Παράλληλος θηλασμών (tandem nursing) και μετάδοση ιογενών νοσημάτων

Παράλληλος θηλασμών (tandem nursing) και μετάδοση ιογενών νοσημάτων

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το έργο σας! Βοηθάτε πολλές μανούλες!

Η μικρή μου κόρη νοσηλεύτηκε στο παίδων 11 ημερών με βρογχιολίτιδα.
  
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφότου γέννησα συνέχιζα να θηλάζω τη μεγαλύτερα κόρη μου η οποία είναι 23 μηνών τώρα. 

Στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται η μικρή, μου συνέστησαν ή να διακόψω το θηλασμό στη μεγάλη ή να χωρίσω τα στήθη για να μη μεταδοθούν μέσω του στήθους μικρόβια ή ιοί από τη μεγάλη στη μικρή, τουλάχιστον μέχρι να σαραντίσει το βρέφος. 

Ο αποθηλασμός της μεγάλης μου φαίνεται ακατόρθωτος στην παρούσα φάση κι ότι θα δημιουργούσε προβλήματα στη σχέση μου μαζί της και με το αδερφάκι της. 

Το να χωρίσω στήθη είναι κάτι μάλλον εφικτό αλλά όχι για όσο είναι η μικρή στο νοσοκομείο γιατί χρειάζεται να κάνω και αντλήσεις και δε φτάνει μόνο από το ένα στήθος η απαιτούμενη ποσότητα.

Πέραν αυτών όμως εγώ γνώριζα πως μέσω του στήθους δε μεταδίδονται ιοί και μικρόβια. Τους ρώτησα αν είναι ασφαλές να πλένομαι μεταξύ των θηλασμών και μου απάντησαν πως δεν αρκεί. 

Επειδή γνωρίζω πως δυστυχώς οι γνώσεις των περισσότερων στο θέμα του θηλασμού είναι λίγες, πόσο μάλλον σε κάτι τόσο εξειδικευμένο, ήθελα να ρωτήσω την άποψή σας στο συγκεκριμένο θέμα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση! 

Μαρία, Αιγάλεω

03/02/2016
Απαντά η Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Οι συνήθεις λοιμώξεις δε μεταδίδονται από το μητρικό γάλα. Αντίθετα μέσω του μητρικού γάλακτος διέρχονται πολύτιμοι αμυντικοί παράγοντες που προστατεύουν το βρέφος.

Τα ιογενή νοσήματα μεταδίδονται συνήθως από άλλες οδούς, όπως την αναπνευστική οδό (μέσω του σάλιου, του βήχα, των ρινικών εκκρίσεων) και την κοπρανοστοματική οδό (όπως μέσω των χεριών που έχουν έρθει σε επαφή με τους ιούς ή τα μικρόβια).

Έτσι για παράδειγμα, αν θηλάσει ένα άρρωστο μωρό από το στήθος της μαμάς του και μετά θηλάσει και το άλλο μωρό, μπορεί το δεύτερο μωρό να κολλήσει, όπως θα κολλούσε εάν έπινε νερό από το ίδιο ποτήρι! Δηλαδή θα κολλήσει από το σάλιο και όχι από το γάλα…

Αυτό προφανώς εννοούσαν και οι γιατροί του νοσοκομείου και σας πρότειναν να θηλάζετε κάθε παιδί σας από διαφορετικό στήθος.

Και πάλι όμως, μπορεί ήδη να έχει μεταδοθεί η νόσος ανάμεσα στα δύο παιδιά προτού καν εκδηλωθούν συμπτώματα ή να μεταδοθεί λόγω της στενής επαφής που έχουν τα αδέλφια σε αυτή την ηλικία ή να μεταδοθεί και μέσω της μαμάς (από τα χέρια της, το σάλιο κλπ).

Πολύ σπάνια θα συστηθεί ο θηλασμός κάθε παιδιού από το «δικό» του στήθος και ακόμη σπανιότερα η διακοπή του θηλασμού στο μεγαλύτερο παιδί, όπως για παράδειγμα σε κάποιες περιπτώσεις όπου το μικρότερο βρέφος δεν αναπτύσσεται σωστά.

Περαστικά στη μικρή σας κι εύχομαι γρήγορη επιστροφή στο σπίτι!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *