Εισαγωγή στερεών τροφών στους 4 ή στους 6 μήνες;

Εισαγωγή στερεών τροφών στους 4 ή στους 6 μήνες;

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης 

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας | pediatros-thes.gr
Διεθενείς οργανισμοί συνιστούν τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά
μέχρι και περίπου 6 μηνών

Εάν ένα βρέφος θηλάζει αποκλειστικά μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών, συνεχίζει το μητρικό γάλα να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του;


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά, χωρίς δηλαδή να λαμβάνουν τίποτε άλλο (νερό, τσάι, ξένο γάλα, στερεές τροφές) για περίπου τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή έρευνα ή ανασκόπηση ερευνών που να αναιρεί αυτήν την τοποθέτηση, τον τελευταίο καιρό επιστημονικά άρθρα γνώμης έχουν περάσει την αμφιβολία στο κοινό για το κατά πόσο τα βρέφη καλύπτουν τις ανάγκες τους μόνο με μητρικό θηλασμό για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ δημοσίευσαν έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Πρόκειται για μια υψηλής ποιότητας έρευνα (τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη) για το κατά πόσο η ποσότητα μητρικού γάλακτος στους 6 μήνες αρκεί για τα βρέφη.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν από την διαπίστωση ότι ο χρόνος κατά τον οποίο το μητρικό γάλα σταματά να παρέχει επαρκή ενέργεια και θρέψη στο βρέφος, απαιτώντας την εισαγωγή στερεών τροφών, παραμένει ασαφής.

Οι περισσότερες σχετικές μελέτες έως τώρα είναι μελέτες παρατήρησης και τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια μπορεί να μην είναι καθαρά λόγω παραγόντων όπως οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και η βρεφική ανάπτυξη.

Το ερώτημα που προσπάθησε να απαντήσει η έρευνα ήταν: τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά μεταξύ 4 και 6 μηνών λαμβάνουν περισσότερο γάλα στην ηλικία των 6 μηνών, σε σύγκριση με τα βρέφη που από 4 μηνών λαμβάνουν μητρικό γάλα σε συνδυασμό με στερεές τροφές;


119 βρέφη από ιατρικά κέντρα στην Ισλανδία έλαβαν μέρος στη μελέτη προοπτικά από την γέννησή τους. Όλα είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τους πρώτους 4 μήνες. Έπειτα τα βρέφη στην ηλικία των 4 μηνών με τυχαιοποιημένο τρόπο χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μια ομάδα συνέχισε τον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι 6 μηνών, ενώ η άλλη συνέχισε τον θηλασμό εισάγοντας παράλληλα από τους 4 μήνες και στερεές τροφές.

Σε όλα τα παιδιά μετρήθηκαν τα σωματομετρικά τους (βάρος, μήκος), η σύνθεση σώματος και η ημερήσια πρόσληψη μητρικού γάλακτος. Η ημερήσια πρόσληψη μητρικού γάλακτος υπολογίσθηκε με ειδική τεχνική σταθερών ραδιοϊσοτόπων, ενώ στην ομάδα που ελάμβαναν στερεές τροφές ζυγίζονταν οι προσλαμβανόμενες μερίδες ανά τρεις μέρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα βρέφη που θήλαζαν αποκλειστικά στους 6 μήνες προσλάμβαναν κατά μέσο όρο 83 γραμμάρια περισσότερο μητρικό γάλα στο 24ωρο, ισοδύναμο με 56 θερμίδες το 24ωρο παραπάνω από ό,τι τα βρέφη που δεν θήλαζαν αποκλειστικά.

Πιο συγκεκριμένα, στους 6 μήνες και με αποκλειστικό θηλασμό τα βρέφη έπαιρναν κατά μέσο όρο 900 γραμμάρια μητρικού γάλακτος την ημέρα, ενώ η δεύτερη ομάδα βρεφών που έτρωγαν και στερεές τροφές έπαιρναν 818 γραμμάρια μητρικού γάλακτος την ημέρα.

Η δεύτερη ομάδα βρεφών που θήλαζαν καταναλώνοντας παράλληλα και στερεές τροφές προσλάμβαναν κατά μέσο όρο 63 θερμίδες την ημέρα από τις στερεές τροφές. Οι εκτιμώμενες ημερήσιες προσλήψεις ενέργειας ήταν παρόμοιες για τις δύο ομάδες βρεφών (560 – 570 θερμίδες το 24ωρο).

Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη με αποκλειστικό θηλασμό στους 6 μήνες είχαν παρόμοιες σωματομετρικές μετρήσεις και σύνθεση σώματος με εκείνα που στους έξι μήνες έτρωγαν και στερεές τροφές, χωρίς στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο γκρουπ.

Οι ερευνητές από την Βοστόνη συμπεραίνουν ότι στους έξι μήνες ζωής ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός δεν έχει αρνητική επίπτωση στην βρεφική ανάπτυξη ή στην σύνθεση του σώματος, και επιπλέον η πρόσληψη ενέργειας και θερμίδων είναι παρόμοια με εκείνη βρεφών που καταναλώνουν στερεές τροφές σε αυτήν την ηλικία.


Στους 6 μήνες ζωής, η παραγωγή μητρικού γάλακτος μπορεί να διατηρήσει την πρόσληψη ενέργειας για το παιδί.


Τα συμπεράσματα αυτής της σημαντικής έρευνας που έρχεται από το μέλλον (μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη στο θέμα της βρεφικής διατροφής προσφέρει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση σε σύγκριση με τις συνήθεις έρευνες παρατήρησης) επιβεβαιώνουν και ενισχύουν την θέση των διεθνών οργανισμών που συνιστούν τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά να συνεχίζουν να θηλάζουν αποκλειστικά και μετά τους 4 μήνες της ζωής τους μέχρι και περίπου 6 μηνών και να μην λαμβάνουν στερεές τροφές από 4 μηνών.

Πηγή: Wells JC
et al. Randomized controlled trial of 4 compared with 6 mo of exclusive
breastfeeding in Iceland: differences in breast-milk intake by
stable-isotope probe. Am J Clin Nutr. 2012 May 16. [Epub ahead of print]

Image: ehow

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *