Διατροφή βρεφών στην ηλικία 0-6 μηνών

Για βρέφη 0-6 μηνών συνιστάται αποκλειστικός μητρικός θηλασμός. Στον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό (exclusive breastfeeding) το βρέφος λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα και τίποτα άλλο, με μόνη εξαίρεση βιταμίνες, μέταλλα ή φάρμακα.


Η σύσταση αυτή βασίζεται σε συστηματική ανασκόπηση σύγκρισης των πιθανών πλεονεκτημάτων από την εισαγωγή των στερεών τροφών στους 4 μήνες, στο διάστημα 4-6 μηνών και μετά τη συμπλήρωση των 6 μηνών.

Η ανασκόπηση δεν έδειξε κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα από την πιο πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών, με εξαίρεση κάποιες μελέτες από αναπτυσσόμενες χώρες που έδειξαν ότι ο αποκλειστικός θηλασμός ως τους έξι μήνες, πιθανόν να οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται πλεονεκτικότερη η συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου, παρά η πρώιμη χορήγηση στερεών τροφών.

Ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει μέσα από τα πολλαπλά οφέλη του στη βελτίωση της υγείας των παιδιών.

Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συνιστά τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους και τη συνέχισή του για τον πρώτο χρόνο ζωής, μαζί με την εισαγωγή στερεών τροφών γύρω στους 6 μήνες.

Επίσης, συνιστά τη συνέχιση του θηλασμού κατά το δεύτερο χρόνο ζωής, για όσο διάστημα επιθυμεί η μαμά και το μωρό.

Βλ. περισσότερα: Oι ισχύουσες διεθνείς συστάσεις για το θηλασμό και τη βρεφική διατροφή

Δημοσίευση: 19/10/2015 | ΠΗΓΗ: epilegothilasmo.gr
Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για επαγγελματίες υγείας

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *