαλουχία.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C. 
www.pediatros-thes.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *