Ο θηλασμός επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση της γυναίκας

Ο θηλασμός επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση της γυναίκας

Υγιέστερες αρτηρίες έχουν οι θηλάζουσες

 

Οι νεαρές γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους τείνουν να έχουν υγιέστερες αρτηρίες από τις συνομήλικές τους που σιτίζουν τα βρέφη με τεχνητό γάλα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Επιστημονική ομάδα του συστήματος υγείας Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Δρ Έρικα Γκουντερσον, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 846 αμερικανίδες, οι οποίες τη δεκαετία του 1980 είχαν συμμετάσχει σε μελέτη για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι συμμετέχουσες ήταν μεταξύ 18 και 30 ετών.

Όλες είχαν υποβληθεί σε υπερηχογραφικό έλεγχο της καρωτίδας 20 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους έναν μήνα ή καθόλου είχαν περισσότερη πάχυνση του αρτηριακού τοιχώματος της καρωτίδας. Όσες είχαν θηλάσει τα παιδιά τους για 10 μήνες ή και περισσότερο είχαν τις καθαρότερες αρτηρίες.

Οι καρωτιδικές αρτηρίες παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο και η σκλήρυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων είναι σημάδι αθηροσκλήρωσης, δηλαδή οικοδόμησης πλάκας που μπορεί αν «σπάσει» να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης η Δρ Σούζαν Στέινμπαουμ από το Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης διευκρινίζει ότι, οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους έτεινα να είναι πιο αδύνατες, καλύτερα μορφωμένες και περισσότερο σωματικά δραστήριες, τόσο σε νεαρή ηλικία, όσο και 20 χρόνια αργότερα.

«Αυτό σημαίνει ότι το όφελος για τις αρτηρίες δεν είναι απόρροια μόνον του θηλασμού, αλλά του συνολικότερου υγιούς πλαισίου ζωής της γυναίκας» υπογραμμίζει.

Σ’ αυτό συμφωνεί και η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο θηλασμός φαίνεται να έχει καλή επίδραση στο σωματικό βάρος της γυναίκας καθώς και στην αρτηριακή της πίεση.

Όταν η Δρ Γκουντερσον συνεκτίμησε το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση των γυναικών, όταν πια είχαν φτάσει στη μέση ηλικία, μπόρεσε να αιτιολογήσει την σχέση θηλασμού και αρτηριακής υγείας.

«Όταν μια γυναίκα θηλάζει το παιδί της, το σώμα της εκκρίνει οξυτοκίνη, ορμόνη που συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετικά στρεσογόνος διαδικασία και έχει μεγάλες απαιτήσεις από το καρδιαγγειακό και μεταβολικό σύστημα της γυναίκας. Ο θηλασμός είναι ο τρόπος για να επαναπρογραμματιστούν τα συστήματα αυτά μετά την κύηση» εξηγεί.

Δημοσίευση: 11/5/2016
ΠΗΓΗ: athealth.gr , in.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *