Εγκυμοσύνη: Η κακή διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως ευθύνεται για γενετικές ανωμαλίες

Εγκυμοσύνη: Η κακή διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως ευθύνεται για γενετικές ανωμαλίες

Οι μητέρες που κάνουν διατροφή με πολλά λιπαρά πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών τους απογόνους τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Human Molecular Genetics.

Ερευνητές από το Κέντρο Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν τρωκτικά και διαπίστωσαν ότι η μητρική διατροφή κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αλληλεπιδρά με τα γονίδια του κυοφορούμενου εμβρύου και να επηρεάζει τον τύπο ή την σοβαρότητα των γεννητικών ελλειμμάτων, όπως η υπερωιοσχιστία και η συγγενής καρδιοπάθεια.

Η τελευταία είναι η συχνότερη μορφή γεννητικού ελλείμματος και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν διαβήτη ή είναι υπέρβαρες τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Επίσης είναι τεκμηριωμένο ότι συγκεκριμένες γονιδιακές αλλαγές, όπως η ανεπάρκεια στο γονίδιο Cited2 μπορεί να δώσει το έναυσμα για την συγγενή καρδιοπάθεια, αλλά μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό αν εξωτερικοί παράγοντες όπως η μητρική διατροφή μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις γενετικές αλλαγές και τελικά να επηρεάσουν τα βρέφη.

Οι Βρετανοί επιστήμονες συνέκριναν υγιή ποντίκια με ομάδα ποντικιών που ήταν φορείς του γονιδίου Cited2.

Η ανεπάρκεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα καρδιακά ελλείμματα σε ποντίκια και ανθρώπους και επίσης μπορεί να προκαλέσει ισομερισμό των καρδιακών κοιλιών, όπου διαταράσσεται η ασυμμετρία αριστερής-δεξιάς κοιλίας.

Οι επιστήμονες σίτισαν τα ποντίκια με πολλά λιπαρά πριν και κατά την διάρκεια της κύησης και μελέτησαν την εξέλιξη των εμβρύων και απεικονιστικές τεχνικές. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά τρωκτικών που είχαν κάνει ισορροπημένη διατροφή.

Μεταξύ των απογόνων των πειραματόζωων με έλλειψη του Cited2, ο κίνδυνος κοιλιακού ισομερισμού διπλασιαζόταν, και ο κίνδυνος υπερωιοσχιστίας επταπλασιαζόταν, όταν οι μητέρες είχαν κάνει διατροφή με πολλά λιπαρά.

Οι αλλαγές δεν συνέβησαν στα γενετικά φυσιολογικά ποντίκια των μητέρων που είχαν κάνει διατροφή επίσης με πολλά λιπαρά, γεγονός που δείχνει ότι ο συνδυασμός υψηλών λιπαρών και γενετικού ελλείμματος είναι υπεύθυνος.

Πηγή & φωτό: myhnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *