Διατροφή εγκύου: Επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού

Διατροφή εγκύου: Επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού

Η σύνθεση της προγεννητικής μικροχλωρίδας του εντέρου της μέλλουσας μητέρας προβλέπει τη συμπεριφορά του παιδιού της αργότερα στη ζωή του

διατροφή εγκύου πώς επηρεάζει τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιούΗ διατροφή εγκύου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού της και τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού της, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Μελέτες σε ποντίκια καταδεικνύουν ότι η μητρική προγεννητική μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά των απογόνων. Καμία ανθρώπινη μελέτη δεν είχε συσχετίσει τη μητρική μικροχλωρίδα του εντέρου με συμπεριφορικά αποτελέσματα κατά την πρώιμη ζωή.

Η μελέτη

Η μελέτη που έγινε από τον Dawson S.L. et al., (2021) είχε ως στόχο να αξιολογήσει τις σχέσεις μεταξύ προγεννητικής μικροχλωρίδας κοπράνων, προγεννητικής διατροφής και παιδικής συμπεριφοράς. Για τις ανάγκες τις έρευνας συμπεριλήφθηκαν 213 μητέρες και 215 παιδιά από μια αυστραλιανή ομάδα γεννήσεων.

Τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου της εγκύου μητέρας κατά το τρίτο τρίμηνο ΠΡΟΒΛΕΨΕ τη συμπεριφορά του παιδιού στην ηλικία των 2 ετών.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή μιας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται έμμεσα με «μειωμένη συμπεριφορά εσωτερίκευσης του παιδιού».

Το συμπέρασμα

Η μελέτη υποστηρίζει τα στοιχεία από προηγούμενες μελέτες σε ζώα – που υποδηλώνουν ένα αναπτυξιακό παράθυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και, ενδεχομένως, τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού.

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει τη σημασία της προγεννητικής διατροφής και της σύνθεσης της μητρικής μικροχλωρίδας του εντέρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον προσδιορισμό των συμπεριφορικών αποτελεσμάτων στα παιδιά.

Σχολιασμός

Οι μέλλουσες μητέρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το να γνωρίζουν ποιες τροφές πρέπει να τρώνε για να υποστηρίξουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Στην ιδανική περίπτωση, αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να φτάνουν στις μέλλουσες μητέρες νωρίς στην εγκυμοσύνη τους (ή ακόμα και πριν από τη σύλληψη) — έτσι ώστε να έχουν χρόνο να κάνουν μικρές αλλαγές στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας της επόμενης γενιάς.

Λεπτομέρειες της μελέτης δείτε |> εδώ

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com

Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *