Δίνουμε τσάι ή χαμομήλι σε νεογέννητο που θηλάζει;

Δίνουμε τσάι ή χαμομήλι σε νεογέννητο που θηλάζει;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα. Έχω ένα αγοράκι 50 ημερών που το θηλάζω αποκλειστικά.

Ο παιδίατρος μου είχε συστήσει όταν έχει πονάκια να του δίνω μάραθο για να ηρεμεί και από τη στιγμή που έγινε 40 ημερών και διαπίστωσε ότι το βάρος του είναι ικανοποιητικό μου συνέστησε να του δίνω κίντερτέ εάν γκρινιάζει ενδιάμεσα από τα γεύματα ώστε να μπορέσω να τον βάλω σε μία σειρά και να τρώει τουλάχιστον ανά τρίωρο.

Εφάρμοσα τα παραπάνω αλλά για πολύ λίγο διάστημα γιατί διαπίστωσα ότι και τα δύο περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Πιστεύετε ότι έκανα καλά που τα σταμάτησα ή δε βλάπτουν το μωρό; Επίσης θα μπορούσα να του δίνω χαμομήλι αντί για τα παραπάνω ή είναι προτιμότερο κάθε φορά που είναι ανήσυχος να του δίνω γάλα ακόμα κι αν έχει περάσει μόλις μία ώρα από το τελευταίο του γεύμα; (τη στιγμή που συνήθως τρώει κάθε 3-4 ώρες).

Ευχαριστώ πολύ.
Σπυριδούλα Ζ., Θεσσαλονίκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

H επιστήμη λέει ότι ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος, χωρίς ωράριο και κατά απαίτηση του μωρού. Οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι αντιεπιστημονικό και γραφικό, όμοιο με όσα κάνουν με βότανα μάγοι της φυλής στην Παπούα Νέα Γουινέα (μάλλον έχουμε πολλούς τέτοιους κι εδώ).

Οι οδηγίες που λάβατε είναι εμπόδιο στο θηλασμό, δηλαδή στην υγεία του παιδιού σας – και τη δική σας. Αν τις εφαρμόσετε, θα αποθηλάσετε σύντομα. 

Το τσάι έχει ουσίες που δεν έχουν μελετηθεί σε ανθρώπινα μωρά ως προς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Αφαιρεί από την παραγωγή της μαμάς σε γάλα, δεν προσφέρει τίποτα, δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στους κολικούς, ενώ σε μεγάλες ποσότητες μετριάζει τα ευεργετικά αποτελέσματα του μητρικού θηλασμού, δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου, προκαλεί απώλεια υγρών με διούρηση. Είναι πιθανό να προκαλέσει αλλεργία και υπερένταση. Είναι φάρμακο, δηλαδή εν δυνάμει δηλητήριο.

Το μόνο που χρειάζεται το μωρό σας είναι το γάλα της μάνας του. Όλα τα υπόλοιπα είναι γραφικοί κομπογιανιτισμοί.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *