Με την εισαγωγή στερεών τροφών το μωρό ξυπνάει συχνότερα τη νύχτα

Με την εισαγωγή στερεών τροφών το μωρό ξυπνάει συχνότερα τη νύχτα

Καλησπέρα, Αρχικά, ευχαριστούμε πολύ για την “δύναμη” που μας δίνετε και την συμπαράσταση σας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν βοήθεια.

Έχω ένα κοριτσάκι 5.5 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Το ωράριο του ύπνου του από 3 μηνών είχε ως εξής: ελεύθερος θηλασμός, τρεις ώρες ύπνο το μεσημέρι μόνο και το βράδυ από τις 11:00 έως 7:00 ή 8:00 συνήθως χωρίς διακοπές. Με το βάρος δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο και έτσι δεν την ξυπνούσα.

Λίγο πριν τον 5ο μήνα ξεκινήσαμε στερεές τροφές. Αρχικά δεκατιανό φρούτα και έπειτα μεσημεριανό. Μετά από αυτή την εισαγωγή ο νυχτερινός ύπνος της μικρής μου άλλαξε τελείως. Ξυπνάει ανά μια ώρα κλαίγοντας και δεν κοιμάται καθόλου εύκολα. Είναι φυσιολογική όλη αυτή η αλλαγή;

Σοφία, Ηράκλειο

21/12/2015
Απαντά η Κωνσταντίνα ΜιχαλοπούλουΠαιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Σοφία,

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια! Συγχαρητήρια και σε εσάς που θηλάζετε το μωράκι σας με επιτυχία.

Η πρόσληψη βάρους του είναι όντως ικανοποιητική, σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας παραθέσατε.

Είναι συχνό και απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, με την εισαγωγή στερεών τροφών, τα μωρά να ξυπνάνε περισσότερο τη νύχτα. Συνήθως για να θηλάσουν και να αυξήσουν την παραγωγή της μητέρας, καθώς οι ημερήσιοι θηλασμοί ελαττώνονται και κάποιοι αντικαθίστανται από στερεές τροφές.

Το μητρικό γάλα προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους πρώτους 6 μήνες ζωής αλλά διατηρεί κυρίαρχη θέση στη θρέψη του βρέφους και στη συνέχεια, καλύπτοντας το 30-40% των θερμιδικών αναγκών του, το χρονικό διάστημα 6-12 μηνών. Ο δε νυκτερινός θηλασμός μπορεί να καλύπτει το 20% των θερμιδικών αναγκών του βρέφους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής και στη συνέχεια τη σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών. Στη δική σας περίπτωση έγινε λίγο νωρίτερα και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ήταν έτοιμο το μωρό σας.

Το μωρό σας μπορεί να ξυπνάει πιο συχνά, επειδή διψάει περισσότερο, μετά την εισαγωγή στερεών τροφών και επιθυμεί να θηλάσει. Το μητρικό γάλα περιέχει 90% νερό και επαρκεί πλήρως για την ενυδάτωσή του. Κατά τη διάρκεια της μέρας βέβαια, μετά τα γεύματα, μπορείτε πλέον να του προσφέρετε νερό.

Άλλοι λόγοι συχνής νυκτερινής αφύπνισης σε αυτή την ηλικία αποτελούν η οδοντοφυΐα, κάποιο άλμα ανάπτυξης (συχνά γύρω στην 23η εβδομάδα ζωής -κοντά στην ηλικία της κόρης σας) καθώς και η κατάκτηση κάποιου αναπτυξιακού ορόσημου. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μωρά ξυπνάνε περισσότερο πριν ή μετά την περίοδο που μαθαίνουν να ρολάρουν, να μπουσουλάνε ή να περπατάνε.

Μετά τους πρώτους μήνες ζωής το στήθος είναι για το μωρό στοργή, αγάπη, ζεστασιά, ασφάλεια και τρυφερότητα. Μπορεί λοιπόν να ζητά απλά να περάσει περισσότερο χρόνο στην αγκαλιά σας, ειδικά αν λείπετε περισσότερο την ημέρα ή αν επιστρέψατε πρόσφατα στην εργασία σας.

Τέλος θα πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρο σας για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κάποιας ίωσης, αλλεργίας, παρατρίμματος, δερματίτιδας ή άλλης παθολογικής κατάστασης που ενοχλεί και ξυπνάει το μωρό.

Θα πρότεινα να συνεχίσετε να αφουγκράζεστε τις ανάγκες του μωρού σας, όπως κάνετε ως σήμερα και να ανταποκρίνεστε στα νυχτερινά ξυπνήματα με υπομονή, ηρεμία, αγάπη, αγκαλιές και ελεύθερους θηλασμούς. Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορες φάσεις και όσο μεγαλώνει το μωρό ωριμάζει ο κύκλος του ύπνου του.

Μπορείτε να κοιμάστε μαζί του (co- sleeping), να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ζητήσετε την ενεργό συμμετοχή του μπαμπά στην προσπάθεια σας να το ηρεμήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπομονή!! Θα περάσει και αυτό!!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *