Επιστροφή στη δουλειά, θηλασμός και δυσκολία του μωρού στον ύπνο από άλλο φροντιστή

Επιστροφή στη δουλειά, θηλασμός και δυσκολία του μωρού στον ύπνο από άλλο φροντιστή

Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαίτερα! Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών, θηλάζουμε αποκλειστικά και το βράδυ κάνουμε co-sleeping στο ίδιο κρεβάτι. Ξυπνάει μέσα στη νύχτα 2 με 3 φορές και θηλάζοντας ξαπλωμένοι αποκοιμιέται.

Δεν έχει πάρει ποτέ ούτε πιπίλα, ούτε μπιμπερό, ούτε πιπιλάει τον αντίχειρά του. Από βρεφάκι κοιμάται αποκλειστικά στο στήθος και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νανουριστεί, εκτός από μερικές φορές στο καρότσι στη διάρκεια της βόλτας.Το πρόβλημα είναι ότι σε ένα δίμηνο γυρνάω στη δουλειά και οι γιαγιάδες που θα το προσέχουν εναλλάξ από το πρωί έως το απόγευμα δεν μπορούν να το κοιμίσουν! Κλαίει με αναφιλητά γιατί νυστάζει πολύ αλλά δεν μπορεί με τίποτα να νανουριστεί! Ούτε καν με κούνημα! Μόλις όμως το βάλω στο στήθος αποκοιμιέται.

Τι πρέπει να κάνω ώστε να διευκολύνω την προσαρμογή του μωρού και να το οδηγήσω να μπορεί να φτάσει στον ύπνο χωρίς το θηλασμό;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!

Γιώτα, Θεσσαλονίκη
2/3/2016
Απαντά η Αναστασία-Τάνια Ζώτου Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια, Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Αγαπητή Γιώτα,
η απάντηση στην ερώτηση σου δεν είναι εύκολη.Η ιδανική συνθήκη θα ήταν να επιστρέψεις στην δουλειά με πλήρες ωράριο μετά του πέρατος του πρώτου χρόνου του μωρού σου.

Πολλοί ερευνητές μελέτησαν τι συμβαίνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού και την καθοριστική σημασία του δεσμού με την μητέρα.

Τα βρεφάκια, τα μωρά δηλαδή που διανύουν τον πρώτο χρόνο της ζωής, τους είναι ακόμη σε μια σχέση “βιολογικής” εξάρτησης από την μητέρα και κάθε προσπάθεια διαταραχής – ρήξης της συνέχειας της σχέσης αυτής, προκαλεί τραύματα στο μωρό που καθορίζουν την διαμόρφωση της βασικής δομής τους ως χαρακτήρα και βιοσύστημα!

Τα μωράκια προκειμένου να αντέξουν το τεράστιο άγχος αποχωρισμού από την μητέρα συστέλλονται. Αυτή η συστολή αφορά την αναπνοή -γίνεται ρηχή για να κόψουν την επαφή με τα συναισθήματά τους, το μυϊκό σύστημα -σφίγγουν καθοριστικές μυϊκές ομάδες και επιπλέον διαταράσσεται η λειτουργία του ίδιου του αυτόνομου νευρικού συστήματος οδηγώντας σε συμπαθητικοτονία.

‘Όλα αυτά αποκτούν χρονιότητα και ολόκληρο το βιοσύστημα λειτουργεί υπό την επήρεια του στρες, όταν το στρες είναι επαναλαμβανόμενο ή πολύ ισχυρό. Αυτή η συνθήκη χαρακτηρίστηκε από τον ψυχίατρο Βίλχελμ Ράιχ, Θωράκιση.

Στον πρώτο χρόνο της ζωής, εδραιώνεται στο μωράκι η ικανότητα για δημιουργία δεσμών αγάπης. Η αίσθηση της συνοχής της δομής του, η ικανότητα συγκροτημένης σκέψης και λειτουργίας, η ικανότητα εμπιστοσύνης στον εαυτό, στους άλλους και στον κόσμο, η ικανότητα άντλησης ικανοποίησης στη ζωή, η αίσθηση του εφικτού στην προσπάθεια, η ικανότητα να λειτουργεί ανεξάρτητα χωρίς να δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης σε οποιοδήποτε τομέα!

Καταλαβαίνεις πως ολόκληρη η κοινωνία λειτουργεί αντίθετα με τις βασικές ανάγκες της λειτουργικής μονάδας μωρού-μαμάς! Και η απόρροια αυτού είναι τα μύρια όσα προβλήματα σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο που ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Το μωράκι σου βέβαια μετά από δύο μήνες θα είναι πολύ πιο έτοιμο να αντέξει τον αποχωρισμό απ’ ότι φαίνεται να είναι τώρα.

Αυτό που θα το βοηθήσει σε αυτή την φάση να ωριμάσει βιολογικά είναι να ανταποκρίνεσαι άμεσα στις ανάγκες του. Κοίμιζε το εσύ αποκλειστικά με θηλασμό για όσο διάστημα χρειαστεί να αισθανθεί ασφαλές ξανά -ίσως πάρει και ένα μήνα αυτό, ενώ παράλληλα οι γιαγιάδες που θα αποτελέσουν τους φροντιστές, να περνούν χρόνο μαζί σας -παρουσία σου, για να μπορέσει να συνδεθεί με αυτές.

Μετά τον χρόνο μπορούν να επιχειρήσουν ξανά να το κοιμίσουν, αν όμως δεν αντέξει πάλι, χρειάζεται να ανταποκριθείς στην ανάγκη του αν θέλεις να μην διαταραχτεί. Προσπάθησε να πάρεις παράταση της άδειας σου και να επιστρέψεις όταν θα είναι έτοιμο.

Δεν αναφέρεις το είδος της εργασίας σου, μήπως θα μπορούσες να βρίσκεσαι στο σπίτι τις ώρες που θηλάζει;

Είναι πολύ σημαντική επίσης η δική σου συναισθηματική κατάστασης, πώς αντιμετωπίζεις το θέμα της επιστροφής σου στη δουλειά; Τι ξυπνάει αυτό μέσα σου; Πώς το αντιμετωπίζει ο σύντροφος και πατέρας του μωρού σου; όσο πιο συναισθηματικά ήρεμη είσαι, χωρίς φυσικά να αρνείσαι τις ανάγκες του μωρού σου, τόσο πιο εύκολη θα είναι η μετάβαση.

Αν δεν είναι επίσης το πρώτο παιδάκι αλλά υπάρχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας στο σπίτι αυτό βοηθάει πολύ.

    • Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “

Ρώτα τον Ειδικό

 
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *