Η διατροφή της εγκύου “καθρέφτης” της υγείας του παιδιού

Η διατροφή της εγκύου “καθρέφτης” της υγείας του παιδιού

Η έγκυος δεν πρέπει να λαμβάνει τροφή για δύο άτομα, 

αλλά ούτε και να στερείται για να μην πάρει κιλά

«Η τύχη του ανθρώπου ξεκινά εννιά μήνες πριν τη γέννησή του», υποστηρίζουν οι Κινέζοι και με αυτό συμφωνεί η επιστημονική κοινότητα.

Ένας σημαντικός και καθοριστικός  παράγοντας για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του παιδιού αποτελεί η διατροφή της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό τόνισαν οι ομιλητές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε η Β’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αρεταίειο».

 Οι διατροφικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις, πρωτίστως στη μητέρα αλλά και στο βρέφος. Οι παλίνδρομες κυήσεις, ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας και διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αρεταίειο», Γεώργιος Κρεατσάς, παρουσίασαν, τα τελευταία δύο χρόνια, σημαντική αύξηση.

 «Το εξάμηνο Σεπτέμβριος- Φεβρουάριος 2010, το ποσοστό των παλίνδρομων κυήσεων επί του συνόλου των αντιστοίχων τοκετών ήταν, στην κλινική μας, 1,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το εξάμηνο Σεπτέμβριος- Φεβρουάριος 2011 ήταν 4%», είπε ο κ. Κρεατσάς. Σε αναζήτηση των αιτίων, πρόσθεσε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι εκτός από το γενικότερο περιβάλλον (κρίση, άγχος), σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή.

Η σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού, οι μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο σχολείο, αλλά και ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης έχουν τις ρίζες τους στη διατροφή της μητέρας και στις συνήθειές της (κάπνισμα, αλκόολ).

Η έγκυος δεν πρέπει να λαμβάνει τροφή για δύο άτομα, αλλά ούτε και να στερείται για να μην πάρει κιλά, ανέφερε ο Νικ. Βιτωράτος, καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στο «Αρεταίειο».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Πανουλής, επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί υγιές σωματικό βάρος πριν από τη σύλληψη, καθώς το ελλιπές βάρος ή το υπέρβαρο μπορούν να έχουν επιπτώσεις τόσο στη γονιμότητα όσο και στην έκβαση της γέννησης.

Πηγή: ana, Image: spar

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *