Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων της μητέρας

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων της μητέρας

Ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και θανατηφόρο καρδιαγγειακό πνευμονικό επεισόδιο της μητέρας

μητέρα θηλάζει το μωρό της κάτι που της μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων!

Ο μητρικός θηλασμός έχει συνδεθεί σθεναρά με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, καρκίνο των ωοθηκών και διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association στις 11 Ιανουαρίου 2022 ερευνητές που αναθεώρησαν συστηματικά δημοσιευμένα στοιχεία, συσχετίζουν τον μητρικό θηλασμό με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων της μητέρας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και της ανάπτυξης μητρικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Έψαξαν στο PubMed και στο Web of Science για άρθρα που δημοσιεύτηκαν έως τις 16 Απριλίου 2021 και επέλεξαν 11 άρθρα σε 8 διακριτές και σχετικές προοπτικές μελέτες. Οι μελέτες περιελάμβαναν 1.192.700 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 51,3 έτη κατά την είσοδο στη μελέτη, ηλικίας 24,6 ετών κατά τον πρώτο τοκετό και σταθμισμένο μέσο όρο 2,3 γεννήσεων.

Μεταξύ της μελέτης κοόρτης, 982.566 (82%) γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν θηλάσει κάποτε και η σταθμισμένη μέση διάρκεια θηλασμού σε όλη τη ζωή ήταν 15,6 μήνες. Μετά από μια σταθμισμένη μέση παρακολούθηση 10,3 ετών, οι μελέτες ανέφεραν 54.226 περιστατικά μητρικής καρδιαγγειακής νόσου, 26.913 περιστατικά μητρικής στεφανιαίας νόσου, 30.843 περιστατικά μητρικών εγκεφαλικών επεισοδίων και 10.766 μητρικά θανατηφόρα συμβάντα καρδιαγγειακής νόσου.

Αποτελέσματα μελέτης

Σε μια σύγκριση των γυναικών που θήλασαν κάποτε με εκείνες που δεν θήλασαν ποτέ, οι αναλογίες κινδύνου ήταν 0,89 για τη μητρική καρδιαγγειακή νόσο, 0,86 για ΣΝ της μητέρας , 0,88 για εγκεφαλικό επεισόδιο της μητέρας και 0,83 για τη μητρική θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση τυχαίων επιδράσεων. Η μετα-ανάλυση σταθερών επιπτώσεων έδειξε αντίστοιχους ομαδικούς λόγους κινδύνου.

«Βρήκαμε έναν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για μητρική καρδιαγγειακή νόσο, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και θανατηφόρο καρδιαγγειακό πνευμονικό επεισόδιο για την συνολική διάρκεια θηλασμού για έως και 12 μήνες στη ζωή μιας γυναίκας», έγραψαν οι ερευνητές. «Μετά από αυτό το διάστημα, η επίδραση στη ΣΝ φάνηκε να φτάνει σε πλατό μεταξύ 12 και 48 μηνών».

Ωστόσο οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή επειδή βασίζονται σε λιγότερες από 10 μελέτες.

Λεπτομέρειες της μελέτης δείτε |> εδώ

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com

Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *