Μήπως δεν έχω αρκετό γάλα; Θηλάζει και σύντομα δείχνει ότι πεινάει

Μήπως δεν έχω αρκετό γάλα; Θηλάζει και σύντομα δείχνει ότι πεινάει

Έχω ένα μωράκι 27 ημερών. Θηλάζω από την αρχή, εκτός από το βράδυ που δίνω ξένο γιατί μου το είχαν συστήσει από το μαιευτήριο για τον λόγω ότι δεν είχα αρκετό γάλα…

Η μικρή μου ενώ τρώει κι από τα δύο στήθη μετά από λίγο ξεκινάει και κλαίει και δείχνει ότι πεινάει..,

Το ερώτημα μου είναι λοιπόν: Μήπως δεν έχω αρκετό γάλα και δεν της φτάνει; Δεν θέλω να κάνω κάτι λάθος, γιατί δεν έχω και καλή υποστήριξη από το περιβάλλον μου και μου λένε ότι το παιδί μου δεν σιτίζεται σωστά κι έτσι της δίνω συμπλήρωμα με ξένο…

Σας παρακαλώ βοηθήστε με..

Η αλήθεια είναι ότι με το θήλαστρο. Μόνο το πρωί έχω βγάλει 100 ml κι από τα δυο ενώ άλλες ώρες μέχρι 40ml κι από τα δύο…

Συγγνώμη αν σας κούρασα…

Σοφία, Κερατσίνι

17/10/2015
Απαντά ο Εμμανουήλ ΣταματίουΠαιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Συγχαρητήρια, εφόσον έχετε κατανοήσει ότι ο θηλασμός είναι ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής του μωρού σας, το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να του προσφέρετε και το μητρικό γάλα η άριστη και μοναδική τροφή που έχει την ικανότητα να στηρίξει και να συντηρήσει τους πρώτους έξι μήνες τη ζωή και να συμβάλλει στην καλύτερη σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Όλες οι μητέρες είναι ικανές να παράγουν γάλα σε ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, εφόσον ο θηλασμός ξεκινήσει το πρώτο ημίωρο από τη γέννηση ή μετά από καισαρική όταν η μητέρα και το μωρό είναι έτοιμοι.

Τα νεογέννητα από τις πρώτες μέρες θηλάζουν όταν θέλουν και όσο θέλουν, μέρα – νύχτα, με την προϋπόθεση να είναι σωστά τοποθετημένα στο στήθος της μητέρας τους. Δεν υπάρχουν καθορισμένα ωράρια και διάρκεια στα γεύματα. Αυτά ποτέ δεν είναι ισόχρονα. Κάθε μωρό ρυθμίζει μόνο του την ποσότητα που χρειάζεται και κάνει το δικό του πρόγραμμα, μόνο του.

Για να αυξηθεί η ποσότητα του γάλακτος ο θηλασμός πρέπει να είναι από την αρχή απεριόριστος σε διάρκεια και συχνότητα, τουλάχιστον 8-12 φορές το 24ωρο, μέρα και νύχτα, μέχρι τις πρώτες 6-10 εβδομάδες, οπότε αραιώνουν τα γεύματα -πρώτα τα νυχτερινά.

Η ακαταστασία των γευμάτων και η μεγάλη συχνότητα τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατέβει περισσότερο γάλα και να αυξηθεί γρήγορα το βάρος του μωρού.

Τα μεγαλύτερα γεύματα του μωρού είναι τα πρωινά και τα νυχτερινά. Αν στη διάρκεια της νύχτας ελαττώσουμε την όρεξη του μωρού προσφέροντάς του μπιμπερό, το αποτέλεσμα θα είναι η διόγκωση του στήθους, η καταστολή μετά της γαλακτοφορίας και η αποτυχία του θηλασμού.

Ο θηλασμός πρέπει να γίνεται από το ένα στήθος κάθε φορά για να παράγεται γάλα υψηλής θερμιδικής αξίας και το μωρό να χορταίνει γιατί το τελευταίο γάλα περιέχει διπλάσιο και τριπλάσιο λίπος. Αν συνεχίζει να πεινάει τότε μπορεί να προσφερθεί και το δεύτερο στήθος.

Σας συνιστώ να ζυγίσετε το μωρό σας συμπληρώνοντας το μήνα και να βασίζεστε στις οδηγίες και συμβουλές του παιδιάτρου σας και κάποιου ειδικού συμβούλου γαλουχίας.

Οδηγίες για να αυξήσετε την παραγωγή σας:

  1. Σωστή τοποθέτηση και πρόσφυση του μωρού. Αφιερώνουμε χρόνο για άμεση δερματική επαφή με το μωρό.
  2. Συχνός θηλασμός, 8-12 φορές το 24ωρο, ανά 2-3 ώρες, μέρα νύχτα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πείνας του μωρού χωρίς να επιβάλλουμε ωράρια ή να συντομεύουμε τη διάρκεια του θηλασμού.
  3. Προσφέρουμε και τα δύο στήθη. Ξεκινάμε πρώτα από το ένα στήθος μέχρι να αδειάσει και αν θέλει το μωρό συνεχίζουμε με το άλλο μέχρι να ικανοποιηθεί. 
  4. Συμπιέζουμε συνεχώς το μαστό όσο διαρκεί ο θηλασμός για να αυξηθεί η ροή του γάλακτος. Μόλις η ροή λιγοστέψει αλλάζουμε στήθος και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές ή και περισσότερο μέχρι να ικανοποιηθεί το μωρό και να σταματήσει να θηλάζει. 
  5. Αντλούμε ανάμεσα στα γεύματα με ηλεκτρική αντλία.
  6. Αποφεύγουμε την πιπίλα και ενθαρρύνουμε το μωρό να ανακουφίζεται στο στήθος όταν δεν θηλάζει. Με αυτό τον τρόπο το θήλασμα διεγείρει το στήθος για να παράγει περισσότερο γάλα.
  7. Αν κοιμάται το ξυπνάμε. Για να το κρατήσουμε ξύπνιο και να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον του, αλλάζουμε συχνά τα στήθη, αλλάζουμε θέση θηλασμού, το ξεντύνουμε ή παίζουμε στη διάρκεια που θηλάζει με τα ποδαράκια του. 
  8. Πάρτε το μωρό στο κρεβάτι σας (λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας) για 2-3 μέρες για απεριόριστες ευκαιρίες θηλασμού, χαλαρώστε, ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό. 
  9. Ικανοποιείτε τη δίψα ακόμη και την ώρα που θηλάζετε και την πείνα με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, χωρίς όμως υπερβολές. Η υπερβολική λήψη τροφής ή υγρών δεν αυξάνει την παραγωγή γάλακτος. Δοκιμάστε να τρώτε μία φορά την ημέρα κουάκερ που αυξάνει τη γαλακτοφορία. 
  10. Αποφεύγουμε τη χορήγηση στο μωρό χαμομηλιού ή άλλων υγρών εκτός από μητρικό γάλα.
  11. Αν χρειαστεί και μέχρι να αυξηθεί η παραγωγή σας αντί για μπιμπερό προσφέρουμε συμπλήρωμα με μητρικό ή ξένο γάλα χρησιμοποιώντας συσκευή SNS, μέσω της οποίας διεγείρεται περισσότερο το στήθος για αύξηση της παραγωγής του μητρικού γάλακτος

Στην περίπτωση που παρά τις δικές σας προσπάθειες μέσα σε λίγες μέρες η ποσότητα του γάλακτος δεν αυξάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, μόνο μετά από εκτίμηση της κατάστασης από παιδίατρο-ειδικό σύμβουλο γαλουχίας, θα μπορούσε να σας χορηγηθεί γαλακταγωγό φάρμακο.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *