Διέκοψα το θηλασμό λόγω φαρμάκων. Πώς θα επανέλθω;

Θα μπορέσω να επανέλθω στον αποκλειστικό θηλασμό, μετά από ένα διάλειμμα 10 ημερών λόγω δυνατής αντιβίωσης;

Χρειάστηκε να διακόψω τον αποκλειστικό θηλασμό στο 2 μηνών αγόρι μου, λόγω εξαιρετικά υψηλού πυρετού και ανάγκης για αντιβίωση. 

Να διευκρινίσω πως παίρνω τις τελευταίες 5 μέρες αντιβίωση augmentin και tamiflu, μαζί με σιρόπι sinecod και βγάζω και πετάω το δικό μου γάλα (του δίνω ξένο γάλα) για να μπορέσω να συνεχίσω μετά κανονικά.

Έχω άλλες 5 μέρες υπόλοιπο και φοβάμαι για την επαναφορά του θηλασμού τόσο για μένα όσο και για το μωρό. Επίσης δεν γνωρίζω πόσο άμεσα μετά το πέρας της αντιβίωσης μπορώ να θηλάσω και πάλι.

Φοβάμαι πως το στήθος θα τεμπελιάσει μόνο με το θήλαστρο και το μωρό που εν τω μεταξύ θα ‘χει μεγαλώσει και θα χρειάζεται περισσότερο γάλα δεν θα μπορέσει να επανέλθει στο στήθος και το αντίστροφο.

Τι μπορώ να κάνω για να παραμείνει ή και να αυξηθεί η ροή μου, μόνο με το θήλαστρο για να συνεχίσουμε μετά;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση


Γρηγορία, Θεσσαλονίκη

03/02/2016
Απαντά η Αφροδίτη Κονδύλη, Φαρμακοποιός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Γρηγορία,
Συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θηλάσεις το μωρό σου και να διατηρήσεις την παραγωγή σου με αντλήσεις.

Από τα στοιχεία που μας έστειλες σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιείς, η αντιβίωση και το αντιϊκό φάρμακο που λαμβάνεις είναι απολύτως συμβατά με το θηλασμό και οι οδηγίες που σου δόθηκαν για άντληση και απόρριψη του γάλακτος είναι εντελώς λανθασμένες.

Σου παραθέτω εδώ και τα link από την πλατφόρμα e-lactancia όπου μπορείς να ελέγχεις τη συμβατότητα των φαρμάκων με το θηλασμό:
• http://www.e-lactancia.org/producto/92
• http://www.e-lactancia.org/producto/1151

Όσον αφορά το αντιβηχικό σκεύασμα που μου αναφέρεις, καθώς δεν υπάρχει βιβλιογραφία σχετικά με την συγκεκριμένη δραστική και το θηλασμό, συνήθως προτείνουμε να αντικατασταθεί με άλλο σκεύασμα, καθώς υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές και δεν είναι απαραίτητο κομμάτι της θεραπείας.

Μπορείς να θηλάσεις άμεσα το μωρό σου χωρίς κανένα πρόβλημα, αντιθέτως του προσφέρεις και όλα τα αντισώματα με το γάλα σου. Εν τω μεταξύ, οι αντλήσεις που έχεις κάνει ως τώρα ήταν αρκετές ώστε να διατηρήσεις την παραγωγή σου, το γάλα που έχεις αντλήσει αν δεν το έχεις απορρίψει μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά.

Βάλε  το μωρό σου στο στήθος άμεσα, αν δεχτεί το στήθος και θηλάσει κανονικά, τότε συνεχίζεις αποκλειστικά με θηλασμό. Θηλάζεις κατ’ απαίτηση του μωρού, χωρίς παρεμβάσεις (χρήση πιπίλας, μπιμπερό) και παρακολουθείς  τις επόμενες μέρες τις πάνες του.

Στην περίπτωση που το μωρό έχει πάθει σύγχυση θηλών και αρνείται ή δυσανασχετεί στο στήθος λόγω της αποχής, προσπαθείς να φέρεις  το μωρό στο στήθος  χρησιμοποιώντας κάποια ή όλα τα παρακάτω:

  • θηλασμός όταν είναι μισοκοιμισμένο ώστε να δεχτεί το στήθος
  • συχνή επαφή δέρμα με δέρμα, μπάνιο και ύπνος μαζί
  • θηλασμός όρθια περπατώντας και κρατώντας το μωρό
  • θηλασμός σε κουνιστή καρέκλα
  • πριν το βάλεις στο στήθος βγάλε λίγο γάλα για να έρθει στο στήθος 
  • θηλασμός  ακούγοντας  απαλή μουσική, σε ήσυχο μέρος,  με χαμηλό φωτισμό.

Μέχρι την πλήρη επαναφορά στο στήθος, συνεχίζεις τις αντλήσεις και χρησιμοποιείς το δικό σου γάλα σαν συμπλήρωμα (από τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας έστειλες δεν προκύπτει ότι χρειάζεται χορήγηση φόρμουλας).

Το αντλημένο γάλα μπορείς να το δώσεις με εναλλακτικούς τρόπους σίτισης, όπως το σύστημα sns ώστε το μωρό σου να επανέλθει άμεσα στο στήθος, με χρήση σύριγγας, ποτηράκι σίτισης.

Για την παραγωγή σου όπως σου έγραψα αναλυτικά και παραπάνω, δεν θα προκύψει πρόβλημα, επανέφερε άμεσα το μωρό σου στο στήθος και καλούς θηλασμούς!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *