Ο αποκλειστικός θηλασμός βοηθάει τη μετάβαση στη λήψη στερεάς τροφής

Ο αποκλειστικός θηλασμός βοηθάει τη μετάβαση στη λήψη στερεάς τροφής

Η χλωρίδα του εντέρου των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά, είναι πιο καλά προετοιμασμένη, για να μεταβεί στη λήψη στερεάς τροφής

Μία μικρή σχετικά μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Cellular and Infection Microbiology στις 5 Φεβρουαρίου του 2015 αναδεικνύει ένα ακόμα πλεονέκτημα του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού. Φαίνεται πως ο αποκλειστικός θηλασμός καθιστά πιο ομαλή την μετάβαση στην κατανάλωση από το βρέφος στερεών τροφών.


Γράφει ο επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Δρ Μενέλαος Κων. Λυγνός Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος, Master of Science University College London, Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας | www.eleftheia.gr


Το έντερο του ανθρώπου περιέχει βακτήρια, τα οποία αποτελούν αυτό, που ονομάζουμε, φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Τα βακτήρια αυτά είναι απαραίτητα για την ορθή πέψη των τροφών.

Οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης ανέλυσαν την χλωρίδα των βρεφών, που ετράφησαν με αποκλειστικό θηλασμό και τη συνέκριναν με την αντίστοιχη χλωρίδα βρεφών, που έλαβαν και συμπλήρωμα γάλακτος.

Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής καταρχήν επιβεβαίωσαν τα δεδομένα, που προέκυψαν από προηγούμενες μελέτες και αφορούν τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας.

Συγκεκριμένα, η χλωρίδα των βρεφών, τα οποία ετράφησαν δια αποκλειστικού θηλασμού, εμφανίζει αυξημένη αναλογία σε προβιοτικά βακτήρια (Bifidobacterium). Τα βακτήρια αυτά θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εντέρου, καθώς εκτός από τη συμμετοχή τους στην πέψη των τροφών, φαίνεται πως είναι σημαντικά και για την προστασία του εντέρου από φλεγμονές.

Εντούτοις, εκ της παρούσης μελέτης ανέκυψαν και νέα δεδομένα, τα οποία αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της εντερικής χλωρίδας. Συγκεκριμένα φάνηκε πως η εντερική χλωρίδα των βρεφών, που απήλαυσαν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, παρουσιάζει πιο ήπιες αντιδράσεις κατά τη μετάβαση στη λήψη στερεάς τροφής.

Τα βακτήρια του εντέρου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεταβολισμό των τροφών, παράγουν κάποιες ουσίες, τα ονομαζόμενα ένζυμα. Οι ερευνητές λοιπόν ανίχνευσαν με τις κατάλληλες μεθόδους, πόσα νέα ένζυμα εκφράζονται από τη χλωρίδα του εντέρου κατά τη μετάβαση στη λήψη στερεάς τροφής.

Στη χλωρίδα των βρεφών, τα οποία θήλασαν αποκλειστικά, εμφανίστηκαν μόλις 24 νέα ένζυμα, ενώ στην αντίστοιχη χλωρίδα των βρεφών, που έλαβαν και συμπλήρωμα γάλακτος, ο αριθμός των νέων ενζύμων υπερέβαινε τα 200.

Επομένως, φαίνεται πως η χλωρίδα των βρεφών, που θηλάζουν αποκλειστικά, είναι πιο καλά προετοιμασμένη, για να μεταβεί στη λήψη στερεάς τροφής και η προσαρμογή της στο νέο διαιτολόγιο είναι πιο ήπια.

Καίτοι τα συμπεράσματα αυτής της μικρής μελέτης είναι προκαταρκτικά και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, φαίνεται πως προσθέτουν επιχειρήματα στην υποστήριξη του αποκλειστικού θηλασμού, ο οποίος εξάλλου συστήνεται από πλήθος ιατρικών οργανισμών.

Δημοσίευση: 8/1/2016

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις σελίδες του mitrikosthilasmos.com έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *