Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας – 17 Νοεμβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας – 17 Νοεμβρίου 2015

Τα πρόωρα μωρά στην Ελλάδα έχουν μεγάλα ποσοστά επιβίωσης

H Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας (World Prematurity Day) καθιερώθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του «Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών» («The European Foundation for the Care of Newborn Infants») και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου.

Στατιστικά δεδομένα

Παγκοσμίως 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα. Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο και πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτά χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν. Τα μωρά που επιβιώνουν στην πρόωρη γέννα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στην υπόλοιπη ζωή τους.

Στις μέρες μας, οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών.

Περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων κάτω των πέντε ετών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής. Η πλειονότητα των θανάτων νεογνών προκύπτουν από επιπλοκές που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό (πριν τις 37 συμπληρωμένες εβδομάδες) ή από επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Παρότι το 60% των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία, στην πραγματικότητα πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα.

Στην ερώτηση: “Στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλα τα ποσοστά θνησιμότητας πρόωρων νεογνών;” απάντηση σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κος Γιώργος Λίοσης , διευθυντής του Νεογνολογικού Τμήματος στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θηλασμού: “Είναι σίγουρο ότι η προωρότητα αποτελεί παράγοντα αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Όμως στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν μειωθεί σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας. Στην χώρα μας θα έλεγα ότι τα ποσοστά επιβίωσης και καλής ψυχοκοινωνικής εξέλιξης είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες και βελτιώνονται συνεχώς.” (βλ. περισσότερα ΕΔΩ).

Τι μπορεί να βοηθήσει

Πλέον, η επιστήμη διαθέτει τα μέσα για να σωθεί πάνω από το 75% των πρόωρων βρεφών που χάνονται κάθε χρόνο. Όπως υποστηρίζει ο δρ. Mickey Chopra, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της UNICEF: «Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των θανάτων πρόωρων βρεφών. Αυτό που χρειάζεται είναι η καλή φροντίδα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία και αγωγή για τα νεογνά. Για παράδειγμα, η διαδεδομένη χρήση Προγεννητικών Κορτικοστεροειδών (ANCs) – τα οποία βοηθούν τα νεογνά να αναπνεύσουν – θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή περισσότερων από 400.000 πρόωρων βρεφών κάθε χρόνο».

Επενδύσεις στη γυναικεία και μητρική υγεία και τη φροντίδα κατά τη γέννηση θα μειώσουν τα ποσοστά θνησιγένειας και θα βελτιώσουν την κατάσταση για τις γυναίκες και τα νεογέννητα μωρά, ειδικά εκείνων που είναι πρόωρα. Ο οικογενειακός προγραμματισμός, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας πριν, στο μεταξύ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων.

Το μητρικό γάλα σωτήριο για τα πρόωρα μωρά

Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αποδεικνύει ότι μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ένα πρόωρο νεογνό ενώ διασφαλίζει την ανάπτυξη ενός νεογέννητου υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Οι μητέρες των πρόωρων (συχνά) δεν είναι σε θέση να θηλάσουν για πολλούς λόγους. Μόνο το 30% καταφέρνει να θηλάσει και αυτό οφείλεται στην ψυχολογία της μητέρας, το στρες που έχει και την αγωνία της για να επιβιώσει το πρόωρο μωρό της που είναι 500 με 600 γραμμάρια. Επίσης, συμβαίνει να είναι και ανώριμος ο μαστός και σ΄αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να θηλάσει.

Στην Ελλάδα ωστόσο, έχουμε την τύχη να υπάρχουν δύο τράπεζες γάλακτος, όπου στην κυριολεξία σώζουν δεκάδες ζωές κυρίως πρόωρων μωρών. Είναι η Τράπεζα μητρικού γάλακτος στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και η δεύτερη στο «Αγία Σοφία». (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το ήξερες;

  • Είναι γεγονός ότι τα πρόωρα παιδιά επιβιώνουν μετά από χορήγηση μητρικού γάλακτος. 
  • Από τη πρώτη μέρα που γεννιέται ένα πρόωρο μωρό, χορηγείται με καθετήρα μικρή ποσότητα, 1-2 σταγόνες μητρικού γάλακτος για την άμυνα του οργανισμού.
  • Ένα λίτρο μητρικού γάλακτος μπορεί αν σώσει ένα, δύο και περισσότερα πρόωρα νεογνά από νεκρωτική εντεροκολίτιδα και λοιμώξεις.

Γι’ αυτό, αν είσαι θηλάζουσα μητέρα, μάθε πώς μπορεί να σωθεί ένα πρόωρο νεογνό με το δικό σου γάλα! Γίνε δότρια μητρικού γάλακτος! Πληροφορίες θα βρεις εδώ και στην τράπεζα μητρικού γάλακτος στο «Έλενα».

Δημοσίευση: 17/11/2015

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *